JAV paruošta rezoliucija, kuri pasirodys „greičiausiai jau kitą savaitę“, turi užsitikrinusi JT veto teisę turinčių narių, dalyvavusių derybose su Iranu, paramą, sakė pareigūnas.

Ši rezoliucija turėtų numatyti ekonomines sankcijas, mainais į bet kokį sutarties sąlygų pažeidimą, tačiau apie jokias karines pasekmes joje greičiausiai nebus užsiminta.

Nors kitas aukšto rango administracijos pareigūnas, taip pat nenorėjęs skelbti savo pavardės, sakė neatmetantis JAV karinių veiksmų kaip kraštutinės priemonės galimybės.

„Mes aiškiai atiduodame pirmenybę diplomatiniam sprendimui“, – sakė pareigūnas.

„Ateityje šitas arba bet kuris būsimas JAV prezidentas turės bet kokio pasirinkimo, įskaitant ir karinius veiksmus, galimybę, jeigu manys, kad jie yra būtini“, – kalbėjo jis.

„Jeigu Iranas laikysis šio susitarimo, mes tikrai tikime, kad nebus būtinybės svarstyti branduolinės problemos klausimą“, – patikino pareigūnas.

Izraelio premjeras: Izraelio nevaržo Irano sutartis ir jis ginsis

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu antradienį, pasaulio galingosioms valstybėms pasiekus istorinį susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos, pareiškė, kad Izraelio šis susitarimas nevaržo, ir leido suprasti, kad ir toliau yra pasiruošęs imtis karinių veiksmų.

B.Netanyahu ilgus mėnesius kartojo, kad susitarimas, dėl kurio buvo deramasi, neužkirs kelio Iranui pasigaminti branduolinį ginklą.

Tačiau ekspertai sako, kad Izraelio vienašališki kariniai veiksmai kol kas atrodo vargu ar įmanomi, nors B.Netanyahu ir kiti pareigūnai neatmeta tokios galimybės.

„Izraelio neįpareigoja šis susitarimas su Iranu, ir Izraelio nevaržo šis susitarimas su Iranu, nes Iranas ir toliau siekia mūsų sunaikinimo“, – sakė B.Netanyahu žurnalistams prieš jo saugumo komiteto susitikimą.

„Mes visada ginsimės“, – patikino jis.

B.Netanyahu šį susitarimą pavadino „istorine klaida“, jį sukritikavo ir kitos Izraelio politinės jėgos.

„Mes įsipareigojome neleisti Iranui įsigyti branduolinio ginklo ir šis įsipareigojimas toliau galioja“, – B.Netanyahu sakė anksčiau antradienį, dar prieš paskelbiant apie formalų sutarties pasirašymą.

Nepaisant aktyvios B.Netanyahu kampanijos JAV Kongrese ir Jungtinėse Tautose, jam nepavyko jos blokuoti.

Susitarime mažiausiai dešimtmečiui numatyti griežti Irano branduolinės veiklos apribojimai ir akyla JT kontrolė. Pasaulio galingosios valstybės tikisi, kad dėl tokių saugiklių branduolinio ginklo gamyba yra praktiškai neįmanoma.

„Susitarimas yra tragedija“

Mainais Iranui bus panaikintos skausmingos tarptautinės sankcijos, ketvirtadaliu sumažinusios penktos pagal dydį OPEC naftos eksportuotojos eksportą ir sukrėtusios jos ekonomiką, taip pat bus „atšildyta“ milijardai dolerių jos sąskaitose.

„Negali užkirsti kelio susitarimui, kai tie, kurie dėl jo derasi, yra pasiruošę daryti vis daugiau nuolaidų tiems, kurie šaukia „Mirtis Jungtinėms Valstijoms“, net vykstant deryboms“, – sakė B.Netanyahu.

„Iranas gaus šimtus milijardų dolerių, kuriais galės kurenti savo teroro mašiną“, – kalbėjo jis apie sankcijų panaikinimą.

Gynybos ministras Moshe Yaalonas apkaltino šešias derybas vedusias pasaulio galiūnes – Didžiąją Britaniją, Prancūziją, JAV, Vokietiją, Kiniją ir Rusiją – kad jos per daug nuolaidžiauja Teheranui.

„Iranas, kuris atvykęs prie derybų stalo, turėjo silpną poziciją, jas baigė pergalingai“,– sakė jis.

„Užuot kovojęs su terorizmu visa savo galia, laisvasis pasaulis suteikė teisėtumą neapykantos kupiniems kraugeriškiems Irano žudikiškiems metodams. Šis susitarimas yra tragedija visiems, kas trokšta stabilumo regione ir bijo branduolinio Irano“, – tęsė M.Yaalonas.

Pirmadienį vakare B.Netanyahu socialiniame tinkle „Twitter“ net atidarė persų kalba paskyrą @IsraeliPM_Farsi, kad koneveiktų sutartį, vildamasis įtikinti Irano visuomenę.

Opozicijos lyderis Isaacas Herzogas savo paskyroje „Facebook“ parašė, kad „Izraelio interesai atmesti“.

Tuo tarpu Niujorke Pasaulio žydų kongreso prezidentas Ronaldas Lauderis buvo atsargesnis.

„Mes vis dar ketiname išsinagrinėti visas šio susitarimo detales, vildamiesi, kad tikrinimo procesas leis inspektoriams nustatyti tikruosius Irano tikslus“, – sakė jis.

„Kaip sakoma garsiojoje patarlėje – kelias į pragarą gerais ketinimais grįstas“, – pridūrė R.Lauderis.

ES pratęsė sankcijų Iranui sustabdymą iki 2016 metų sausio

Europos Sąjunga (ES) nuo trečiadienio šešiais mėnesiais pratęsė sankcijų Iranui sustabdymą, pasaulio galingosioms valstybėms ir Iranui pasiekus istorinį susitarimą dėl jo branduolinės programos.

Aštuonioliktą derybų dieną Vienoje pasirašytame susitarime numatytas Jungtinių Tautų ir ES sankcijų Iranui nutraukimas, nors jos gali būti sugrąžintos sutarties pažeidimo atveju.

„Po susitarimo, kuris buvo pasiektas Irano branduoliniu klausimu Vienoje 2015 metų liepos 14 dieną, Taryba pratęsė ES varžančių priemonių sustabdymą iki 2016 metų sausio 14 dienos“, – sakoma Europos Tarybos pareiškime.

„Tai leis ES atlikti būtiną pasiruošimą naujo Bendro išsamaus veiksmų plano įgyvendinimui (Joint Comprehensive Plan of Action)“, – sakoma pareiškime.

ES jau kelis kartus pratęsė sankcijų Iranui įšaldymą, suteikdama daugiau laiko Vienos deryboms.