"Mano vyriausybė ir administracija aktyviai stengiasi sušvelninti įtampą regione ir įtikinti abi valstybes sustabdyti konflikto eskalaciją", - žurnalistams teigė G.W.Bushas, šiuo metu atostogaujantis savo ūkyje Kroforde.

JAV vadovas taip pat pabrėžė esąs patenkintas Pakistano prezidento Pervezo Musharrafo reakcija į Indijos reikalavimą "suimti asmenis, galinčius pakenkti kitiems, ir juos įkalinti". "Man malonu pažymėti, kad prezidentas Musharrafas paskelbė areštavęs 50 ekstremistų bei teroristų. Tikiuosi, jog Indija į tai atsižvelgs", - sakė jis.

Pasak prezidento, JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas penktadienį telefonu kalbėjosi su abiejų šalių vadovais ir paragino juos užtikrinti regione ramybę.

"Powellas šiandien kalbėjosi su šalių lyderiais ir paragino juos susilaikyti nuo veiksmų bei laikytis ramybės", - sakė G.W.Bushas, pridurdamas, jog Jungtinės Valstijos taip pat mėgina įtikinti abi valstybes "nutraukti karinės jėgos eskalaciją".

Didžiojo aštuoneto (G-8) valstybės penktadienį Rusijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime taip pat išreiškė "rimtą susirūpinimą" dėl aštrėjančio Indijos ir Pakistano konflikto bei paragino abi šalis susilaikyti nuo radikalesnių žingsnių.

Septynios labiausiai išsivysčiusios pasaulio šalys ir Rusija paragino Indiją ir Pakistaną spręsti savo nesutarimus politinio dialogo keliu.

Įtampa tarp dviejų kaimyninių valstybių ypač išaugo po gruodžio 13 dienos tragiško išpuolio Indijos parlamente, per kurį žuvo 14 žmonių, iš jų visi penki užpuolikai. Po šio incidento abi šalys prie bendros sienos sutelkė savo karines pajėgas.

Išpuolio įvykdymu Indija apkaltino dvi Pakistane įsikūrusias Kašmyro separatistų grupuotes ir pareikalavo, jog Islamabadas imtųsi veiksmų prieš jas.

Abi grupuotės paneigė savo sąsajas su išpuoliu.