"Kazachstanas daro visiškai neteisingas išvadas iš įvykių Kirgizijoje. Užuot ieškojusi būdų, kaip plėtoti laisvą ir atvirą visuomenę, šalies vyriausybė nusprendžia kovoti su kitaminčiais ir piliečių visuomene", - cituojami "Freedom House" vykdomosios direktorės Jennifer Windsor žodžiai organizacijos pranešime. - Ateityje tai gali sukelti katastrofą".

"Freedom House" kaip pavyzdį pateikia neseniai paskelbtą draudimą rengti mitingus per rinkimus, taip pat perduotas svarstyti į prezidentui lojalų parlamentą įstatymų pataisas, numatančios griežčiau kontroliuoti nevyriausybinių organizacijų, spaudos ir politinių partijų veiklą.

"Kazachstano vyriausybei būtina peržiūrėti šias represines priemones, jeigu ji iš tikrųjų suinteresuota išsaugoti stabilumą šalyje", - mano "Freedom House".

N.Nazarbajevas, kuris vadovauja šaliai nuo 1989 metų ir ketina dalyvauti eiliniuose rinkimuose 2005 ar 2006 metais, ne kartą pareiškė, jog palyginti turtingame Kazachstane nėra prielaidų revoliucijoms, bet šią savaitę jo duktė Dariga Nazarbajeva pareiškė, kad šaliai gresia "priverstinė demokratizacija iš išorės".