Interviu, kurį davė prieš penktadienį prasidėjusias savo atostogas, B.Obama sakė, kad Ronaldas Reaganas susidūrė su tokia pačia respublikonų kritika, kai nusprendė pradėti derybas su Sovietų Sąjungos lyderiu Michailu Gorbačiovu.

„Jo konservatyvūs rėmėjai parašė išties šiurkščių dalykų apie tai, kad jis nuolaidžiauja blogio imperijai“, - sakė B.Obama, kalbėdamas apie Kongrese laukiančią kovą platesniame istoriniame kontekste.

Prezidentas stengiasi užsitikrinti pakankamai balsų Kongrese, kad susitarimas su Iranu būtų patvirtintas ir jis išvengtų žeminančio pralaimėjimo.

„Kai šis susitarimas bus įgyvendintas ir matysime, kaip iš tokių kompleksų kaip Natanzas ir Fordas išgabenamos centrifugos, o vietoje dirbs inspektoriai ir taps aišku, kad Iranas iš tiesų laikosi šios sutarties, tuomet požiūris pasikeis“, - sakė B.Obama Nacionaliniam visuomeniniam radijui.

„Žmonės suvoks, kad siaubų paradas, apie kurį kalbėjo (susitarimo) oponentai, netapo realybe“, - pridūrė jis.

Liepą pasiektas susitarimas numato, kad Irano branduolinė programa bus smarkiai suvaržyta ir budriai stebima, o mainais šiitiškai respublikai bus palaipsniui atšauktos griežtos ekonominės sankcijos.

Tačiau kritikai teigia, kad susitarimas atvers Iranui kelią gauti pajamų ir tuo pat metu leis išsaugoti svarbius branduolinius pajėgumus.

Balsavimas Kongrese numatytas rugsėjį.

„Politinis smūgis administracijai“

Baltieji rūmai praėjusią savaitę su menkai pridengtu pykčiu reagavo į žinią, kad įtakingas senatorius demokratas Chuckas Schumeris priešinsis istorinei sutarčiai dėl Irano branduolinės programos.

Tame pranešime, kuris buvo sąmoningai paskelbtas ketvirtadienį, tuo pačiu metu, kai vyko ateinančių metų prezidento rinkimų kampanijos pirmieji respublikonų pretendentų televizijos debatai, Ch.Schumeris pareiškė, kad planuojamos inspekcijos Irano branduoliniuose objektuose nebus pakankamai kruopščios ir tai leis šiitiškai respublikai tapti šalimi, užsitikrinusia visas sąlygas pasigaminti branduolinių ginklų.

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas sakė, kad Ch.Schumerio sprendimas yra „nuviliantis“, bet „ne itin stebinantis“.

Tačiau mandagus tonas slėpė nepasitenkinimą, tvyrantį tarp B.Obamos sąjungininkų.

Tas nepasitenkinimas gali sukelti ilgalaikių padarinių, sprendžiant, kas vadovaus demokratams Senate, kai dabartinis lyderis Harry Reidas paliks tą postą ateinančiais metais.

„Senatoriui Schumeriui susivienijus su GOP (respublikonais) prieš Obamą, (Hillary) Clinton ir dauguma demokratų, jam bus sunku vadovauti demokratams 2016 metais“, – sakė ilgametis B.Obamos patarėjas Danas Pfeifferis, pasitraukęs iš darbo administracijoje šių metų kovą.

„Chuckas Schumeris, kuris sakė, kad priimti „Obamacare“ (B.Obamos pasiūlytą JAV sveikatos apsaugos reformą) buvo klaida, dabar vėl stoja prieš Irano sutartį. Ir tai mūsų naujasis Senato lyderis?“ – klausė buvęs prezidento kalbų rašytojas Jonas Favreau.

„The New York Times“, Ch.Schumerį iškėlusios Niujorkos valstijos dienraštis, pasisakė dar aštriau, pareiškęs, kad politikas „susiejo savo likimą su respublikonų kandidatais į prezidento postą“.

Politinio spaudimo grupė MoveOn.org irgi tūžo, žadėdama neskirti 10 mln. dolerių paramos kandidatams, kurie žlugdo B.Obamos diplomatiją su Iranu.

Prinstono universiteto politologas Julianas Zelizeris sakė, kad Ch.Shumerio žingsnis „kainuos jam reikšmingą dalį palaikymo tarp Senato demokrato, kurie supranta, kad tai yra politinis smūgis administracijai“.