D.Medvedevas atskrido į Iturupą, vieną iš keturių salų prie Rusijos Tolimųjų Rytų krantų, į šiaurę nuo Japonijos, sakoma Rusijos žiniasklaidos pranešimuose.

„Viskas čia absoliučiai modernu, – pranešimuose cituojami D.Medvedevo žodžiai atvykus. – Tai yra Kurilų salų plėtros programos rezultatas.“

Tuo tarpu Japonijos užsienio reikalų ministerijos Europos departamento vadovas Hajime Hayashi paskambino Rusijos ambasadoriui Tokijuje dėl premjero vizito salose, kurias Japonija vadina Šiaurinėmis Teritorijomis.

Toji viešnagė „prieštarauja Japonijos pozicijai dėl Šiaurinių Teritorijų ir užgauna Japonijos žmonių jausmus. ... Dėl to labai gaila“, H.Hayashi žodžius citavo vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

Sovietų Sąjungos pajėgos užėmė minėtas salas tuoj po Japonijos kapituliavimo Antrajame pasauliniame kare.

Jau septynis dešimtmečius besitęsiantis ginčas trikdė prekybą ir neleido Maskvai bei Tokijui pasirašyti oficialios taikos sutarties po karo.

Tiek Kremlius, tiek Japonijos premjeras Shinzo Abe tikėjosi pradėti taisyti santykius, kad būtų atgaivinta prekyba, Japonijai siekiant didesnės prieigos prie gausių Rusijos naftos ir gamtinių dujų išteklių.

Kaip nurodo naujienų agentūra „Interfax“, D.Medvedevas Kurilų salose dalyvaus forume apie Rusijos jaunimo švietimą, taip pat kelis ekonominius projektus, vienas kurių yra Iturupo oro uostas, kuris atsidarė pernai rugsėjį.

Į Kurilus jis atvyko baigęs oficialų vizitą rytinėje Amūro srityje, kur aplankė kosmodromą, statomą prie Vostočno miesto.

Pastarasis objektas turėtų sumažinti Rusijos priklausomybę nuo Baikonūro kosmodromo, kurį Maskva nuomojasi iš Kazachstano.

D.Medvedevas lankėsi Kuriluose 2012 metais, o pernai Rusija ten surengė karines pratybas, – abiem atvejais Tokijas pareiškė protestą.

Japonija atidėjo užsienio reikalų ministro vizitą į Rusiją

Japonijos valdžia nutarė atidėti užsienio reikalų ministro vizitą į Rusiją po to, kai Kurilų salose apsilankė Rusijos premjeras, informuoja TASS remdamasi Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“.

Šaltiniai Japonijos valdžioje atskleidė, kad užsienio reikalų ministro Fumio Kishidos vizitas į Maskvą bus atidėtas dėl to, kad Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas apsilankė Kurilų salose. Tačiau Japonijos Užsienio reikalų ministerija naujienų agentūrai TASS šį faktą nei patvirtino, nei paneigė. Kaip žinoma, abi valstybės yra įsitraukusios į teritorinį ginčą dėl Kurilų.

Japonijos žiniasklaida jau anksčiau pranešė, kad valdžia svarstė atidėti vizitą į Maskvą nes D. Medvedevas lankėsi Kurilų salose. Be to, ministerija pareiškė, kad diplomatiniais kanalais išreikš nepasitenkinimą Rusijai dėl pastarosios veiksmų. Ministerijos atstovas teigė, kad D. Medvedevo apsilankymas Kuriluose turi didesnę reikšmę, nei kitų ministrų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (688)