Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pavadino šiuos „Dešiniojo sektoriaus“ veiksmus mėginimu destabilizuoti situaciją šalyje ir reikšmingu smūgiu šalies gynybai. Per susišaudymą Mukačevėje žuvo trys žmonės, dar 11 patyrė sužeidimų.

„Ukrainos saugumo tarnyba įvykdė specialią operaciją ir sulaikė du „Dešiniojo sektoriaus“ narius, kurie dalyvavo liepos 11 d. įvykiuose Mukačevėje“, - socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo Ukrainos saugumo tarnybos atstovė Jelena Gitlianskaja. Kaip rašo newsru.com, anot J. Gitlianskajos, sulaikytieji buvo ginkluoti ir slapstėsi nuo teisėsaugininkų. Kol kas sulaikytųjų vardai ir pavardės neatskleidžiami.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos internetinėje svetainėje teigiama, kad šalia Mukačevės teisėsaugos institucijų pareigūnai mėgino sulaikyti du „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojus, bet jie pagriebė penktoką ir prisidengę berniuku nuo teisėsaugininkų paspruko. „Po to vyrai berniuką paleido“, - teigiama pranešime. Nėra aišku, ar šie asmenys buvo sulaikyti.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija savo ruožtu pareiškė, kad pagrindinis ginkluoto konflikto Mukačevėje dalyvis – buvęs šios ministerijos darbuotojas 32-ejų Romanas Stojka. Jis du kartus buvo baustas, o 2009 m. liepos mėn. atleistas iš Vidaus reikalų ministerijos.

Labai greitai iš valstybinės tarnybos atleistas R. Stojka atsidūrė „Dešiniojo sektoriaus“ vadovybėje, o nuo 2015 m. kovo 1 d. jis skirtas „Dešiniojo sektoriaus“ 1-ojo Užkarpatės atsargos bataliono vadu. „Šį faktą jis pats patvirtino vaizdo medžiagoje, nufilmuotoje lauko sąlygomis po šių rezonansinių įvykių, kuriuose dalyvavo „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai ir liaudies deputato Michailo Lanjo aplinkos žmonės“, - teigiama oficialiame pranešime.

Vienas iš „Dešiniojo sektoriaus“ vadų Andrejus Stempickis asmeninėje socialinio tinklo „Fecebook“ paskyroje rašo, kad du kovotojai savo noru pasidavė Ukrainos saugumo tarnybai. Jo teigimu, šis jų sprendimas buvo suderintas su vadais ir likusiais kovotojais. A. Stempickis nurodė, kad „Dešiniojo sektoriaus“ nariai pasidavė teisėsaugininkams, kad suteiktų visą informaciją apie Užkarpatę ir „čia karaliavusias padugnes“.

Kova dėl kontrabandos

Kaip jau anksčiau pareiškė P. Porošenka, susišaudymas Mukačevėje įvyko dėl kontrabandos srautų perskirstymo. „Turi būti atliktas griežtas ir principinis tyrimas dėl visų, kas su šiuo įvykiu yra susiję. Kratos, sulaikymai ir tiesioginė baudžiamoji atsakomybė. Nepadės nei deputatų statusai, nei ryšiai valdžioje“, - patikino P. Porošenka.

Tuo tarpu Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas pavadino „Dešiniojo sektoriaus“ milicijai pateiktas pretenzijas pagrįstomis, o taip pat pareiškė, kad konflikto Mukačevėje priežastys – korupcija ir kontrabanda, rašo UNIAN.

„Esmė ne „Dešiniajame sektoriuje“, o korupcijoje, kontrabandoje ir ginkluose. Jie rėmė kontrabandą ir kontrabandininkus, todėl visi bus patraukti atsakomybėn dėl nusikaltimų, kurie buvo įvykdyti“, - pareiškė A. Jaceniukas.

Jau anksčiau buvo pranešama, kad A. Jaceniukas nurodė Ukrainos valstybės fiskalinės tarnybos pirmininkui Romanui Nasirovui atleisti iš darbo visus Užkarpatės muitinės darbuotojus.

Liaudies deputato Mustafos Najemo teigimu, „Dešinysis sektorius“ Mukačevėje buvo susijęs su per pasienį vykdoma cigarečių kontrabanda, o už vieną dėžę cigarečių buvo gaunama iki keturių JAV dolerių. „Pagal šią informaciją, kurią gavau iš buvusių pasieniečių, už kiekvieną per sieną pergabenamą cigarečių dėžę „Dešinysis sektorius“ gaudavo iki keturių dolerių. Tai buvo savotiška duoklė, kurią mokėdavo visi kontrabanda besiverčiantys asmenys“, - sakė M. Najemas.

Susišaudymas tarp „Dešiniojo sektoriaus“ ir milicininkų įvyko liepos 11 d. Mukačevėje. Po to „Dešiniojo sektoriaus“ nariai užsibarikadavo šalia gyvenvietės, kurios gyventojai buvo evakuoti. Jėgos struktūros nusprendė šturmą atidėti, tikėdamiesi, kad situaciją gali taikiai sureguliuoti ekstremistinės organizacijos lyderis Dmitrijus Jarošas, kitą rytą po susišaudymo atvykęs į Užkarpatę su grupe savo kovotojų. Anksčiau jis jau yra pareiškęs, kad būtina sulaikyti susišaudymo kaltininkus ir nušalinti nuo pareigų Ukrainos vidaus reikalų ministrą Arseną Avakovą.

Žiniasklaidoje šis susišaudymas įvardijamas kaip rimčiausias konfliktas tarp Ukrainos jėgos struktūrų ir „Dešiniojo sektoriaus“. Remiantis išankstiniais duomenimis, „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai į Mukačevę atvyko, kad išsiaiškintų santykius su Aukščiausiosios Rado deputato ir vieno iš turtingiausių Užkarpatės žmonių Michailo Lanjo žmonėmis. Iš pradžių, kaip teigiama, sporto centre „Antares“ jie nužudė apsauginį, o vėliau pradėjo šaudyti į incidento vietą atvykusius milicininkus. Vėliau „Dešiniojo sektoriaus“ narius teisėsaugininkai blokavo, o mažiausiai du iš jų, Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjo Antono Geraščenkos teigimu, pasidavė ir sudėjo ginklus.

Baudžiamoji byla dėl susišaudymo pradėta pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 255-ąjį ir 258-ąjį straipsnius (nusikalstamos grupuotės suformavimas ir teroristinis aktas).