S. Lavrovas paprastai viešumoje elgiasi it „šilkinis“, tačiau praėjusią savaitę jis leido sau nusikeikti per spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo kartu su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru Adeliu al Jubeiru.

Tokią nedovanotiną reakciją jam sukėlė branduolinės energetikos klausimas, tačiau ne tai svarbiausia. Iš tiesų reikšmės turi pats šis faktas, rašo refrl.org.

Pastarųjų poros savaičių įvykiai liudija, kad Kremliaus elitą ištikusios bėdos.

Rusijos muitinės ir sveikatos priežiūros tarnybos surengė ritualines apeigas primenančius sūrio ir kitų maisto produktų, o taip pat ir gėlių iš Nyderlandų deginimus.

Rusijos Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas parašė straipsnį, kurį išspausdino valstybinis leidinys „Rossijskaja gazeta“, kuriame jis kaltina JAV dėl sąjungininkių „zombavimo“ Europoje ir provokacijų prieš Maskvą rengimo.

Be to, S. Naryškinas paragino įsteigti tarptautinį tribunolą, kuriame būtų ištirtas 1945 m. ant Hirosimos ir Nagasakio numestos atominės bombos atvejis.

Maža to, Rusija įteikė Jungtinėms Tautoms (JT) oficialią pretenziją į Šiaurės ašigalio teritoriją.
Ar kas liko nepaminėta? Galbūt. Pastaruoju metu įvykių tikrai netrūko.

„Kremlių apėmusi panika“, – Andrejus Piontkovskis rašo neseniai „Apostrof“ išleistame straipsnyje.

„Tai akivaizdu iš S. Naryškino straipsnio, maisto produktų deginimo pasienyje ir S. Lavrovo spaudos konferencijos su Saudo Arabijos pareigūnais“, – neabejojo jis.

Pastaraisiais metais madinga vertinti V. Putiną kaip žmogų, turintį planą, pasaulio valdytoją ir gudrių sąmokslo planų kūrėją.

Gal kada taip ir buvo, bet dabar vis daugiau besidominčių tuo, kas vyksta Kremliuje, linkę daryti išvadą, kad V. Putino valdžios aparatas sušlubavo.

Maskvoje gyvenantis Igoris Jakovenka įsitikinęs, kad sistema tapo nebekontroliuojama.

Politikos analitikas Ivanas Krastevas „The New York Times“, remdamasis buvusio Kremliaus valdininko Glebo Pavlovskio pateikiama informacija, teigia, kad V. Putinas vis labiau tolsta nuo kasdienio sprendimų priėmimo ir priduria, kad strategijos formavimo procesas primena džiazo grupės atliekamą muziką, o nuolatinis improvizavimas – tai mėginimas išgyventi krizę.

Krizės esmė – tai elitą apėmęs paradoksas: jie negali gyventi su V. Putinu, tačiau negali ir be jo.
Vis daugiau Rusijos valdančiųjų, bent jau tie, kurie mąsto, ima suvokti, kad V. Putino sistema artėja prie pabaigos.

V. Putinas atsidūrė įspraustas į kampą dėl Ukrainos: ekonomika nusilpo, Rusija liko izoliuota nuo viso pasaulio.

Jei situacija nesikeis, A. Piontkovskio manymu, elitas suvoks, kad bus prarastos milijardus JAV dolerių siekiančios sumos, o režimui ateis galas.

Jau kurį laiką V. Putinas elgiasi itin keistai. Pakanka prisiminti jo dingimą šių metų kovo mėn. po opozicionieriaus Boriso Nemcovo žmogžudystės – iki šiol šio mįslingo dingimo aplinkybės taip ir liko neišaiškintos.

Dar vertėtų atkreipti dėmesį į neįprastus jo gestus ir veido išraiškas praėjusių metų vasarą Minske vykusioje spaudos konferencijoje.

V. Putinui atsitraukus kyla rimtų problemų, nes be jo vadovavimo sistema netenka krypties.

„V. Putinas sėkmingai užkirto kelią bet kokioms politinėms alternatyvoms, taigi dabar jo valdoma šalis pateko į šios „sėkmės“ spąstus“, – įsitikinęs I. Krastevas.

„Kitaip tariant, neįtikėtinai didelė gyventojų parama V. Putinui – tai silpnybė, o ne stiprybė ir Rusijos vadovai tai kuo puikiausiai suvokia“, – neabejojo jis.

I. Krastevas mano, kad ši situacija kelia į eschatologiją panašų jausmą artimojoje V. Putino aplinkoje, nes Rusijos politinis elitas svarsto, kaip galėtų išgyventi su V. Putinu, ir ar galėtų gyventi be jo.

„Kremliuje daugybė postsovietinio perėjimo liudininkų, žmonių, kurie įpratę išgyventi sudėtingomis sąlygomis, numatyti pačius blogiausius scenarijus, tų, kurie mano, kad nauja nelaimė visai čia pat, tų, kurie mėgsta krizes ir yra priklausomi nuo komplikuotų situacijų ir politikos be taisyklių“, – rašo I. Krastevas.

„Šis rinkinys nenuspėjamame kontekste – tai raktas suprasti šiuolaikinę Rusijos politiką“, – pridūrė jis.

Įvertinus visa tai tampa aišku, kodėl artimiausi mėnesiai taps itin pavojingu periodu.