Rusijos kosmoso agentūros (Roskosmos) tyrimų skyriaus darbuotojas Vladimiras Lapyginas kaltinamas slaptų dokumentų perdavimu užsienio šaliai, „Interfax“ citavo tyrimui artimą šaltinį, tiksliai nenurodžiusio kokia informacija akademikas įtariamai pasidalijo.

V. Lapyginas ilgą laiką dirbo Mašinų gamybos mokslinių tyrimų institute (TsNIImash), kuris yra pagrindinis „Roscosmos“ institutas. Be to, vyriškis buvo prestižinio Maskvos Baumano technikos universiteto profesorius.

Namų areštas V. Lapyginui skirtas iki rugsėjo vidurio, „Interfax“ citavo Lefortovo teismo atstovę, patvirtinusią, kad vyras kaltinamas valstybės išdavyste, o jo byla yra slapta.

Tai jau ne pirmas kartas, kai rusai apkaltinami valstybės išdavyste ir šnipinėjimu kitos šalies naudai.

Anksčiau į rusų teisėsaugos akiratį buvo patekęs branduolinės fizikos mokslininkas, Čekijos akademiniame žurnale išspausdinęs straipsnį, kuriame neva buvo atskleistos valstybės paslaptys.

Praėjusiais metais septynių vaikų motina iš Smolensko taip pat buvo sulaikyta po to, kai paskambino Ukrainos ambasadai pranešti apie galimą Rusijos karių išsiuntimą į Ukrainą.

Po kilusio visuomenės pasipiktinimo kaltinimai jai buvo panaikinti. Be to, moteris sulaukė oficialaus atsiprašymo iš prokurorų.