Nors taip vadinamos Donecko liaudies respublikos tvirtinimu, prekinio traukinio, kuriuo važiavo didelis būrys rusų kareivių, susprogdinimas – tai ukrainiečių rankų darbas, Luhansko svetainė informator.lg.ua tikina, kad traukinį susprogdino kazokai, konfliktuojantys su Luhansko valdžia.
Oficialiai šios informacijos niekas nepatvirtino, tačiau šio įvykio smulkmenas atskleidžia Ukrainos spauda – rašo TVN24.

Lenkų svetainė cituoja Luhansko portalą informator.lg.ua, kuriame rašoma, jog „Aleksandro Gaidejaus kazokai padėjo miną po prekiniu traukiniu atkarpoje Valianovo-Darevka separatistų okupuotoje Luhansko srityje. Traukiniu važiavo rusų kareiviai, daugelis kurių buvo sužeisti. Traukinys vežė taip pat karinę įrangą“. 

Igoris Plotnickis, Aleksandras Zacharčenka
Kaip sakė vienas iš svetainės šaltinių, kazokai norėjo diskredituoti taip vadinamos Luhansko liaudies respublikos lyderį Igorį Plotnickį. Apie jo konfliktus su kazokais, kurie kontroliuoja keletą miestų šiame regione, Ukrainos žiniasklaida informuoja seniai. Jis kaltinamas šantažu, banditizmu ir humanitarinės pagalbos vogimu. Savo ruožtu pastarasis kazokus kaltina išdavyste ir dezertyravimu.

Kazokų vadas Aleksandras Gaidejus kontroliavo Sverdlovsko miestą Luhansko srityje. Vietinė spauda rašė, jog turėjo slapyvardį „Rimas“ ir važinėjo po miestą tokio pat pavadinimo tanku. Kazokų lyderis taip pat dažnai važinėjo į Maskvą. Vėliau pasirodė pranešimai, kad kazokų dalinys bus išformuotas, o miesto kontrolę perims Igoris Plotnickis. Liepos 5d. pasirodė informacija, kad A. Gaidejų Peterburge areštavo Rusijos specialiosios pajėgos.

„Sverdlovsko miesto kazokai liko be savo vado, o mieste pasirodė Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojai, kurie tikrina kazokų dalinius,“ – pranešė rusų svetainė „Novij Region“. Anksčiau A. Gaidejaus paiešką paskelbė taip vadinamos Lugansko respublikos prokuratūra.

„Verta prisiminti, kad rusų ir prorusiška žiniasklaida nutylėjo apie traukinio susprogdinimą ir sužeistus rusų kareivius. Buvo tik pranešta, jog kažkas susprogdino geležinkelio bėgius“ – rašo informator.lg.ua.