Švedų narai liepos 27 d. paskelbė šalies teritoriniuose vandenyse aptikę nuskendusį mažą Rusijos povandeninį laivą, praėjus devyniems mėnesiams po didelio masto kariuomenės operacijos, per kurią buvo ieškoma mįslingo povandeninio laivo.

Švedų kariškiai į tą žinią reagavo atsargiai, o ekspertai nurodė, kad tas objektas galbūt yra likęs nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų.

„Tai jie skelbia, kad tai povandeninis laivas“, – Švedijos ginkluotųjų pajėgų atstovas Andersas Kallinas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Mūsų analitikai dar nepateikė savo išvadų ir nori pamatyti daugiau vaizdų, kuriuos mums atsiųs (nardytojų) bendrovė“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad analizės rezultatų tikimasi sulaukti „ateinančiomis dienomis“. A.Kallinas sakė, kad iki to laiko kariuomenė „nekels jokių prielaidų“.

Pasak šį atradimą padariusios bendrovės „Ocean X Team“ nardytojo Stefano Hogeborno, tas laivas „visiškai išsilaikęs“, ant jo korpuso „nėra matomų pažaidų“, o visi liukai uždaryti.

„Neaišku, kokio senumo tas povandeninis laivas ir kiek laiko jis gulėjo jūros dugne, bet kirilicos raidės ant korpuso rodo, kad jis rusų“, – sakoma S.Hogeborno pranešime.

S.Hogebornas neatskleidė, kur yra tas laivas, bet bulvarinis dienraštis „Expressen“, paskelbęs savo tinklalapyje po vandeniu padarytas nuotraukas ir filmuotus vaizdus, nurodė, kad jis yra už maždaug 1,5 jūrmylės (2,8 km) nuo Švedijos rytinės pakrantės, ties šalies vidurio regionu.

„Ocean X Team“ pridūrė, kad nuskendęs laivas yra apie 20 metrų ilgio ir 3,5 metro pločio.

Vienas iš jo atradėjų – Dennisas Asbergas – sakė „Expressen“, kad laivas atrodo modernus. Tačiau laikraštis taip pat citavo vieną ekspertą, kuris sakė esantis tvirtai įsitikinęs, kad tai carinės Rusijos povandeninis laivas „Som“ („Šamas“), nuskendęs 1916 metais.

Pirmadienio vakarą peržiūrėjęs po vandeniu nufilmuotą medžiagą ir nuotraukas, į atsargą išėjęs kranto artilerijos pulkininkas leitenantas Peras Anderssonas, buvęs povandeninių laivų analitikų grupės narys, tvirtino, kad visi požymiai rodo, kad tas laivas yra nuskendęs prieš 99 metus.

„Esu visiškai įsitikinęs, kad tai „Som“. Jo išvaizda atitinka to povandeninio laivo detales“, – P.Andersonas sakė „Expressen“.

P.Anderssonas taip pat sakė susisiekęs su buvusiais savo bendradarbiais ginkluotosiose pajėgose, kurie sakė, kad to nuskendusio povandeninio laivo koordinatės kariškiams buvo žinomos jau kurį laiką.

Tuo tarpu praeitų metų spalį Švedijos karinės jūrų pajėgos surengė didžiulio masto operaciją vandenyse prie Stokholmo salyno, ieškodamos neva ten pastebėto mįslingo užsienio povandeninio laivo, kuris, kaip manoma, galėjo priklausyti Rusijai.

Kariškiai vėliau patvirtino, kad „miniatiūrinis povandeninis laivas“ buvo įplaukęs į šalies teritorinius vandenis, bet nesugebėjo nustatyti, kuriai šaliai jis priklausė.

„Nemanome, kad esama ryšio su pernykšte povandeninio laivo medžiokle“, – „Ocean X Team“ komandos narys Peteris Linbergas sakė „Expressen“, bet nepateikė daugiau detalių.