Vyresnieji JT pareigūnai svarstė nutraukti sutartį su „UTair“, kai padarė išvadą, kad incidentas (paauglę nuogą, be sąmonės paliko sraigtasparnių bazėje) rodė, jog kompanijoje tai ne pirmas seksualinio išnaudojimo atvejis, informuoja theguardian.com.

JT dokumentuose, pažymėtuose užrašu „griežtai konfidencialu“, kuriuos pavyko gauti leidiniui „The Guardian“, aprašyta, kaip JT vidaus skundų skyriaus pareigūnai surinko įrodymų, kad paauglės kūnas buvo apdegintas cigaretėmis ir kad ją fotografavo gulinčią ant žemės. JT padarė išvadą, kad šiurpų nusikaltimą 2010 m. įvykdė „UTair“ bazės Kalemie mieste rytinėje KDR dalyje viršininkas.

2011 m. kovą pateiktoje tyrėjų ataskaitoje buvo įspėta apie galimus seksualinio išnaudojimo atvejus „UTair“. Ataskaitos kopijas matė aukščiausio rango JT pareigūnai, taip pat ir generalinio sekretoriaus Ban Ki Moono biure.

Ataskaita sukėlė visuotinį pasipiktinimą JTO ir pareigūnai svarstė nutraukti sutartį su „UTair“, bet galiausiai bendrovei buvo leista tęsti bendradarbiavimą su JT su sąlyga, kad darbuotojai privalės dalyvauti naujuose mokymuose. „UTair“ tebėra didžiausia oro transporto Jungtinėms Tautoms tiekėja.

Apie visa tai prabilta itin sunkiu metu JTO generaliniam sekretoriui, neseniai paaiškėjus, kad prancūzų ir kiti taikdariai seksualiai išnaudojo vaikus kaimyninėje Centrinėje Afrikos Respublikoje.

Liepą Ban Ki Moonas, kuris tvirtina, kad JTO netoleruoja seksualinio išnaudojimo, užsakė nepriklausomą tyrimą dėl prancūzų taikdarių seksualinių nusikaltimų ir kitų seksualinių nusikaltimų – šis klausimas dešimtmečius vargino JT.

Dabar jis bus priverstas paaiškinti, kaip kompanijai, kurios darbuotojai kaltinami seksualiniais nusikaltimais, pavyko pratęsti sutartis su JT.

„Tai nebuvo vienas ar du supuvę obuoliai, – teigė su ataskaita susipažinęs JT pareigūnas. – Buvo akivaizdu, kad seksualinio išnaudojimo problemos buvo gilesnės.“

Nuo tada, kai prieš ketverius metus buvo atliktas tyrimas, „UTair“ sudarė naujų sutarčių ir pratęsė senas sutartis dėl sraigtasparnių tiekimo JT misijoms Libane, Vakarų Sacharoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Siera Leonėje, Sudane, Dramblio Kaulo Krante, Liberijoje, Afganistane, Pietų Sudane, Somalyje ir Malyje.

Nuo tada, kai JT sužinojo apie seksualinio išnaudojimo problemą, kompanija, kuri kai kuriuose dokumentuose vadinama „Neftejugansk“, antrine DKR veikiančia bendrove, iš viso sudarė 543,3 mln. dolerių vertės sutarčių už paslaugas 11-oje šalių.

JT buvo informuota apie skundus „UTair“ bazėje Kalemie 2010 m. rugpjūtį. Vietos nevyriausybinė organizacija perdavė paauglės skundą. Paauglė teigė, kad JT misijoje „Monusco“ dirbę pilotai ją seksualiai išnaudojo.

Skundas buvo perduotas JT Vidaus priežiūros tarnybai, kuri nusiuntė vyriausiąjį tyrėją į KDR.

Prie galutinės ataskaitos, kurią pasirašė tuometinis už tyrimą atsakingas JT Vidaus priežiūros tarnybos pareigūnas Michaelas Dudley, buvo pridėta keliolika medikų ataskaitų ir liudininkės parodymų. Ataskaitoje rašoma, kad tyrėjai domėjosi dviem „UTair“ darbuotojais – bazės viršininku ir aerodromo inžinieriumi.

Ataskaitoje rašoma apie seksualinius santykius tarp vietos moterų ir bazės darbuotojų, joje neatmetamas kitų sraigtasparnių bazės darbuotojų prisidėjimas prie nusikaltimo.

Nusikaltimo auka pasakojo JT tyrėjams, kad ji ėjo susitikti su drauge, o vyras, kurį ji palaikė bazės apsaugininku, pakvietė ją užeiti susipažinti su bazės viršininku.

Paauglės teigimu, ją palydėjo į viršininko kabinetą, o ten pasiūlė putojančio gėrimo, kurio išgėrus ją suėmė miegas, o į kabinetą įėjus antram vyrui ji neteko sąmonės.

Paauglė teigė visiškai atgavusi sąmonę tik maždaug po keturių valandų, apie 18 val. Mergina atsimena pabudusi nuoga, tada ją nuvedė į dušą ir apliejo vandeniu. Ji skundėsi, kad skaudėjo intymias vietas.

Apsaugininkas padėjo paauglei apsirengti ir išvedė iš bazės.

Į viršininko kambarį paauglę nuvedęs vyras, valytojas, paliudijo, kad JT bazės viršininkas liepė rasti merginą, su kuria galėtų pasilinksminti.

Šalia bazės esančioje bažnytinėje organizacijoje dirbęs apsaugininkas teigė JT tyrėjams matęs tą dieną viršininko sode gulinčią nuogą paauglę be sąmonės paauglę. Jis paliudijo, kad „UTair“ inžinierius „fotografavo paauglę ir mėtė ant jos cigaretes“.

Ataskaitoje rašoma: „Jis (apsaugininkas) vėliau sakė, kad (inžinierius) įkišo degančią cigaretę jai į analinę angą. Jis taip pat sakė, kad (inžinierius) buvo labai girtas ir žiauriai sumušė (auką), spardė jai į sėdmenis.“

JT ataskaitoje nevartojamas žodis „žaginimas“, tačiau seksualinis nusikaltimas atitinka FTB 2013 m. patvirtintą išžaginimo apibrėžimą.

JT ataskaitoje rašoma, kad po kelių savaičių vyriausiajam tyrėjui apklausiant inžinierių, nuo šio sklido stiprus alkoholio kvapas, o akys buvo pasruvusios krauju. Jis tvirtino nieko nežinantis apie incidentą su paaugle ir pareiškė tyrėjams, kad niekada nematė moterų bazėje.

Įtariamo „UTair“ bazės viršininko taip ir neapklausė. Ataskaitoje rašoma, kad jį tris kartus kvietė į pokalbį, bet jis nė vieną kartą neatėjo.

JT Vidaus priežiūros tarnyba yra administracinė tiriamoji institucija, kurios įgaliojimai siekia tik tam tikras JT sistemos dalis. JT atstovas spaudai teigė „Guardian“, kad JT Vidaus priežiūros tarnyba neturi įgaliojimų bausti ne JT darbuotojus.

Tiesa, JT tyrėjas apklausė kelis „UTair“ įgulos narius – tris inžinierius, tris pilotus ir du skrydžių palydovus. Visi teigė niekada nematę bazėje moterų, bet JT Vidaus priežiūros tarnybos atstovai teigė, kad jų liudijimai prieštarauja įrodymams.

Nors „UTair“ bazės viršininkas nesutiko būti apklausiamas, praėjus dviem dienoms po incidento jį aplankė vietos JT pareigūnas – tuometinis regiono vaikų apsaugos inspektorius Felixas Kitungwa. Jis teigė palydėję išžaginimo auką į rusų sraigtasparnių bazę ir padėjęs jai atgauti savo mobilųjį telefoną.

Ban Ki-moonas
Kai jie atėjo į bazę, „UTair“ bazės viršininkas pripažino F. Kitungwai, kad paauglė buvo jo namuose, tačiau neigė ją išžaginęs. Tada viršininkas mėgino įduoti aukai 500 dolerių.

Ataskaitos pabaigoje rašoma, kad bazės viršininkas „seksualiai išnaudojo arba prisidėjo prie paauglės seksualinio išnaudojimo“. Ataskaitoje taip pat rašoma, kad inžinierius smurtavo ir žemino auką. Ataskaitoje pabrėžiama, kad „UTair“ darbuotojams nebuvo surengti privalomi mokymai, kurių tikslas – užkirsti kelią seksualiniam išnaudojimui JT taikdarių misijose.

