Spenceris Stone‘as, Alekas Skarlatosas ir Anthony Sadleris penktadienį vyko greituoju traukiniu, kai užpuolikas ėmė šaudyti. Drauge su dar dviem keleiviais – prancūzu ir britu – jie nuginklavo ir sutramdė užpuoliką. JAV prezidentas Barackas Obama tris amerikiečius pavadino didvyriais, šeštadienį jiems paskambinęs dėkojo už drąsą ir greitą reagavimą.

CNN supažindina su šiais didvyriais, užkirtusiais kelią skerdynėms.

22-ejų vaikinas – Oregono nacionalinės gvardijos narys. Grįžęs iš tarnybos Afganistane, jis nutarė mėnesį atostogauti. Tačiau jam teko ne mėgautis Europos šalių kraštovaizdžiu, o tramdyti užpuoliką.

Kai A. Skarlatosas išgirdo šūvį ir dūžtantį stiklą, suprato, kad kažkas negerai. Liudininkai prisimena, kad, kai užpuolikas su ginklu pasirodė jų vagone, A. Skarlatosas mobilizavo keleivius.

„Mano draugas Alekas sušuko: „Sučiupkime jį“, – pasakoja A. Sadleris, vienas iš narsiųjų amerikiečių.

„Aš taip didžiuojuosi savo sūnumi. Jaučiu jam pagarbą. Jis mane įkvepia“, – emocijų neslėpė vaikino tėvas Emanuelis Skarlatosas.

Alekas Skarlatosas

Baigiamojo kurso studentas iš Kalifornijos universiteto Sakramente savo pirmosios kelionės į Europą metu susidūrė su teroru. Kai jo draugai užšoko ant užpuoliko, A. Sadleris ir kitas keleivis padėjo jį sutramdyti ir užtikrino, kad šis neištrūktų.

A. Sadleris ir keleivis iš Didžiosios Britanijos surišo užpuoliką. Pasak traukiniu su šeima keliavusio prancūzų aktoriaus Jeano-Hugues'o Anglade'o, A. Sadleris nuėjo į kitus vagonus nuraminti keleivių. „Jis įbėgo į mūsų vagoną ir sušuko, kad atostogaujantys amerikiečių kariai sučiupo šaulį ir pavojaus nebėra. Jis nuramino mus ir ieškojo pirmosios pagalbos reikmenų dviem rimtai sužeistiems žmonėms“, – prisimena aktorius.

„Aš tiesiog paprastas studentas, dabar bus mano paskutinieji mokslo metai, atvykau su draugais į savo pirmąją kelionę po Europą, ir štai, mes sugavome teroristą. Tai šiek tiek beprotiška“, – sakė A. Sadleris.

Anthony Sadleris

Amerikiečiams į pagalbą skubėjo britas C. Normanas. „Visi mes buvome viename vagone, tie du vaikinai ir Spenceris, vaikinas, kuris buvo sužeistas, sėdėjome toje pačioje eilėje traukinio gale. Išvydau užpuoliką, laikantį AK-47, ar tiesiog suvokiau, kad tai automatas. Susmegau savo vietoje“, – pasakojo C. Normanas.

C. Normanas padėjo sutvardyti sučiuptą užpuoliką. „Pamąsčiau, aš tikriausiai vis tiek žūsiu, tad geriau jau mirsiu besistengdamas kažką padaryti, jį sutramdyti, negu tiesiog sėdėsiu kamputyje ir lauksiu, kol mane nušaus. Arba sėdi ir žūsti, arba atsikeli ir žūsti. Nebuvo kito pasirinkimo“.

„Esame matę pakankamai tokių užpuolimų, kad suprastume, jog užpuolikas nužudys visus, jei jau pradėjo, tad pagalvojau, kad jei du vaikinai jau ėmė jį tramdyti, jiems tikriausiai reikia pagalbos. Tariau sau, galbūt man pasiseks, jei aš atsikelsiu ir jiems padėsiu.

Alekas Skarlatosas, Chrisas Normanas

S. Stone‘as yra vienas iš trijų asmenų, sužeistų per užpuolimą – betramdydamas užpuoliką, jis buvo daugybę kartų sužalotas kartono peiliu. Pasak jo draugų, sužeista vaikino galva ir kaklas, beveik nurėžtas nykštys.

Nepaisant sužeidimų, S. Stone‘as padėjo kitam sužeistam vyriškiui, kad šis nenukraujuotų.

„Jis gerai nusiteikęs, negali patikėti, kad visa tai nutiko jam“, – sakė A. Sadleris.

JAV karinėse oro pajėgose tarnaujantis S. Stone‘as šeštadienį jau buvo išleistas iš ligoninės.


