Kaip skelbia UNIAN korespondentas, tokią statistiką per Nepriklausomybės maršą pateikė kalbą sakęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

Nepriklausomybės diena praktiškai sutampa su siaubingos tragedijos prie Ilovaisko metinėmis. Minėtoji tragedija – tiesioginio Rusijos kariuomenės dalinių įsiveržimo į Ukrainos teritoriją padarinys. Praėjo jau metai, tačiau ši gili žaizda neužsitraukia, skausmas niekur nedingo“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

„Iš viso kaimyninės valstybės agresija Ukrainoje pareikalavo beveik 2100 mūsų karių gyvybių. Amžinai prisiminsime mūsų herojus, padėjusius galvą kovoje už laisvą ir nepriklausomą Ukrainą. Amžina šlovė! Ilgai neužmiršime ir niekada neatleisime“, – pabrėžė P. Porošenka.

P. Porošenka pirmadienį apkaltino Rusiją per pastarąją savaitę pasiuntus tris karines kolonas į prorusiškų separatistų kontroliuojamas teritorijas Rytų Ukrainoje.

„Vien per šią savaitę trys didelės kolonos kirto mūsų sieną, vykdamos į Luhanską, Donecką ir Debalcevę“, – pažymėjo P.Porošenka, turėdamas omenyje separatistų kontroliuojamas teritorijas šalies rytuose.

P. Porošenka kaltino Rusiją pasiuntus separatistams iš viso iki 500 tankų, 400 artilerijos sistemų ir iki 950 šarvuotųjų mašinų, nors nenurodė, per kiek laiko buvo pristatyta ta karinė technika.

Jis sakė kalbą per karinį paradą Kijeve, minint Ukrainos nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos paskelbimo 24-ąsias metines.

Tūkstančiai karių pirmadienį žygiavo Kijevo centre, minint Ukrainos nepriklausomybės dieną.

Kariai buvo ginkluoti automatais, bet, kitaip negu praeitais metais, šiame parade nedalyvavo jokia sunkioji technika, suvokiant, kad toks žingsnis gali būti prieštaringai vertinamas, kai Ukraina yra įsitraukusi į konfliktą su Rusijos palaikomais separatistais.

„Karas dėl nepriklausomybės tęsiasi, o mes galime iškovoti pergalę tik suvieniję gynybos pastangas, diplomatinį talentą, politinę atsakomybę ir plieninę ištvermę“, – sakė P.Porošenka.

Vasarį Minske pasirašyta taikos sutartis su separatistais buvo nuolat pažeidinėjama abiejų konflikto šalių. Jau 16 mėnesių besitęsiančio karo aukų skaičius yra priartėjęs prie 6 900.

Berlyne susitiks su Vokietijos ir Prancūzijos lyderiais

P. Porošenka pirmadienį Berlyne susitinka su Prancūzijos ir Vokietijos lyderiais aptarti smurto eskalacijos Rytų Ukrainoje, skelbia „Laisvosios Europos radijas“.

P. Porošenka, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel aptars Minsko paliaubų sutarties įgyvendinimą. Paaštrėjusi smurto eskalacija Rytų Ukrainoje sukėlė abejonių dėl trapių paliaubų tarp prorusiškų separatistų ir Ukrainos vyriausybinių pajėgų. Kijevas ir Maskva šiomis dienomis apsikeitė kaltinimais dėl susirėmimų aplink Ukrainos pietrytinį uostamiestį Mariupolį.

Tiesa, į trišalį susitikimą Berlyne Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nebuvo pakviestas.

Prieš susitikimą su P. Porošenka Prancūzijos prezidentas ir Vokietijos kanclerė kartu aptars Europos Sąjungos (ES) atsaką į beprecedentį migrantų antplūdį iš Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos.