Kalbėdamas netoli Brandenburgo vartų Berlyne, A.Carteris atkreipė dėmesį į pažangą, kurią Europa padarė nuo Šaltojo karo pabaigos, ir pareiškė, kad Rusijai neturi būti leista atsukti atgal laikrodžio.

„Mes nesiekiame šaltojo, o juolab karštojo karo su Rusija“, – Pentagono vadovas pabrėžė sakydamas kalbą Berlyne įsikūrusiame strateginių tyrimų institute „Atlantik Brucke“ („Atlanto tiltas“), daugiausiai nagrinėjančiame Vokietijos ir JAV santykius.

„Nesiekiame padaryti Rusijos priešu. Tačiau visiškai neabejokite: mes ginsime savo sąjungininkus, taisyklėmis pagrįstą tarptautinę tvarką ir teigiamą ateitį, kurią ji suteikia mums visiems. Priešinsimės Rusijos veiksmams ir jų mėginimams atkurti sovietinę įtakos zoną“, – pridūrė jis.

J.Carteris šiuos komentarus išsakė pradėjęs kelionę Europoje, kurios pagrindinė tema – kaip JAV, NATO ir kiti partneriai galėtų geriausiai duoti atkirtį Kremliui po to, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą ir suteikė karinę pagalbą separatistams, kovojantiems su Kijevo vyriausybe Ukrainos rytuose.

Gynybos sekretorius sakė, kad Rusija ne vien modernizuoja savo ginkluotąsias pajėgas, bet ir stengiasi susilpninti NATO bei kelia grėsmę stabiliai ekonomikos ir saugumo padėčiai savo pastarosiomis kalbomis apie branduolinio arsenalo stiprinimą.

Jo viešnagė Vokietijoje pabrėžia dedamas pastangas užtikrinti abiejų šalių bendradarbiavimą, nors Vašingtono ir Berlyno požiūriai dažnai skiriasi. A.Carteris sakė, kad JAV ir Vokietija turi rasti naujų galimybių stiprinti karinius ryšius, mokymus ir pratybas.

A.Carteris gyrė Vokietijos lyderių pastangas imtis vadovaujamo vaidmens sprendžiant Ukrainos krizę ir siunčiant neletalinę karinę pagalbą ir stebėtojus į konfliktą Ukrainoje.

Pentagono vadovas toliau ragina Vokietiją ir kitus sąjungininkus tesėti pernai per NATO viršūnių susitikimą Velse duotus pažadus padidinti gynybos sektoriaus finansavimą. Jis perspėjo, kad jaučiama „nepaneigiama tendencija gręžtis vidun“ ir kad visi privalo saugotis tokios pagundos.

A.Carteris nurodė, kad kartu su Vokietijos užsienio reikalų ministre Ursula von der Leyen aplankys naujų NATO ypač greitojo reagavimo pajėgų jungtinį dalinį, kuris buvo įkurtas siekiant užtikrinti spartesnį Europos ir NATO sąjungininkų atsaką į regionines grėsmes.

Vėliau jis dar aplankys Estiją ir Briuselį, kur dalyvaus gynybos ministrų susitikime.

Šio A.Carterio vizito pagrindinė žinia – kad JAV ir NATO turi laikytis „stipraus, bet subalansuoto“ požiūrio Rusijos atžvilgiu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)