Laimei, kaip skelbiama, lietuviams pavyko išvengti kulkų, nors jie buvo vos už mažiau nei dvidešimties metrų nuo ten, kur ginkluoti užpuolikai ėmė šaudyti į turistus, rašo airių dienraštis „The Irish Mirror“. Savo ruožtu britų spauda rašo, kad dauguma iš Suso paplūdimyje žuvusių 38 žmonių buvo britų turistai, pareiškė Tuniso ministras pirmininkas Habibas Essidas. Atsakomybę už šį išpuolį jau prisiminė „Islamo valstybė“.

JK užsienio reikalų ministerija kol kas patvirtino mažiausiai penkių Britanijos piliečių žūtį, tačiau šis skaičius gali augti. Šeštadienio vakare paskelbta, kad žuvusiųjų britų yra mažiausiai 15.

Kelionių organizatoriai „Thomson“ ir „First Choice“ taip pat skelbia, kad tarp žuvusiųjų yra jų klientų. Kompanijos jau nusiuntė 10 lėktuvų, kad parskraidintų namo pustrečio tūkstančio turistų. Pirmieji lėktuvai jau leidosi JK šeštadienio rytą.

Reaguodama į išpuolį Tunise JK vyriausybė šaukia „Cobra“ vadinamos tarybos susitikimą, kad nuspręstų, kokių saugumo priemonių būtina imtis po šios tragedijos.

Užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius DELFI teigė, kad ministerija neturi oficialių žinių apie susišaudymo vietoje nukentėjusius ar buvusius lietuvius.

BBC informuoja, kad jau atskleista užpuoliko tapatybė: tai Seifeddine Rezgui, 23 metų studentas. Iki tol pareigūnams jis nebuvo žinomas. S. Rezgui kilęs iš Šiaurės Vakarų Tunise esančio Gafuro miesto. Jis apsimetė poilsiautoju. Manoma, kad užpuolikas veikė vienas.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Deividas Kameronas šį išpuolį pavadino laukiniu, skelbia „Channel 4“. Politikas savo kalboje per televiziją patikino, kad jo vadovaujama Vyriausybė padarys „viską, kas įmanoma“, kad padėtų Tunise esantiems keliautojams saugiai grįžti į Jungtinę Karalystę. 

Jis pridėjo, kad šiuolaikiniame pasaulyje nėra vietos islamistų ekstremistams, o tokie išpuoliai tik sustiprina ryžtą juos sunaikinti. 

„Šiems teroristams nepavyks. Kad ir kaip stengtųsi suskaldyti žmones visame pasaulyje, jie tik dar stipriau suvienys mus, kad kartu įveiktume islamistus ekstremistus ir visa, ką jie atstovauja“, - kalbėjo ministras pirmininkas D. Kameronas. 

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ šeštadienį prisiėmė atsakomybę dėl beveik 40 žmonių, daugiausiai britų turistų, gyvybių nusinešusios žudynės Tuniso pajūrio kurorte per didžiausią išpuolį šios šalies naujausių laikų istorijoje.

Žuvusių britų gali padaugėti

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas perspėjo savo šalį nusiteikti, kad per išpuolį viename Tuniso pajūrio kurorte žuvusių tautiečių dalis dar padidės.

Tuniso pareigūnai sakė jau atpažinę mažiausiai aštuonis Britanijos piliečius tarp 38 žuvusių per penktadienį islamisto užpuoliko surengtą ataką, kai premjeras Habibas Essidas nurodė, kad dauguma aukų, kaip manoma, yra britai.

D.Cameronas pridūrė: „Bijau, kad Britanijos visuomenė turi būti pasiruošusi faktui, kad dauguma žuvusiųjų buvo britai.“

Tęsiantis aukų palaikų atpažinimo procesui, kelionių agentūros paskubomis gabeno tūkstančius užsieniečių turistų iš kurortų, esančių aplink atakos vietą netoli Susos, už maždaug 140 km į Pietus nuo Tuniso sostinės.

Didžiausia šalies kelionių agentūrų asociacija ABTA nurodė, kad Tunise yra apie 20 tūkst. britų turistų, įsigijusių atostogų paketus.

Kalbėdamas per televiziją iš savo biuro Dauningo gatvėje, D.Cameronas sakė, kad vyriausybė „darys viską, kas būtina, kad sugrąžintų žmones namo“. Pasak jo, Britanijos piliečiams yra teikiama konsulinė pagalba, į šią Šiaurės Afrikos valstybę pasiųsta Raudonojo Kryžiaus ekspertų grupė.

Šeštadienį pranešimai apie išpuolį Tunise dominavo visų Britanijos laikraščių pirmuosiuose puslapiuose. Leidiniai nevengė sukrečiančių antraščių, tokių kaip „Skerdynės paplūdimyje“ ir išspausdino nuotraukų, kuriose matomi ant smėlio gulintys aukų kūnai, pridengti paplūdimio rankšluosčiais.

Šis teroro išpuolis pagal žuvusių britų skaičius yra didžiausias nuo keturių mirtininkų sprogdintojų atakų Londono viešojo transporto sistemoje 2005 metų liepos 7 dieną.

Daugelis laikraščių rašė apie 30-metį velsietį Matthew Jamesą, kuris buvo triskart pašautas – į petį, krūtinę ir klubą – mėgindamas savo kūnu uždengti nuo kulkų sužadėtinę, dviejų vaikų motiną. Tas vyras buvo kritiškai sužalotas, bet liko gyvas.