Baltijsko (Piliavos) mieste dujotiekį tiesę darbininkai atsitiktinai atkasė butelį su laiškeliu nežinoma kalba. Tekstas buvo atiduotas kriptologams, rašo newsru.com.

Apie paslaptingą radinį žurnalistams pranešė bendrovės „Specgazavtomatika“ montuotojas Jevgenijus Jaromčukas, rašo „Strana Kaliningrad“.

„Dirbome Lenino gatvėje, prie 64 ir 66 numeriais pažymėtų namų. Praėjusią savaitę ekskavatoriaus kaušu kasėme žemę ir kartu su ja iškėlėme rudo stiklo butelį. Mums jis nepasirodė kažkuo ypatingas. Tokie buteliai sovietiniais laikais buvo naudojami alui ar limonadui. Juos dar „čeburaškomis“ vadindavo“, – pasakojo pašnekovas.

Tačiau J. Jaromčukas su kolegomis atkreipė dėmesį į butelio kamštį: jis buvo panašus į tuos, kuriais užkemšami gazuoto vyno buteliai.

„Be to, kamštis buvo užlietas kažkokia medžiaga, panašia į vašką. Taigi pasidarė įdomu, kas ten, viduje, ir mes butelį sudaužėme. Viduje buvo du sąsiuvinio lapai, susukti į vamzdelius. Jie per vidurį buvo apvynioti aliuminio folija, o ant jos – varine viela“, – pasakojo Baltijsko gyventojas.

Darbininkai išmetė butelio duženas, kurios būtų leidusios bent apytikriai nustatyti, kada laiškelis buvo įdėtas į butelį. Tačiau žurnalistų rankose atsidūrė du pageltę sąsiuvinio lapai, kuriuose glaustu, kruopščiu raštu parašytas nesuprantamas tekstas.

Jo suprasti nesugebėjo net lingvistai. Aišku tik tiek, kad tekstas parašytas ne anglų, ne vokiečių, ne prancūzų, ne švedų, ne suomių, ne estų, ne lietuvių, ne latvių ir ne lenkų kalba. Tačiau tekstas rašytas lotyniškomis raidėmis.

I.Kanto Baltijos federalinio universiteto Taikomosios matematikos ir informacinių technologijų instituto Kompiuterių saugumo katedros vedėjas Sergejus Alešnikovas, taip pat dėstantis kriptografiją, spėja, kad šis tekstas yra užkoduotas.

„Tarkime, kad šis tekstas yra užkoduotas. Pamėginsime parinkti jam raktą, bet kaip greitai pavyks tai padaryti, ir ar apskritai pavyks tai padaryti, pasakyti negaliu“, – teigė S. Alešnikovas.

Katedra atliks kiekybinę teksto analizę: paskaičiuos, kiek kartų tekste kartojasi vieni ar kiti simboliai.

„Pavyzdžiui, žinome, kad rusų kalboje dažniausiai sutinkama raidė „e“. Panašiai yra ir kitose kalbose. Laiške tarp žodžių yra tarpų. Taip būna tuo atveju, jeigu koks nors simbolis keičiasi į kitą“, – sakė mokslininkas.

S. Alešnikovas taip pat neatmetė, kad paslaptingas tekstas tėra vaikų žaidimas.

„Galbūt kažkas juokais norėjo iškelti užduotį ateities kartoms. Tokios išdaigos buvo populiarios sovietų laikais. Jeigu yra būtent taip, tuomet mūsų studentams tai bus dar viena proga pasitreniruoti“, – sakė mokslininkas.

Leidinys pažymi, kad Baltijskas yra kariškių miestas. „Jeigu tai yra kažkieno humoristinė „laiko kapsulė“, tai, galbūt, ją užkasė kas nors iš žmonių su antpečiais? Jeigu kas nors atpažinsite tekste savo „kūrybą“, praneškite tai redakcijai“, – ragina žurnalistai.

Šiuo metu seniausia žinute butelyje laikomas pašto atvirukas, kuris butelyje išbuvo 101 metus. Šį butelį 2014 metais prie Kylio krantų ištraukė vienas vokiečių žvejys.

Prieš tai pasaulio rekordas priklausė 2012 metais vieno škotų jūreivio ištrauktam buteliui su žinute, kuris ant bangų suposi 98 metus.