Keniją, iš kurios yra kilęs jo tėvas, B.Obama aplankys pirmąkart per savo kadenciją prezidento poste. Jis taip pat taps pirmuoju pareigas einančiu JAV prezidentu, aplankiusiu Etiopiją ir AS būstinę Adis Abeboje.

Pirmasis JAV prezidentu tapęs afroamerikietis tikriausiai pasakys kalbą apie regiono saugumo ir prekybos klausimus, taip pat aptars kitas temas, tokias kaip demokratija, skurdas ir žmogaus teisių padėtis Afrikoje.

B.Obamą lydi jo nacionalinio saugumo patarėja Susan Rice, užsienio politikos patarėjas Benas Rhodesas ir Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas.

Prieš pradėdamas jau ketvirtą kelionę į Afriką per savo kadenciją B.Obama kalbėjo apie didelį Juodojo žemyno potencialą ir patiriamus sunkumus.

„Nors ji patiria daug iššūkių – ir mes turime atviromis akimis žvelgti į visus iššūkius, kurių šis žemynas iki šiol patiria – Afrika yra neįtikėtinai dinamiška vieta, viena sparčiausiai augančių rinkų pasaulyje; (jos) žmonės nepaprasti, nepaprasta ištvermė“, – B.Obama sakė per vieną priėmimą trečiadienio vakarą.

Anot jo, Afrika „turi potencialo tapti nauju pasaulio ekonomikos augimo centru“, kalbėdamas per renginį, kurio tema buvo Afrikos augimo galimybių įstatymas – JAV prekybos teisinių reglamentų paketas, kuriuo siekiama padėti užtikrinti Afrikos klestėjimą.

B.Obama lankėsi Afrikoje daugiau kartų negu bet kuris kitas pareigas einantis JAV prezidentas ir prieš išvykdamas į Keniją kalbėjo apie „gilius“ tarp Afrikos ir Jungtinių Valstijų.

„Būdavo laikų, kai įvykdavo nesusipratimų; taip pat būdavo laikų, kai kildavo įtarimų. Tačiau kai peržiūri kiekvieną tyrimą, tampa aišku, kad Afrikos žmonės myli Jungtines Valstijas ir tai, ką jos reiškia“, – sakė prezidentas.

Žmogaus teisių klausimai

B.Obama per savo kadenciją Baltuosiuose rūmuose dar nebuvo apsilankęs Kenijoje. Anksčiau planuota kelionė į šią šalį buvo atidėta, kai Kenijos prezidentą Uhuru Kenyattą (Uhurų Kenjatą) Tarptautinis baudžiamasis teismas apkaltino karo nusikaltimais.

Tie kaltinimai buvo įšaldyti, o prokurorai sakė, kad tai iš dalies nulėmė Kenijos vyriausybės daromos kliūtys tyrimui.

B.Obamos kelionę kritikavo kai kurios žmogaus teisių grupės. Daugiau negu 50 Afrikos ir tarptautinių žmogaus teisių organizacijų ragino jį per šią kelionę viešai susitikti su demokratijos aktyvistais.

Jie reiškė susirūpinimą dėl „blogos ir blogėjančios“ žmogaus teisių padėties Kenijoje ir Etiopijoje.

Kaltinimai U.Kenyattai ir faktas, kad Etiopijos valdančioji partija užsitikrino 100 proc. vietų per neseniai vykusius ginčijamus rinkimus, verčia abejoti, ar B.Obamai apskritai reikėjo vykti į šią kelionę.

Kenijoje B.Obama dalyvaus Pasauliniame verslumo seminare, kuriame bus skatinama užsiimti verslu, galinčiu ištraukti iš skurdo daugiau afrikiečių ir padėti apsaugoti visuomenes nuo radikalizavimo.

Adis Abeboje JAV prezidentas tikriausiai pasakys kalbą Afrikos Sąjungos lyderiams ir galbūt primins jiems apie demokratijos stygių šiame žemyne.

Tačiau viešnagės Kenijoje darbotvarkėje nesuplanuoti jokie oficialūs vizitai, per kuriuos B.Obama susitiktų su savo artimaisiais, sakė pareigūnai.

B.Obama yra sakęs, kad „iš tikrųjų niekada nepažinojo“ savo tėvo, gimusio Kenijos vakariniame pakraštyje esančiame kaime, netoli pusiaujo ir Viktorijos ežero krantų.

Tas pypkę mėgdavęs rūkyti ekonomistas paliko šeimą, kai B.Obamai tebuvo dveji metais. 1982-aisiais jis žuvo per automobilio avariją Nairobyje, būdamas 46 metų.

B.Obama anksčiau buvo surengęs asmeninių vizitų į Kogelą, kur gyvena daugelis jo artimųjų iš tėvo pusės. Vėliausia tokia viešnagė įvyko 2006 metais.