Sen Luiso apygardos policija nurodė, kad vienas pareigūnas panaudojo tarnybinį ginklą, atsakydamas į „smarkų šaudymą“, o socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtose nuotraukose matėsi bent du kulkomis suvarpyti automobiliai.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad vienas sužeistas žmogus buvo išvežtas į ligoninę.

Demonstrantai sekmadienį išėjo į gatves, minėdami praeitais metais rugpjūčio 9-ąją įvykusį incidentą, kai 18-metis juodaodis Michaelas Brownas buvo nušautas baltaodžio policininko Darreno Wilsono.

Tas įvykis ir vėlesnis sprendimas nepateikti kaltinimų D.Wilsonui išprovokavo neramumus ir protestus daugelyje JAV miestų. Dėmesio centre taip pat atsidūrė šiurkštūs policijos veiksmai per kelis kitus incidentus, nusinešusius neginkluotų juodaodžių gyvybių.

Sekmadienį vykę atminimo renginiai buvo daugiausiai taikūs, bet vėliau vakare prasiveržė smurtas. Buvo išplėšta mažiausiai viena parduotuvė, o po 23 val. vietos (pirmadienį 7 val. Lietuvos) laiku nuaidėjo šūviai.

Budėjimas Niujorke

Apie 300 žmonių anksčiau buvo susirinkę paminėti incidento Fergusone metines. M.Browno žūtis buvo pagerbta 4,5 min. tylos; taip pat buvo paleisti du balti balandžiai.

Tylos minutės trukmė simbolizavo puspenktos valandos - laiko tarpą, kurį M.Browno lavonas gulėjo gatvėje veidu žemyn, kol galiausiai buvo išvežtas.

Daugelis demonstracijos dalyvių vilkėjo marškinėlius su su M.Browno portretu ir šūkiu „Choose Change“ (Rinkitės pokyčius). Kiti laikė plakatus, įskaitant vieną su šūkiu „Liaukitės žudę juodaodžių vaikus.“

M.Browno tėvas, taip pat vardu Michaelas, sakė esantis dėkingas, kad tiek žmonių susirinko pagerbti jo sūnaus.

„Jeigu ne jūsų visų pastangos, visa tai būtų pakišta po kilimu. Taigi, noriu pareikšti savo meilę jums visiems“, – vyras sakė eitynių dalyviams.

Tuo tarpu Niujorke dešimtys žmonių susirinko Sąjungos aikštėje į budėjimą M.Brownui atminti, solidarizuodamiesi su Fergusono gyventojais ir ragindami rengti demonstracijas prieš mažumų narių gyvybių nusinešančius policijos veiksmus.

Dar apie 100 žmonių anksčiau susirinko Brukline. Žmonės atsigulė ant žemės ir vaizdavo mirusius, protestuodami prieš M.Browno nužudymą. Policija sulaikė kelis tos akcijos dalyvius.

Lėta „kaip ledynų slinkimas“ pažanga

Praėjus vieniems metams po to incidento juodaodžių bendruomenės lyderiai sako įžvelgiantys dramatiškų pokyčių amerikiečių požiūryje į rasių santykius, bet mažai įstatymų leidėjų veiksmų, siekiant pakeisti policijos taktiką.

Dar vienas didelio atgarsio incidentas įvyko praeitą penktadienį, kai Teksaso policininkas nušovė 19-metį neginkluotą koledžo amerikietiškojo futbolo komandos žaidėją Christianą Taylorą (Kristianą Teilorą), kai šis įsirėžė savo mašina į vieną automobilių prekybos saloną.

Nacionalinės asociacijos už spalvotųjų pažangą (NAACP), kuri yra seniausia Jungtinėse Valstijose pilietinių teisių organizacija, vadovas sakė, kad įstatymų leidėjų veiksmai siekiant pakeisti šią padėtį yra „lėti kaip ledynų slinkimas“.

„Kalbant apie įstatymų leidėjų veiksmus, 40 įstatymų leidėjų ėmėsi vienokių ar kitokių priemonių, kad užtikrintų policijos departamentų atsakomybę, bet tik mažytė jų dalis iš tikrųjų ėmėsi veiksmų, kad būtų užtikrinta policijos departamentų atsakomybė“, – sakė NAACP prezidentas Cornellis Williamas Brooksas, duodamas interviu televizijos CBS laidai „Face the Nation“.

Tuo tarpu prezidentas Barackas Obama, kuris yra pirmasis Baltuosius rūmus užėmęs afroamerikietis, atmetė kritiką, kad jis vengė imtis rasinių problemų jau savo kadencijos pradžioje.

„Jaučiu didelę paskatą padaryti kiek įmanoma daugiau“, – jis sakė duodamas interviu Nacionaliniam visuomeniniam radijui (NPR), kurio ištraukos buvo paskelbtos sekmadienį.

„Be abejo, po 6,5 metų šiame darbe man tikriausiai labiau sekasi vienu metu spręsti daug skirtingų klausimų. Galbūt šiek tiek labiau atsiskleidžia mano užsidegimai – vien dėl to, kad jau kurį laiką skiriu dėmesio šiai problemai“, – aiškino jis.

Pasipiktinimas dėl M.Browno ir kitų juodaodžių amerikiečių žūties dėl policijos veiksmų per pastaruosius metus išaugo į stiprų nacionalinį judėjimą, kurio vienijančiu šūkiu „Twitter“ tapo žym #Blacklivesmatter (Juodaodžių gyvybės yra svarbios).

Šeštadienį protestuotojai Fergusone žygiavo vienu iš bulvarų, pernai lapkritį nuniokotų riaušių, išprovokuotų teismo sprendimo nepateikti kaltinimų D.Wilsonui.

Per taikias eitynes, vadovaujamas M.Browno tėvo, demonstrantai skandavo šūkius, tokius kaip „Rankas aukštyn, nešaudykit!“ ir „Dėl ko mes tai darome? Mes tai darom dėl Mike'o Browno.“