Apie šią pertvarką paskelbta, kai parlamentas ir H.al Abadi ėmėsi parengiamųjų žingsnių, jog aukščiausi pareigūnai, įskaitant buvusį premjerą Nuri al Maliki, galėtų būti patraukti atsakomybėn už karines nesėkmes Mosule ir Ramadyje, kuriuos užėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

H.al Abadi prieš savaitę pristatė reformų programą, reaguodamas į daug savaičių vykstančius visuomenės protestus prieš korupciją ir prastas viešąsias paslaugas, taip pat į aukščiausio Irako šiitų dvasininko, didžiojo ajatolos Ali al Sistani, raginimą įgyvendinti drastiškas permainas.

Po dviejų dienų parlamentas pritarė premjero planui ir dar dviem papildomoms priemonėms, tačiau reformų programos paskelbimą ir įgyvendinimą dar skiria didžiulė praraja.

Žengdamas pirmąjį žingsnį nuo žodžių prie darbų, H.al Abadi panaikino tris vicepremjerų postus, tris ministrų postus ir ministro be portfelio poziciją, o dar keturias ministerijas prijungė prie kitų žinybų, sekmadienį nurodė premjero kanceliarija.

Kol kas neaišku, ar pertvarkomos žinybos - žmogaus teisių ministerija, moterų reikalų valstybės ministerija, provincijų ir parlamento reikalų valstybės ministerija bei trečia valstybės ministerija - tęs savo veiklą kita forma ar bus apskritai likviduotos.

Tuo tarpu mokslo ir technologijų ministerija buvo prijungta prie aukštojo mokslo ministerijos, aplinkos ministerija sujungta su sveikatos apsaugos ministerija, savivaldos ministerija - su rekonstrukcijos ir apgyvendinimo, o turizmo ir senienų - su kultūros ministerija.

Irake tvyrant karščiams, kai oro temperatūra perkopia 50 laipsnių pagal Celsijų, sostinėje Bagdade ir šiitų dominuojamuose pietiniuose šalies miestuose jau kurį laiką vyksta didžiuliai protestai prieš prastą viešųjų paslaugų kokybę, ypač – elektros tiekimo trūkius, dėl kurių gyventojai per dieną vyriausybės tiekiamą elektrą turi vos kelias valandas.

Permainų reikalaujanti visuomenė sulaukė palaikymo iš didžiojo ajatolos A.al Sistani, kuris rugpjūčio 7 dieną paragino H.al Abadi imtis „drastiškų priemonių“ kovoje su korupcija, pareiškęs, jog „mažų žingsnelių“, apie kuriuos paskelbė premjeras, nepakanka.

Ajatola pažymėjo, kad reikalingos teismų sistemos reformos. Reaguodamas į tai, premjeras paragino imtis priemonių, kad būtų užtikrinta teismų sistemos nepriklausomybė ir sudarytos sąlygos jai kovoti su korupcija.

A.al Sistani, turinčio milijonus sekėjų, viešas raginimas imtis radikalių permainų neabejotinai padarė įtakos H.al Abadi žingsniams ir tapo savotišku skydu nuo kritikos, nes būtų politiškai rizikinga šiitų politikams, oponuojantiems premjerui, viešai prieštarauti priemonėms, kurias įgyvendinti paragino aukščiausiasis dvasininkas.

Tačiau net ir turint visuomenės paramą bei A.al Sistani palaikymą, premjerui bus itin sunku įgyvendinti visus savo planus, turint galvoje giliai įsišaknijusios korupcijos mastą ir faktą, kad iš jos naudos turi visos politinio spektro partijos.

Anksčiau sekmadienį įstatymų leidėjai pareiškė, jog parlamentinio tyrimo metu buvo nustatyta, kad buvęs vyriausybės vadovas N.al Maliki, šiuo metu užimantis viceprezidento postą, yra tarp asmenų, atsakingų už IS džihadistų surengtą antrojo pagal dydį šalies miesto Mosulo užėmimą pernai birželį.