Luke’as Hardingas iš „The Guardian“, Edwardas Lucasas iš „The Economist“ ir JAV gyvenantis Rusijos ekspertas Donaldas Jensenas tikina nieko nežinantys apie rusų kalba išleistas knygas, kurių autoriai yra jie patys.

Knygų seriją išleido Maskvos leidykla „Algoritm“, rašo „The Guardian“.

L. Hardingas teigia, kad jo knygas leidžianti leidykla „Guardian Books“ spręs, ar imtis teisinių veiksmų prieš „Algoritm“.

„Pirmą kartą apie tai išgirdau prieš dvi savaites, kai mano draugas rusas pasakė, kad matė „mano knygą“ knygyne Maskvoje“, – pasakojo jis. „Paprastai leidėjai perka teises, išverčia, o tada išleidžia knygą“, – pridūrė jis.

Leidyklos internetinėje svetainėje naujoji neva L. Hardingo parašyta knyga „Nikto krome Putina“ pristatoma kaip ankstesnės oficialiai išleistos knygos „Mafijoznoje gosudarstvo“ tęsinys.

Kelių knygų apie Rusiją autorius E. Lucasas patikino absoliučiai nieko nežinantis apie „Algoritm“ praėjusiais metais išleistą knygą „Kak Zapad proigral Putinu“.

„Nesuteikiau jokio leidimo, tai akivaizdus autorinių teisių pažeidimas“, – sakė jis.

Vašingtone įsikūrusio mokslinio centro darbuotojas D. Jensenas teigė nieko nežinantis apie knygą pavadinimu „Putin i Amerika“, kuri buvo išleista šiais metais. Teigiama, kad knygos autorius – D. Jensenas. „Neparašiau knygos tokiu pavadinimu jokia kalba. Tai primena mano ankstesnių komentarų rinkinį“, – patikino jis.

Nors Rusijoje galioja griežti įstatymai dėl autorinių teisių, ši šalis garsėja užsienietiškos muzikos, filmų ir knygų piratavimu. JAV prekybos atstovo valdybos kasmetinėje balandžio mėn. paskelbtoje ataskaitoje apie didžiausius autorinių teisių pažeidėjus pasaulyje Rusija įtraukta į sąrašą šalių, į kurias turėtų būti atkreiptas itin didelis dėmesys.

„Algoritm“ leidyklos direktorius Sergejus Nikolajevas savo ruožtu pripažino, kad į L. Hardingą nebuvo kreiptasi dėl teisės panaudoti jo tekstus naujojoje knygoje.

„Jei L. Hardingas kreiptųsi, susitartume ir sumokėtume jam“, – patikino S. Nikolajevas.

Paklaustas apie E. Lucaso ir D. Jenseno neva parašytas ir jo vadovaujamos leidyklos išleistas knygas S. Nikolajevas nuo komentarų susilaikė ir pridūrė, kad jau kelias dienas nebuvo darbe.

1996 m. įkurta leidykla „Algoritm“ save pristato kaip vieną didžiausių leidėjų Rusijoje, kurios specializacija – kontroversiško politinio ir socialinio turinio knygos. Ši leidykla yra išpublikavusi ne vieną aukšto rango Rusijos pareigūno parašytą knygą, tarp kurių – Rusijos vicepremjero Dmitrijaus Rogozino ir aršaus nacionalistinių idėjų šalininko Vladimiro Žirinovskio knygos.

Visos abejotinos autorystės knygos yra iš „Projekt Putin“ serijos, kurią sudaro per 20 knygų apie V. Putiną ir jo politines pažiūras.

Tarp šios knygų serijos autorių yra ir buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris, nužudytas rusų opozicionierius Borisas Nemcovas, o taip pat ir rusų politologas Andrejus Piontkovskis.

Pastarasis patvirtino suteikęs leidimą „Algoritm“ publikuoti tris jo parašytas knygas ir negailėjo gerų žodžių šios leidyklos parengtai knygų serijai apie V. Putiną. „Tai geros knygos, jie yra išleidę daug gerų knygų“, – patikino A. Piontkovskis.

Maskvoje dirbantis amerikiečių žurnalistas Michaelis Bohmas patikino, kad jo parašyta knyga pavadinimu „Ošibka prezidenta Putina“ taip pat išleista be jo žinios.

Buvęs „Moscow Times“ redaktorius M. Bohmas teigė, kad leidėjai dėl galimo bendradarbiavimo su juo buvo susisiekę balandžio mėn., tačiau derybos nebuvo sėkmingos, taigi jokios sutarties su jais M. Bohmas tikina nepasirašęs.

Jo teigimu, knygoje pateikti jo interviu ir straipsniai, įskaitant ir anglų kalba publikuotus tekstus.

„Kai verti kieno nors darbą, visada egzistuoja netinkamo vertimo rizika, knygoje yra klaidų“, – patikino jis, pridurdamas, kad „Algoritm“ neatsakė į jo užklausą, kurią jis pateikė po to, kai praėjusį mėnesį sužinojo apie išleistą knygą.

„Algoritm“ vadovas S. Nikolajevas interviu radijo stočiai „Echo Moskvi“ rugpjūčio 9 d. teigė, kad jo vadovaujama leidykla derėjosi su M. Bohmu. „Manau, kad pasirašysime sutartį ir viskas bus gerai“, – neabejojo jis.