Indijos premjeras Narendra Modis šią dieną pavadino „nauja taikos era“ ir po kelių akimirkų nustebino tūkstančius sostinėje Delyje susirinkusių žmonių pats stodamas ant kilimėlio.

N.Modi, kuris yra didelis jogos gerbėjas, vadovavo daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tarp jų – biurokratams, studentams ir kariams, kurie drauge su juo per 7 val. (4 val. 30 min. Lietuvos laiku) prasidėjusią ir 35 minutes trukusią jogos programą po atviru dangumi viename Delio prospekte pademonstravo tokias pozas kaip „pusiau kupranugario“ ir „kobros“.

„Joga yra daugiau nei vien gera fizinė būklė. Mes ne tik švenčiame dieną, bet (ir) treniruojame žmogaus protą, kad pradėtume naują taikos erą“, – Radžpatho prospekte susirinkusiai miniai pasakė N.Modi.

Jis padėkojo Jungtinėms Tautoms (JT) ir 177-ioms paramą pareiškusioms valstybėms už sprendimą priimti jo idėją dėl pasaulinės jogos dienos.

„Tai programa žmonių gerovei, pasauliui be įtampos ir programa meilės, taikos ir geros valios žiniai skleisti“, – sakė premjeras, kuris vilkėjo akinamai baltą apdarą ir buvo užsidėjęs Indijos trispalvės spalvų šaliką.

Tada N.Modi nustebino minias nulipdamas nuo scenos, nusiimdamas akinius ir užimdamas vietą priekyje, kad drauge su visais kartotų pratimus ir judesius, rodytus didžiuliuose ekranuose palei šią svarbią sostinės gatvę, kurios atkarpoje nuo prezidentūros rūmų iki „Indijos vartų“ monumento buvo patiesti spalvingi kilimėliai.

Buvo numatoma, kad N.Modi, kuris yra vegetaras, kasdien užsiima joga ir griežtu režimu aiškina savo sugebėjimą ilgai dirbti bei mažai miegoti, tik pasakys kalbą prieš šią parodomąją jogos programą.

Iš oro darytose nuotraukose Radžpathas atrodė kaip balta jūra, kur žmonės su „Jogos dienos“ trikotažiniais marškinėliais sinchroniškai judėjo pagal anglų ir hindi kalbomis transliuotas instrukcijas, skambant Indijos klasikinei muzikai.

Delio centras buvo uždarytas ir išklotas kilimais, buvo įrengta dešimtys metalo detektorių ir daugybė patikrinimo postų. Renginyje dalyvavo ir daugiau itin svarbių asmenų, tarp jų – Delio vyriausiasis ministras Arvindas Kedžrivalas.

Organizatoriai viliasi, kad renginys Delyje pateks į Guinnesso (Gineso) rekordų knygą kaip didžiausia jogos pamoka vienoje vietoje. Dabar galiojantį rekordą pasiekė 29 973 studentai Gvalijare Indijoje 2005 metais.

Priklauso visoms šalims

Prie Indijos prisidėjo jogos entuziastai 192 kitose šalyse, tarp jų – Didžiojoje Britanijoje, kur jogos kilimėliai buvo patiesti palei Temzės upę.

Tūkstančiai baltai apsirengusių žmonių sėdėjo ant geltonų kilimėlių ir Eiffelio bokšto papėdėje Paryžiuje, be to, panašūs renginiai įvyko Bankoke, Kvala Lumpūre, Seule, Pekine, Maniloje ir kitur.

Moksleiviai ir biurokratai, namų šeimininkės ir kariai dalyvavo jogos programose visų Indijos valstijų sostinėse. N.Modi gimtojoje Gudžarato valstijoje jogos renginiai įvyko beveik 30-yje tūkst. vietų, pranešė valstijos pareigūnai.

Taibėjuje daugiau kaip 2 tūkst. dalyvių pasitiesė kilimėlius ir atliko 108 „Nusilenkimo Saulei“, kuris paprastai daromas jogos užsiėmimo pradžioje, tekant Saulei, pratimus.

„Jie skiria sau laiko, kad stebėtų savo protą ir savo širdį, ko, galvoju, šiuolaikinėje visuomenėje mums labai reikia“, – sakė joga užsiimanti Angela Hsi.

Indų pilotas Fazelas Shahas, kuris dirba vienoje Artimųjų Rytų oro bendrovėje, per trumpą sustojimą Taivane atskubėjo iš oro uosto dalyvauti renginyje.

„Argi tai ne nuostabu? Noriu pasakyti, tik pažvelkit, kiek žmonių yra čia“, – sakė jis.

Pasak jo, joga tikriausiai gimė Indijoje, bet priklauso visoms šalims. „Jei ... pažiūrėtum iš dangaus žemyn, nematytum sienų, nematytum religijų, nematytum pilietybių, matytum tik vieną žmonių grupę. Tad aš tiesiog leidžiuosi žemyn ir susitinku su jais, štai ir viskas“, – kalbėjo jis.

Skeptikų priekaištai

Daugelis mano, kad joga yra geriausias būdas nuraminti protą ir geriausia mankšta kūnui.

Indijos gynybos ministerija pranešė, kad kariai, tarnaujantys Himalajų Sijačeno ledyne – aukščiausiai virš jūros lygio esančiame kovos lauke – ir kadetai karinio jūrų laivyno laivuose taip pat dalyvaus Jogos dienos renginiuose.

Nors N. Modi žinia buvo taikos ir darnos žinia, daugelis Indijoje nerimavo, kad jogos vajus yra hinduistų grupių bandymas suteikti postūmį hinduizmui.

Daug musulmonų priešinosi vyriausybės raginimams dalyvauti viešose jogos programose. Kai kurie musulmonų lyderiai sakė, kad joga yra hinduistinė praktika.

Vyriausybė greit atsisakė plano dėl „Nusilenkimo Saulei“, kuriam prieštaravo musulmonai – dėl to, jog iš šių pratimų galima suprasti, kad Saulė yra dievybė. Taip pat buvo atsisakyta hinduistų mantros „Om“.

Kai kurios krikščionių grupės buvo nepatenkintos tuo, kad masinės jogos pamokos buvo rengiamos tokiu metu, kai paprastai dalyvaujama sekmadienio mišiose.

Dar kiti buvo skeptiškai nusiteikę dėl laiko ir pinigų, vyriausybės išleistų Jogos dienai.

„Vyriausybė organizuoja šiuos triukšmingai reklamuojamus renginius, – sakė pradinės mokyklos mokytoja Sumita Rani iš Delio. – Pernai buvo užsimota kampanijai „Išvalyk Indiją“. Ką tai davė? Šitas miestas purvinas kaip visuomet“.