Didžioji Britanija 2003 metais prisijungė prie prezidento George'o W.Busho vadovaujamų Jungtinių Valstijų invazijos į Iraką, premjero pareigas einant leiboristų lyderiui Tony Blairui, o britų kariai toje šalyje buvo iki 2011-ųjų.

Tas sprendimas dabar visuomenės vertinamas itin nepalankiai ir vis dar persekioja leiboristus.

„Seniai laikas leiboristams atsiprašyti Britanijos žmonių už tai, kad įtraukė juos į karą Irake remiantis apgaule, o Irako žmonių - už kančias, prie kurių mes prisidėjome“, - sakoma J.Corbyno pareiškime, kurį jis perdavė laikraščiui „The Guardian“.

„Vadovaujant mūsų leiboristams, mes paskelbsime šį atsiprašymą“, - sakė jis.

J.Corbynas, griežtai pasisakęs prieš karą Irake, turėtų laimėti partijos lyderio rinkimus, kurių rezultatai bus paskelbti rugsėjo 12 dieną.

Griežto taupymo politikai nepritariančio J.Corbyno pažiūros yra kur kas labiau kairuoliškos už dabartinį leiboristų kursą, todėl kai kurie įtakingi veikėjai, tarp jų ir T.Bleras, įspėja, kad šiam socialistui stojus prie partijos vairo, leiboristai neturės šansų laimėti visuotinius rinkimus.

T.Blairas sprendimą prisijungti prie invazijos į Iraką motyvavo tuo, kad Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) turi masinio naikinimo ginklų, tačiau jų taip ir nebuvo aptikta.

Buvęs premjeras tvirtina, kad sprendimas pašalinti S.Husseiną vis tiek buvo teisingas, nes Irako diktatorius kėlė grėsmę visam regionui.

Birželį „YouGov“ atlikta apklausa parodė, kad 51 proc. britų dabar mano, jog sprendimas imtis karinių veiksmų Irake buvo neteisingas. Priešingą nuomonę išsakė 26 proc. respondentų.

J.Corbynas šį pareiškimą paskelbė augant spaudimui po šešerių metų paviešinti tyrimo dėl Britanijos vaidmens Irako kare rezultatus.

Tyrimo, kuriam vadovavo seras Johnas Chilcotas, ataskaitos paskelbimas atidėtas dėl teisinio reikalavimo suteikti visiems joje minimiems asmenims galimybę atsakyti į kritiką jų atžvilgiu.

J.Corbynas savo pareiškime taip pat pabrėžė, kad itin atsargiai žiūrėtų į karines intervencijas kitose šalyse.

„Niekuomet daugiau bereikalingai nestatysime į priešo atakos pavojų mūsų karių ir nerizikuosime mūsų šalies reputacija pasaulyje“, - sakė jis.

Premjero Davido Camerono vyriausybė svarsto galimybę kreiptis į parlamentą su prašymu pritarti oro smūgiams prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ taikinius Sirijoje.

Tačiau premjeras neužsitikrins parlamento pritarimo be leiboristų palaikymo, o J.Corbyno pozicija rodo, kad to D.Cameronui tikriausiai nepavyks pasiekti, jei šis taps naujuoju partijos lyderiu.