Netrukus prieš pasirodant JT ataskaitai, „UTair“ atleido bazės viršininką ir aerodromo inžinierių, kurie buvo minimi ataskaitoje. Abu įtraukti į juodąjį sąrašą ir daugiau negalės dirbti su JT.

Maždaug tuo laiku, kai jie buvo atleisti, naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad du JT samdomi sraigtasparnių operatoriai KDR atleisti dėl kažkokio incidento.

Iki šiol JT ir „UTair“ pavyko nuslėpti išžaginimo ir kompanijos problemų detales.

Priešingai nei JT darbuotojai ir taikdariai, samdomi JT darbuotojai neturi diplomatinio imuniteto, kuris saugo nuo baudžiamojo persekiojimo.

Anot antro JT šaltinio, vyriausiasis tyrėjas pirminiame ataskaitos variante rekomendavo, kad su JT išsiaiškintais faktais būtų supažindintos vietos teisėsaugos institucijos. Tačiau galutiniame ataskaitos variante šios rekomendacijos nebuvo. JT teigė „Guardian“ negalinti patvirtinti ar paneigti, kad minėta rekomendacija buvo pašalinta iš pirminio ataskaitos varianto.

JT pranešime rašoma, kad KDR prokurorai jau žino apie šį atvejį. Kai tyrimas buvo baigtas, ataskaitą nusiuntė ir pareigūnams į Rusiją.

Pirmas JT šaltinis teigė: „JT Vidaus priežiūros tarnyba surinko daugiau informacijos, susijusios su bendrove... Akivaizdu, kad seksualinis išnaudojimas buvo išplitęs kur kas labiau, su juo buvo susiję ne tik du individai.“

Galutinėje JT Vidaus priežiūros tarnybos ataskaitoje buvo tik viena rekomendacija – kad išaiškinti faktai butų pranešti JT divizijoms, kurios atsakingos už paslaugų pirkimą, ir kad šios apsvarstytų „atitinkamus veiksmus prieš „UTair“.

2011 m. gegužę JT sustabdė „UTair“ ir šios antrinės bendrovės veiklą, sudarė specialią grupę iš aukšto rango JT pareigūnų, kad ši rekomenduotų, kaip pasielgti. Leidiniui „Guardian“ JT patvirtino, kad speciali grupė svarstė galimybę nutraukti sutartį su „UTair“, tačiau atsižvelgdami į tai, kad misijai būtinai reikėjo šios teikiamų sraigtasparnių, JT pareigūnai galiausiai nusprendė tęsti bendradarbiavimą su kompanija su viena sąlyga – jei ši sutiks priimti stebėtojus.

Anot JT, stebėtojai iš tarptautinės teisės firmos turėjo surengti mokymus bendrovėje, kurių tikslas – užkirsti kelią seksualiniam išnaudojimui ir nusikaltimams.

Susitarimas įsigaliojo 2011 m. spalį ir paspartino ketverių metų plėtros procesą, per kurį „UTair“ žymiai padidino bendradarbiavimo su JT mastus visame pasaulyje.

„UTair“ atstovas, „Guardian“ paprašytas pateikti komentarą, nurodė prieš ketverius metus bendrovės interneto svetainėje išplatintą pranešimą.

Jame rašyta, kad bendrovė „aktyviai dalyvavo“ JT tyrime ir „ėmėsi būtinų disciplinuojamų priemonių“ prieš vieną darbuotoją. Taip pat rašyta, kad nuolatinis stebėjimas padės bendrovei atitikti aukštus bendradarbiaujančiųjų su JT standartus.

JT pranešime teigiama: „Tai ilgalaikis išorės ir nepriklausomas JT prekiautojo priežiūros mechanizmas, įgyvendintas ne teisminėmis, o sutarties sąlygomis. Tai pirma tokio pobūdžio JT sudaryta sutartis.“

Panešime taip pat pabrėžiama, kad Jungtinės Tautos labai rimtai vertina bet kokį seksualinio išnaudojimo, su kuriuo susiję darbuotojai ar sutarties dalyviai, atvejį.