Bet atrodo, kad šį kartą V. Putino rinkėjai jo nepalaiko, teigia „Bloomberg“ apžvalgininkas Leonidas Beršidskis.

Draudimas, nukreiptas prieš JAV ir Europos valstybes, paskelbusias sankcijas Rusijai dėl šios agresijos Ukrainoje, apima ilgą sąrašą: jame yra vaisiai, daržovės, daugelis mėsos rūšių, žuvis, pieno produktai. Kai kuriuos šių produktų pakeitė prekės iš kitų pasaulio vietų. Kitais atvejais tiekimą paspartino vietiniai gamintojai. Per pirmuosius šešis 2015-ųjų mėnesius Rusijoje išauginamos paukštienos, palyginti su tuo pačiu periodu 2014-aisiais, padaugėjo 11,4 proc., sūrio gamyba išaugo 27,5 proc., mėsos – 13,2 proc.

Tačiau vietiniai pakaitalai dažniausiai nėra tokie puikūs. Maskvoje dirbantis „The Guardian“ korespondentas Shaunas Walkeris atliko vieno iš keistųjų sūrių, užpildžiusių Rusijos parduotuvių lentynas, skonio testą ir padarė išvadą, kad „biri sūrio struktūra tiesiog nervina, atrodo, tarsi šimtai mažučių parmezano rutuliukų buvo porai savaičių palikti ant grindinio, o tuomet suklijuoti į vieną masę“.

Uždraustos prekės prasiskverbdavo į Rusiją, kad patenkintų kokybiškos produkcijos paklausą. Kai kurios atvyksta aplinkiniais keliais, kad tokiu būdu taptų tinkamos kilmės, yra iš naujo įpakuojamos kaimyninėje Baltarusijoje ir taip klastojama, kad jos pagamintos šioje šalyje: parduotuvėse galima rasti baltarusiškos lašišos, nors priėjimo prie jūros neturinčioje valstybėje tokia produkcija negaminama. Kitos įvežamos tiesiog kontrabandos būdu: Rusijos muitinės pareigūnai tikrai nepasižymi nepaperkamumu.

Vienas iš didžiausių šalies pardavėjų „Magnit“ parodė retą nepaklusnumą: padavė į teismą vyriausybės agentūrą, apkaltinusi ją uždraustų prekių pašalinimu iš parduotuvių ir tvirtindama, kad V. Putino įsakas dėl maisto produktų sankcijų draudžia tik jų importą, bet ne pardavimą.

Sankt Peterburgo teismo sprendimas praėjusį mėnesį buvo „Magnit“ naudai. Toks sprendimas stebintų žymiai labiau, jei kompanija nepriklausytų Sergejui Galickiui, vienam turtingiausių Rusijos žmonių.

Visgi V. Putinas nori, kad maisto produktų draudimas veiktų kaip ir anksčiau, skatinant vietinius gamintojus ir baudžiant Vakarų kompanijas, kurios jau pajuto, kad jų verslo dalis Rusijoje susitraukė. Pavyzdžiui, Europos Sąjungos maisto, gėrimų ir tabako eksportas į Rusiją, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo daugiau nei 50 proc.

Tad liepos 29 dieną V. Putinas paskelbė apie rugpjūčio 6-ąją prasidėsiantį negailestingą bet kokio uždrausto maisto, aptinkamo Rusijoje, naikinimą.

Šis sprendimas pribloškė daugelį rusų, kuriems nesvetimas maisto trūkumas. Nemažai jų vis dar pamena ilgas eiles ar, dar baisiau, badą Leningrado blokados metu, kurį teko iškęsti ir paties V. Putino tėvams.

„Kiekvienam leningradiečiui, kurį pažįstu, maistas yra lyg neurozė. Aš visą savo gyvenimą nešiojuosi šio siaubingo bado prisiminimą tarytum sunkų maisto maišą ant peties. Ir aš pavydžiu leningradiečiams (ministrui pirmininkui Dmitrijui) Medvedevui ir V. Putinui. Stebuklo dėka jie minta iš vietinių neurozės“, – snob.ru rašė žurnalistas Valerijus Panuškinas, kilęs iš dabar Sankt Peterburgu vadinamo miesto.

Neatrodo, kad ir Rusijos stačiatikių bažnyčia palankiai žiūrėtų į maisto naikinimą. „Iš esmės tai yra kvaila ir niekšiška mintis. Mūsų šalyje yra daugybė žmonių, kuriems praverstų šios prekės“, – rašė stačiatikių dvasininkas Aleksejus Uminskis.

Daugiau nei 280 tūkstančių žmonių – Rusijai tai nepaprastai didelis skaičius – pasirašė change.org peticiją, kurioje reikalaujama, kad Kremlius atšauktų maisto naikinimo įsaką ir atiduotų visą konfiskuotą maistą tiems, kuriems jo reikia.

„Jei kažkas gali būti paprasčiausiai suvalgyta, kam tai naikinti?“ – stebimasi peticijoje.

Tačiau V. Putino vyriausybė yra tarsi tankas be atbulinės pavaros. Valstybinė televizija intensyviai apžvelgia prezidento įsaką ir jo įgyvendinimą. Žinių programa reportažą apie „begalę tonų“ sunaikintos europietiškos kiaulienos pavadino „Valančios liepsnos“, o reportažą apie Belgorodo srityje apytikriai septynias tonas buldozeriu sunaikinto sūrio – „Belgorodo fondiu“.

Valdant V. Putinui, rusai per valstybinę televiziją matė daugybę keistų dalykų, tačiau jiems dar niekada nėra tekę stebėti viešos sūrio egzekucijos. Tikrasis to tikslas – išgąsdinti importuotojus.

„Informacija, kad uždraustos prekės bus sunaikintos, suvaidino teigiamą vaidmenį“, tvirtino Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos „Rosselkhoznadzor“ atstovė spaudai Julija Melano.

Pasak L. Beršidskio, ši kampanija bus tokia pat nesėkminga kaip ir groteskiška. Krematoriumai muitinėse ir buldozeriai, trupinantys Gaudos sūrį, neprivers muitinės pareigūnų nebenorėti užmerkti akių už deramą atlygį.

Kad ir kokie aukšti būtų V. Putino populiarumo reitingai, jis negali sau leisti atrodyti kvailai, kai ekonominė situacija blogėja. Tai toks pat tabu kaip ir maisto išmetimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2873)