Toje gedulingoje ceremonijoje Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste dalyvavo Malaizijos premjeras Najibas Razakas ir žuvusiųjų artimieji, kurie pasinaudojo proga išreikšti savo nusivylimą dėl tragedijos tyrimo.

„Norime sužinoti, kas numušė tą lėktuvą. Mes privalome žinoti“, – sakė Ivy Loi (Aivi Loi), kurios vyras Eugene'as Choo  buvo vienas iš dviejų lainerio įgulos kapitonų.

I.Loi, kurią pasveikino daugelis atėjusių „Malaysia Airline“ darbuotojų, dalyvavo ceremonijoje su dviem savo sūnumis ir kitais artimaisiais.

„Mes tiesiog stengiamės atsilaikyti“, – pridūrė ji, braukdama ašaras.

Keleivinis lėktuvas „Boeing 777“ buvo numuštas virš Rytų Ukrainos liepos 17 dieną, skrisdamas iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą. Tuo metu tame regione vyko įnirtingos kautynės tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų, kurie anksčiau tais metais ėmėsi ginklų prieš provakarietišką šalies valdžią.

Per lėktuvo katastrofą žuvo visi 298 keleiviai ir įgulos nariai, daugiausia olandai.

Po tos tragedijos iškart buvo įtarti prorusiški separatistai, kurie galėjo numušti lėktuvą, panaudoję iš Rusijos gautą raketą „žemė–oras“.

Rusija neigė tuos kaltinimus ir kėlė kitą prielaidą – esą lėktuvas buvo numuštas Ukrainos vyriausybės pajėgų raketa.

Kalbėdamas per atminimo ceremoniją, Najibas Razakas sakė, kad dabar dėl MH17 katastrofos atliekamas tarptautinis baudžiamasis tyrimas, kuris gali būti užbaigtas iki šių metų pabaigos.

„Nuodugnūs tyrimai tęsiasi ..., mes tikimės, kad jie bus baigti iki 2015 metų pabaigos“, – pažymėjo premjeras.

Atminimo ceremonija vyko šeštadienį, ne per katastrofos pirmąsias metines liepos 17-ąją, nes jos sutaps su Id al Fitro (Atsigavėjimo) švente, kuri užbaigia šventąjį pasninko mėnesį Ramadaną ir kuri yra džiugiausia islamo kalendoriuje – per ją tradiciškai rengiami džiaugsmingi šeimų susitikimai.

Šių dviejų datų sutapimas ypač skausmingas Malaizijoje, kurioje dauguma gyventojų yra musulmonai.

„Dabar Ramadanas, ir mes jaučiam liūdesį, – sakė Shahadatas Bey (Šahadatas Bėjus), kurio teta žuvo per katastrofą. – Visi tiesiog rodo pirštais (vieni į kitus), bet labai svarbu, kad sulauktume kažkokios baigties ir teisingumo, nes visiems reikia sužinoti, kas nutiko.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)