Šiandien pasiekta darbščių amerikiečių visoje šalyje pergalė, nes jų gyvenimas dėl šio įstatymo bus saugesnis besikeičiant ekonomikai“, – pasakė jis savo kalboje iš Baltųjų rūmų Rožių sodelio.

Prezidentas pareiškė, kad sveikatos apsaugos įstatymas, užtikrinsiąs sveikatos draudimą milijonams amerikiečių, „liks čia“.

„Prieinamos priežiūros įstatymas nėra vien tik įstatymas, o „Obamacare“ – ne politinis futbolas. Nes tai sveikatos apsauga Amerikoje“, – nurodė B.Obama.

„Prieinamos priežiūros įstatymas liks čia“, – pabrėžė jis.

B.Obama pažymėjo, kad dar daug reikia nuveikti, kad sveikatos apsauga Jungtinėse Valstijose būtų geresnė; tačiau „šis įstatymas veikia“, pabrėžė jis.

B.Obamos priešai respublikonai ne kartą mėgino sutrukdyti šio įstatymo įsigaliojimui.

Griežtai pasmerkęs „dezinformacijos kampanijas“ ir „pasaulio pabaigos prognozes“, B.Obama iš karto pareiškė esąs pasirengęs dirbti kartu su respublikonais kitų reformų plotmėje.

„Mano didžiausia viltis yra, kad užuot be paliovos kovojus dėl to kas jau ne kartą buvo išspręsta, aš galėsiu toliau dirbti su respublikonais ir demokratais“, – sakė jis.

Už šį įstatymą ketvirtadienį balsavo šeši iš devynių Aukščiausiojo teismo teisėjai, trys buvo prieš.

Šis sprendimas yra svarbiausia B.Obamos pergalė jo vidaus politikoje. 2010 metais priimtas įstatymas, vadinamas „Pacientų apsaugos ir prieinamos priežiūros įstatymu“, neleidžia draudikams atsisakyti apdrausti asmenims, kuriems nustatyta tam tikra „išankstinė sveikatos būklė“.

Įstatymas reikalauja, kad būtų apdraustas praktiškai kiekvienas amerikietis ir būtų teikiama finansinė pagalba asmenims, kuriems tektų per didelės draudimo įmokos.

Naujoji programa turėtų užtikrinti sveikatos draudimą ir jo anksčiau neturėjusiems 15 proc. JAV gyventojų.