Radinio vertė – 4,5 mln. dolerių (4,1 mln. eurų). Iš viso rasta 350 monetų, tarp jų – devynios labai retos. Pasaulyje esą yra tik 20 panašių monetų, praneša agentūra „Reuters“.

Lobis rastas jau liepos 30 dieną, tačiau dabar narai paskelbė penkias dienas trukusios paieškų akcijos detales.

„Auksas atrodo, lyg tik vakar būtų įkritęs į vandenį“, – sakė Williamas Barlettas. Jis buvo vienas iš trijų narių komandos, kuri ieškojo lobio netoli Vero Byčo.

Jie pasirinko šią vietą, nes prieš tai netoliese jau buvo rastas lobis.

300 metų amžiaus monetos nuskendo kartu su laivu, kuris plaukdamas iš Havanos į Ispaniją pateko į uraganą ir nugarmėjo į dugną.

Nardymas W. Barlettui yra tik hobis. Jam pinigai esą nėra svarbu. 51 metų vyras sakė nežinąs, kiek radybų jis gaus.

„Daugiau negu 350 aukso monetų, įskaitant 9 karališkąsias monetas, buvo rastos liepos 30 ir 31 dienomis. Šis stulbinamas atradimas iš tikrųjų buvo padarytas per 300-ąsias (laivų sudužimo) metines“, savo „Facebook“ pranešime rašo Brentas Brisbenas, bendrovės „1715 Fleet – Queens Jewels“ vadovas.

Tai jau antras didelis lobių ieškotojų radinys per kelis pastaruosius mėnesius. Birželį jie rado apie 50 monetų, kurių vertė – apie 1 mln. dolerių.

„Tos karališkosios monetos yra puikūs monetų kalybos pavyzdžiai; jos buvo nukaldintos Ispanijos karaliaus nurodymu“, – aiškino lobių ieškotojas.

Be to, „mes dirbame labai arti kranto, o tai stebina daugelį žmonių“, pridūrė jis.

„Tie sudužę laivai buvo nunešti uragano prie išorinio rifo pakraščio ir ten visiškai sunaikinti dėl bangų poveikio, todėl tų laivų nuolaužos nuplaukė daug mylių iki pat paplūdimio ir kopų.“

Pagal JAV įstatymus Floridos valstijai atitenka 20 proc. prie valstijos krantų randamų lobių vertės.