Pranešama, kad šis incidentas įvyko Pietų Osetijoje – viename iš dviejų regionų, kurie savavališkai atsiskyrė nuo Gruzijos po 2008 metų Gruzijos konflikto su Rusija. Tarptautinė bendruomenė šiuos regionus tebelaiko Gruzijos dalimi. 

Rusų kariai naujus sienos riboženklius įrengė maždaug už 1,5 km nuo nustatytų Pietų Osetijos ribų, praneša „Moscow Times“. Dabar šiame regione Rusijos kariuomenės užimama teritorija apima ir dalį BP naftotiekio, kuris iš daug naftos turinčio Azerbaidžano eina pro Gruziją Juodosios jūros link. 

„Gruzijos užsienio reikalų ministerija reiškia itin didelį susirūpinimą dėl neteisėtų riboženklių, kuriais okupacinės Rusijos pajėgos pažymėjo vadinamą „sieną“, - savo pranešime spaudai teigė Gruzijos užsienio reikalų ministerija. Gruzijos ambasadorius Rusijoje Zurabas Abišidzė tokį aktą pavadino „tyčine provokacija“. 

Po trumpo konflikto 2008 metais, per kurį žuvo 170 Gruzijos karių ir 67 rusų kariai, Rusija pripažino tiek Pietų Osetijos, tiek Abhazijos nepriklausomybę. Nuo to karto Rusija abiejose teritorijose laiko savo karius, nepaisydama Gruzijos ir didžiosios dalies tarptautinės bendruomenės kritikos. Praėjusių metų sausį Rusija ir Abhazija paskelbė planuojančios stiprinti karinius ir ekonominius ryšius. 

Abchazija ir Pietų Osetija atsiskyrė nuo Gruzijos po pilietinių karų, kilusių dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje netrukus po Sovietų Sąjungos subyrėjimo. Šie regionai labai priklauso nuo Rusijos karinės ir finansinės paramos. Tik saujelė valstybių, Rusijos šalininkių, yra pripažinusios juos nepriklausomais.

Išgąsdinta Rusijos kariuomenės aktyvumo Rytų Europoje, Gruzija pastaruoju metu siekia glaudžiau bendradarbiauti su NATO. Vakarų lyderiai kaltina Maskvą dėl tiesioginio kišimosi į konfliktą Rytų Ukrainoje ir reiškia būgštavimus dėl sustiprėjusios Rusijos agresijos Suomijos, Švedijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos atžvilgiu. Gruzija kartu su Ukraina, Švedija ir Suomija laikomos galimomis kandidatėmis į NATO. 

Vienas JAV karinis laivas praėjusį mėnesį atplaukė į Gruziją dalyvauti bendrose pratybose su Gruzijos pakrantės apsauga, patvirtino JAV ambasada Gruzijoje. Šios pratybos „įrodo Jungtinių Valstijų ryžtą stiprinti ryšius su NATO sąjungininkėmis ir tokiomis partnerėmis kaip Gruzija ir dirbti dėl saugumo ir stabilumo Juodosios jūros regione“, - tuo metu savo pranešime spaudai rašė ambasada.   

Nepaisant pasikartojančių diplomatinių susidūrimų, Gruzijos ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis praėjusį mėnesį dar kartą pakartojo, kad Gruzija lieka įsipareigojusi gerinti santykius su Kremliumi. Gruzija „reguliuos savo santykius su Rusija per konstruktyvų ir pragmatišką dialogą“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (757)