Prezidentas Petro Porošenka sakė, kad apie „200 kovotojų naudojo tankus, šturmuodami“ Novolaspos kaimą, esantį pusiaukelėje tarp separatistų faktinės sostinės Donecko ir Kijevo vyriausybės kontroliuojamo Mariupolio uostamiesčio per paryčiais surengtą reidą, kuris vyriausybės karius užklupo nepasiruošusius.

Generalinio štabo viršininkas Viktoras Muženka „informavo prezidentą, Ukrainos pajėgos davė deramą atkirtį ir atrėmė visas atakas“, nurodė prezidentūra.

„Ukrainos pajėgos visiškai kontroliuoja padėtį“, - sakoma pranešime.

Ukrainos prezidentas surengė pasitarimą su jėgos struktūrų pareigūnais

P. Porošenka surengė pasitarimą dėl pablogėjusios padėties ATO zonoje. Pasitarime dalyvavo Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO) sekretorius Oleksandras Turčynovas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų viršininkas Viktoras Muženka ir gynybos ministras Stepanas Poltorakas. Apie tai skelbia UNIAN su nuoroda į Ukrainos prezidento spaudos tarnybą.

Pranešime pabrėžiama, kad pastarosiomis dienomis teroristinės rusų pajėgos vykdo daugiau išpuolių, konkrečiai, apšaudymų iš artilerijos pabūklų.

Rugpjūčio 9 d. ugnies nutraukimo režimas buvo pažeistas 127 kartus. 03.27 val. apie 200 separatistų tankais šturmavo Novolaspos gyvenvietę, esančią Donecko srityje.

Kaip prezidentui pranešė Generalinio štabo viršininkas, Ukrainos kariai sėkmingai atrėmė priešininką. Visos atakos buvo atmuštos, Ukrainos kariai susigrąžino padėties kontrolę, o priešininkas patyrė didelių nuostolių.

Prezidento nurodymu į kovinio susirėmimo vietą nuvyko ATO vadovybė.

Ukrainos kariai visiškai kontroliuoja padėtį, teigiama pranešime. Ukrainos prezidentas apie ugnies nutraukimo pažeidimus iš separatistų pusės liepė informuoti Bendrą koordinacijos ir kontrolės centrą bei ESBO, taip pat įpareigoti ESBO misiją stebėti situaciją, siekiant užkirsti kelią apšaudymams ateityje.

„Ukrainos pusė bandymą įvykdyti naktinį šturmą bei išaugusį apšaudymų, kuriuos vykdo separatistai, skaičių sieja su vakar Donecke vykdytais provokaciniais veiksmais prieš ESBO misijos stebėtojus, kad šie negalėtų vykdyti savo funkcijos“, – teigiama pranešime.

Rytų Ukrainoje žuvo karys, dar devyni buvo sužeisti

Vienas Ukrainos karys žuvo, dar devyni buvo sužeisti per naujausius susirėmimus tarp Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų Donecko regione, skelbia „Laisvosios Europos radijas“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas Vladislavas Selezniovas pranešė, kad Kijevo pajėgos sugebėjo išlaikyti Starognativkos miestelio kontrolę po separatistų atakos.

Starognativka yra maždaug pusiaukelėje tarp separatistų valdomo Donecko ir Kijevo kontroliuojamo Mariupolio.

Kijevo kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka reporteriams teigė, kad iki 400 separatistų su 10 tankų, 10 šarvuočių ir kita technika pernakt atakavo ukrainiečių pozicijas.

Pasak atstovo, Rusijos remiami separatistai patyrė itin didelių nuostolių. Tuo metu vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos ministras Eduardas Basurinas pranešė, kad sukilėliams pavyko sustabdyti Ukrainos pajėgų puolimą toje pačioje vietoje.

Pasak E. Basurino, Ukrainos pajėgos neteko dviejų tankų, vieno šarvuočio ir karinio sunkvežimio su raketa.

Iš viso daugiau nei 6 500 žmonių žuvo per ilgiau nei metus trunkantį karinį konfliktą tarp Ukrainos karių ir Rusijos remiamų separatistų Ukrainos rytinių Luhansko ir Donecko regionų dalyse. Vasarį Minske buvo sutarta dėl paliaubų, tačiau apie jų pažeidimus pranešama kone kasdien.

Išpuolis prieš ESBO

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojai, dirbantys prorusiškų separatistų bastione Donecke Rytų Ukrainoje, sekmadienį sakė, kad prie jų viešbučio buvo padegtos keturios jų transporto priemonės.

ESBO specialioji stebėtojų misija Ukrainoje „Twitter“ parašė: „4 ESBO šarvuoti automobiliai praėjusią naktį sunaikinti per numanomą padegimo ataką“.

Žinutėje priduriama, kad ESBO misija „smerkia tokius veiksmus“.

AFP fotografas matė, kad nuo karščio sutrūkinėjo tų šarvuotų automobilių langai ir nusilupo dažai.

Tos transporto priemonės buvo pastatytos prie viešbučio „Park Inn“ Donecko centre, drauge su maždaug 20-čia kitų ESBO automobilių.

Ukrainos kariškių atstovas Oleksandras Motuzianykas šią ataką susiejo su ESBO pareiškimais apie konfliktą šiame regione.

„Mes žinome, kad ESBO misijos atstovai neseniai pateikė daug informacijos, nepalankios neteisėtoms ginkluotoms grupėms, kurios šiandien yra okupavusios Donecką, – sekmadienį sakė jis per trumpą spaudos konferenciją Kijeve. – Akivaizdu, kad tai padarė jų nusikaltimo partneriai“.

Tačiau separatistai savo oficialioje interneto svetainėje dėl tos atakos kaltino „ukrainiečių sabotažininkus“.

Separatistų aukšto rango veikėjas Denisas Pušilinas sakė, kad separatistų valdžia „suintensyvino saugumo priemones misijos atstovams“.