Apdovanoti Garbės Legiono ordinais

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pirmadienį apdovanojo Garbės Legiono ordinais tris amerikiečius ir vieną britą, sakydamas, kad jų veiksmai sutramdant ginkluotą marokietį užpuoliką traukinyje leido išvengti „tikrų skerdynių“.

„Teroristas nusprendė įvykdyti ataką. Jis turėjo pakankamai ginklų ir šaudmenų, kad surengtų tikras skerdynes, – ir jis būtų tai padaręs, jeigu nebūtumėte jo sustabdę, rizikuodami savo gyvybėmis“, – F.Hollande'as sakė per ceremoniją Eliziejaus rūmuose.

Prezidentas prisegė Garbės Legiono ordinus JAV oro pajėgų nariui S. Stone'ui, JAV Nacionalinės gvardijos nariui A. Skarlatosui ir jų senam draugui A. Sadleriui, kuris sutramdė užpuoliką, įžengusį į vagoną su Kalašnikovo automatu, kurį jis buvo užsikabinęs ant apnuogintos krūtinės.

Į pagalbą amerikiečiams taip pat puolė britas verslininkas Ch. Normanas.

F.Hollande'as sakė, kad šie vyrai parodė, kad „susidūrę su teroru mes turime galios pasipriešinti. Jūs taip pat davėte narsos, valios ir tuo pačiu vilties pamoką“.

Vienas keleivis prancūzas, kuris taip pat pastojo kelią užpuolikui, irgi bus pagerbtas, bet pageidavo likti nežinomas.

Užpuolikas, kuris įvardijamas kaip 26 metų marokietis Ayoubas El Khazzani, dabar laikomas arešte ir yra tardomas Prancūzijos kovos su terorizmu pareigūnų netoli Paryžiaus.

Kaip pranešama, A.El Khazzani sakė tyrėjams esantis „suglumintas“ kaltinimų, kad jis norėjo įvykdyti teroro ataką, ir tvirtino tenorėjęs apiplėšti keleivius.

To vyro tėvas sekmadienį sakė, kad jo sūnus yra „geras vaikinas“, kuriam labiau rūpi „futbolas ir žvejyba“, o ne politika.

„Nenumanau, ką jis galvojo – nesikalbėjau su juo ilgiau negu metus“, – Mohamedas El Khazzani sakė Britanijos dienraščiui „The Daily Telegraph“ Ispanijos mieste Alchesirase.

Prancūzijos kovos su terorizmu policija gali laikyti A.El Khazzani iki 96 valandų, nepateikdama kaltinimų. Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Ispanijos žvalgybos tarnybos anksčiau jį yra įvardijusios kaip numanomą islamo ekstremistą.

Vienas iš užpuoliką sutramdžiusių amerikiečių sakė, kad jeigu A.El Khazzani būtų įgudęs naudotis ginklais, jis būtų galėjęs nužudyti daug žmonių.

„Aišku, kad jis visiškai nebuvo apmokytas elgtis su šaunamaisiais ginklais, – sekmadienį žurnalistams sakė 22 metų A.Skarlatosas. Jeigu jis būtų žinojęs, ką daro, arba net jeigu jį būtų lydėjusi sėkmė ir jis būtų pasielgęs tinkamai, jis būtų galėjęs išnaudoti visas aštuonias (šovinių) dėtuves, o mūsų tikriausiai čia nebebūtų, kaip ir daugelio kitų žmonių.“

Vienas Ispanijos kovos su terorizmu šaltinis sakė, kad A.El Khazzani septynerius metus gyveno Ispanijoje – iki praeitų metų. Jis atkreipė į save šalies institucijų dėmesį savo radikaliomis kalbomis, teisinančiomis džihadą.

Ispanijos žvalgybos tarnybos nurodė, kad jis išvyko į Prancūziją, o iš ten nukeliavo į Siriją, bet įtariamasis ne kartą paneigė lankęsis toje konflikto krečiamoje šalyje, kurioje dideles teritorijas kontroliuoja džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

23 metų A.Sadleris atmetė prielaidas, kad A.El Khazzani neketino nieko žudyti.

„Kad apiplėštum traukinį, nereikia aštuonių dėtuvių“, – jis sakė žurnalistams sekmadienį.

S.Stone'as, tarnaujantis JAV Karinėse oro pajėgose, pirmasis susigrūmė su užpuoliku, kuris jam smogė peiliu kartonui pjaustyti ir perrėžė kaklą bei antakį, vos nenupjaudamas nykščio.

„Užpuolikui būtų pasisekę, jeigu nebūtų pakilęs mano draugas Spenceris, – teigė A.Sadleris. – Noriu, kad ši pamoka būtų įsisąmoninta. Kai prasideda toks teroras – darykit ką nors, ne vien stovėkit nuošalyje ir žiūrėkit.“