Gyventojai, kurie beveik visi buvo suvežti prorusiškų separatistų, kontroliuojančių tą regioną, atsiųstais autobusais, mojavo apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ vėliavomis ir laikė plakatus, kurių užrašai kaltino Kijevą dėl nekaltų žmonių žūties tebesitęsiančiame konflikte su sukilėlių pajėgomis

„Kijevai, nutrauk ugnį“, – skelbė vienas plakatas.

„Jūs žuvote – bet mes tebežudomi“, – rašoma kitame.

Vietos valdžios atstovai sakė, kad žmonių, žuvusių per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio katastrofą, kurių dauguma buvo Nyderlandų piliečiai, artimieji pastarosiomis savaitėmis privačiai lankėsi tragedijos epicentre, esančiame separatistų kontroliuojamoje teritorijoje.

Jokie kiti oficialūs minėjimai nebuvo rengiami Ukrainos rytiniame regione, kuriame padėtis tebėra įtempta.

Tos katastrofos paveiktų šalių ambasados planavo surengti nedideles ceremonijas Kijeve, o Ukrainos prezidentas Petro Porošenka dalyvaus gedulingos vargonų muzikos koncerte, organizuotame Olandijos ir Australijos vyriausybių.

Dauguma susirinkusiųjų laukuose, kuriuose prieš metus buvo pažirusios lėktuvo „Boeing 777“ nuolaužos ir aukų kuprinės, piniginės ir batai, neigė kaltinimus, kad už to lainerio numušimą atsakingi separatistų vadai.

Jie pagerbė aukas, paleisdami į orą baltus balionus, kuriuos išdalino separatistų atstovai, taip pat mojuodami jų oranžinės ir juodos spalvos vėliavomis.

„Esame pasiruošę suteikti visą reikalingą pagalbą tiems, kas galės pagaliau įrodyti, kad dėl šios tragedijos kaltas nusikalstamas Ukrainos režimas“, – Donecko separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka sakė klausytojams.

Jis vėliau atidengė granitinį paminklą „298 nekaltoms (Ukrainos) pilietinio karo aukoms“.

Stiprėja reikalavimai užtikrinti teisingumą

 Žmonių, kurie prieš metus žuvo per Malaizijos lėktuvo katastrofą Ukrainos rytuose, artimieji penktadienį dalyvavo atminimo renginiuose, garsėjant reikalavimams įkurti Jungtinių Tautų vadovaujamą tribunolą, kuris persekiotų kaltuosius dėl to lainerio numušimo.

Kijevas ir Vakarų šalys dėl tos tragedijos kaltina separatistus, sakydami, kad jie tikriausiai numušė lainerį, panaudoję zenitinį raketų kompleksą „Buk“, veikiausiai gautą iš Rusijos. Tačiau Maskva neigia esanti kaip nors susijusi su tuo incidentu ir kaltina Ukrainos kariuomenę.

Kai sielvarto prislėgti aukų artimieji keliose šalyse minėjo tragedijos metines, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sakė jaučiantis „moralinę pareigą“ nubausti MH17 keleivių ir įgulos narių „žudikus“.

Vėliavos taip pat buvo nuleisto iki pusės stiebo Nyderlanduose, kur apie 2 000 žuvusiųjų artimųjų ir draugų susirinko pagerbti katastrofos aukų. Be to, nacionalinė atminimo ceremonija buvo surengta Australijos sostinėje Kanberoje.

Olandijos premjeras Markas Rutte prieš atminimo ceremoniją sakė visuomeniniam transliuotojui NOS: „Iki šiol kiekvieną dieną apie tai galvoju.“

Australijos premjeras Tony Abbottas savo ruožtu atidengė Kanberoje memorialinę lentą, pagerbiančią aukas, tarp kurių buvo 38 Australijos piliečiai ir gyventojai.

„Šiandien prisimename žuvusiuosius; dėkojame tiems, kas pargabeno juos namo. Tačiau labiausiai suvokiame sielvarto prislėgtų žmonių kentėjimą“, – jis sakė klausytojams, tarp kurių buvo 120 aukų artimųjų.

Per tą jaudinamą ceremoniją žmonės verkė, kai didžiuliuose ekranuose buvo rodomos katastrofos aukų nuotraukos, o galiausiai įsižiebė užrašas „Prisiminkite“.

Australas Paulas Guardas, netekęs savo tėvų Rogerio  ir Jill, atvyko į Australijos sostinę su devyniais savo šeimos nariai.

„Ši diena bus sunki, bet, tikėkimės, naudinga gijimo proceso dalis“, – jis sakė žurnalistams prieš ceremoniją.

Žuvusių Malaizijos piliečių artimieji taip pat buvo susirinkę jaudinamoje atminimo ceremonijoje Kvala Lumpūre praeitą savaitę, reikalaudami atsakymų, kas atsakingas už tą tragediją.

Nyderlandai, bendradarbiaudami su Malaizija, Australija, Belgija ir Ukraina, siekia įkurti tarptautinį tribunolą, kuris persekiotų kaltininkus, bet Rusijos, turinčios veto teisę JT Saugumo Taryboje, prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sakė, kad pirmiausiai turi būti baigti katastrofos tyrimai.

Europos Sąjunga pabrėžė palaikanti pastangas įkurti tokį tribunolą, o Bendrijos išorės politikos vadovė Federica Mogherini sakė, kad „tie, kurie yra tiesiogiai arba netiesiogiai atsakingi už MH17 numušimą, turi būti patraukti atsakomybėn ir sulaukti teisingumo“.

Nyderlandams buvo patikėta vadovauti aukų palaikų surinkimui ir katastrofos priežasčių tyrimui, taip pat tikėtinų kaltininkų paieškai ir teisiniam persekiojimui.

Visų aukų, išskyrus du keleivius olandus, palaikai buvo rasti ir atpažinti.

Olandijos saugumo taryba (OVV) tikisi spalio pirmąją savaitę paskelbti nekantriai laukiamą galutinę ataskaitą dėl katastrofos priežasčių.

Tačiau OVV atstovė Sara Vernooij pabrėžė, kad tame dokumente bus įvardyta tik katastrofos priežastis, o ne numanomi kaltininkai.

„Didžiausias klausimas išlieka tas pats – kas atsakingas?“ – naujienų agentūrai AFP sakė MH17 aviakatastrofos fondo, įkurto atstovauti žuvusiųjų artimiesiems, pirmininkas Dennisas Schoutenas.

Pasak D.Schouteno, aukų artimieji kantriai laukia tyrimų rezultatų.

„Norime užtikrinti, kad tai būtų atlikta tinkamai ir pačiu geriausiu būdu, – sakė jis. – Tačiau viena aišku: kad ir kas tai padarė, jie turi būti susekti ir nubausti. Teisingumas turi būti įvykdytas.“

Kai kurių MH17 katastrofos aukų artimieji trečiadienį pateikė beveik 900 tūkst. dolerių ieškinį JAV teismui, kaltindami dėl tos tragedijos vieną buvusį Ukrainos separatistų lyderį.

Ieškinyje sakoma, kad Rusijos pilietis Igoris Strelkovas, dar žinomas kaip Igoris Girkinas, veikė pagal „faktinius arba numanomus“ Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybės įgaliojimus, kai buvo numuštas tas laineris.