Aštuonerius metus Niujorko meru dirbusio R.Giuliani jausminga kalba, kurios klausėsi maždaug 400 šalininkų ir darbuotojų, truko 50 minučių. Meras sakė, kad tinkamas monumentas paskatintų ekonominį Manhatano atkūrimą.

Jungtinėse Valstijose intensyviai svarstoma, kas turėtų stovėti sugriuvusių Pasaulio prekybos centro dangoraižių vietoje, kur žuvo tūkstančiai žmonių. Kol kas nenuspręsta, kokia dalis turėtų būti palikta memorialui, o kokia gali būti vėl panaudota komerciniams tikslams.

"Ši vieta turi būti šventa, - nedidelėje istorinėje koplyčioje keli šimtai metrų nuo Pasaulio prekybos centro vietos sakė R.Giuliani. - Reikia pagalvoti apie aukštą, nuostabų memorialą". "Jei teisingai atliksime šį darbą, ekonominė plėtra prasidės savaime. Čia ateis milijonai žmonių, todėl ir vyks ekonominė plėtra, kurios norite", - sakė jis.

R.Giuliani, kuris meru pirmą kartą buvo išrinktas 1993 metais, kadencija baigsis gruodžio 31-osios vidurnaktį. Jo pareigas perims Michaelas Bloombergas.

R.Giuliani pacitavo ištrauką iš Abrahamo Lincolno 1863 metais Getisburgo mūšio lauke Pensilvanijoje pasakytos kalbos: "Bendresne prasme mes negalime nei dedikuoti, nei pašventinti, nei pagerbti šios vietos. Čia kovoję drąsūs vyrai, gyvi ir mirę, pašventino ją daug labiau, nei įstengtume mes. Pasaulis nei kreips didelį dėmesį, nei ilgai atmins, ką mes čia kalbame, bet jis niekada negalės pamiršti, ką jie čia padarė".

R.Giuliani kalbėjo Šv. Pauliaus koplyčioje, kuri buvo pašventinta 1766 metais. Šių metų rugsėjo 11-ąją ant jos krito nuolaužos ir kūnų dalys, tačiau koplyčia nė kiek nenukentėjo, net neišdužo nė vienas jos langas.

Kaip buvo galima tikėtis, R.Giuliani atsisveikinimo kalboje priminė savo administracijos laimėjimus, tarp kurių yra didelis nusikalstamumo ir socialiai remtinų žmonių skaičiaus sumažėjimas, taip pat - geresnė iždo būklė.

"Kai tapau meru, man atrodė, kad turiu dirbti kitaip, - sakė R.Giuliani. - Man atrodė, kad turiu visiškai pakeisti Niujorko miesto plėtros kryptį".

"Tai sukėlė daug priešiškumo ir pykčio, bet aš žinojau, kad taip bus", - pridūrė beatodairišku darbo stiliumi ir šiurkščiu elgesiu su priešininkais garsėjęs meras.

Priešininkų teigimu, per R.Giuliani kadenciją policininkai dažniau viršydavo savo įgaliojimus ir dėl to nukentėjo pilietinės teisės. Valdant R.Giuliani dažnai pasirodydavo pranešimų apie žiaurų policininkų elgesį, o du atvejai, kai policininkai nušovė beginklius juodaodžius, išprovokavo griežtusprotestus ir sukėlė įtampą tarp valdžios bei mažumų.

Tačiau 1997 metais R.Giuliani didele balsų persvara buvo perrinktas antrajai kadencijai. Trečiosios jis negalėjo siekti pagal įstatymus. Po rugsėjo 11-osios teroro atakų, per kurias meras kurį laiką buvo užstrigęs netoli Pasaulio prekybos centro esančiame pastate, jis sulaukė pagyrų už ramybę ir drąsą.

R.Giuliani pasakojo, kad pasitraukęs iš posto nori pradėti savo verslą - užsiimti žlungančių kompanijų gaivinimu. Be to, jis jau sudarė 3 mln. JAV dolerių vertės sutartį parašyti dvi knygas.

T.Giuliani taip pat paminėjo, kad palieka geros būklės miesto biudžetą su milijardo JAV dolerių pertekliumi. Tačiau mero sekretoriatas prognozuoja, kad finansinių metų pabaigoje liepos mėnesį šis perteklius bus dvigubai mažesnis ir kad kitais metais biudžeto deficitas sudarys 3,5 mlrd. JAV dolerių.

Valstijos pareigūnai ir kontrolieriai numato dar didesnį deficitą. R.Giuliani, kurį dėl jo veiklos po rugsėjo 11-osios žurnalas "Time" praėjusį savaitgalį išrinko "Metų žmogumi", sakė, kad ši garbė priklauso visiems niujorkiečiams. "Akivaizdu, jog priežastis, dėl kurios buvau išrinktas "Metų žmogumi", yra ta, kad niujorkiečiai yra "Metų žmonės", - sakė jis.