Ramzano Kadyrovo yra pilna visur. Tai Čečėnijos prezidentas vyksta į susitikimą su gyventojais milžinišku motociklu. Tai dalyvauja be abipusio sutikimo surengtose septyniolikmetės merginos ir 30 metų vyresnio vietos policijos vado vestuvėse. Ir dar sukritikuoja šalies gyventojus, kurie išdrįso jį kritikuoti.

R. Kadyrovas taip pat nusifilmuoja filme, kurio anonse iššaudo visą automato apkabą.

Čečėnijos lyderio išsišokimai Maskvoje ilgą laiką kėlė juoką. Manyta, kad dėl to kaltas šio „nuoširdžiai tikinčio ir tuo pat metu musulmoniško „pleibojaus“, kuris nepanašus į šiam regionui būdingus konservatyvius biurokratus, jaunatviškas maksimalizmas ir energijos perteklius.

Kaip ten bebūtų, Kaukazo autokrato elgesys Rusijos sostinėje niekam juoko nebekelia. Sausio 19 d. Grozne įvyko demonstracija prieš prancūzų satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“. Už Maskvos oficialios paramos musulmonų religijai, kurią esą „įžeidė“ prancūzų leidinys, slepiasi baimė, kurią kelia žmogus, galintis sujudinti tokią masę žmonių, ypač šalyje, kurioje visos demonstracijos yra griežtai kontroliuojamos.

Vėliau, balandžio pabaigoje, iš R. Kadyrovo lūpų nuskambėjo įsakymas vietos policijai šaudyti į Rusijos jėgos struktūrų pareigūnus, kurie išdrįso įžengti į Čečėnijos teritoriją be išankstinio pranešimo.

Tas grasinimas, kuris sekė po grubaus čečėnų verslininko sulaikymo Stavropolyje, Rusijos jėgos struktūrų atstovų buvo palaikytas provokacija.

Galiausiai vasario 27 d. prie pat Kremliaus sienų buvo nušautas Borisas Nemcovas. Pagal oficialią versiją jį nužudė du čečėnai. Kaip skelbia nužudyto opozicijos nario šeimos advokatai, rusų tyrėjai nesėkmingai mėgino apklausti vieną iš įtariamųjų šioje byloje Ruslaną Geremejevą. Šis žmogus – R. Kadyrovo asmeninės gvardijos pareigūnas, nors oficialiai ir yra pavaldus Vidaus reikalų ministerijai. Kol kas jo surasti nepavyko. Neatmetama galimybė, kad jam suteikta vietos valdžios apsauga.

Nuo tada nepasitenkinimas Čečėnijos lyderiu auga. Du įtakingi rusų laikraščiai išspausdino kaltinamuosius straipsnius, sukėlusius abejonių dėl Kadyrovo labdaros fondo veiklos. Į šį fondą įmoką turi mokėti kiekvienas mokesčių mokėtojas Čečėnijoje. Beje, šio fondo lėšomis buvo nupirktas prancūzų aktoriui Žerarui Depardjė padovanotas butas.

„Moskovskij komsomolec“ primena, kad Čečėnija su savo 330 mln. eurų biudžetu yra vienas iš Rusijos dotuojamų regionų ir šiuo atžvilgiu net lenkia Krymą. O R. Kadyrovas aiškina, kad „stebuklai“ ir spindintys dangoraižiai sostinėje yra Alacho valios rezultatas.

Net valstybinė rusų televizija į eterį paleido kritišką reportažą apie tai, kaip birželio 3 d. Čečėnijoje nežinomi kaukėti asmenys nusiaubė vietos nevyriausybinės organizacijos patalpas susirinkusiųjų miniai plojant, o policijos pareigūnams nieko nedarant.

Čečėnų deputatas Rusijos Valstybės Dūmoje Šamsailas Saralijevas vėliau pareiškė, kad kovotojai už žmogaus teises yra užsienio agentai, kuriuos finansuoja JAV ir Europa ir kurie kenkia rusų valdžiai.

Ramzanas Kadyrovas

Tačiau rusų politikai nesiryžta kritikuoti R. Kadyrovo dėl vienos priežasties: jis yra V. Putino protežė. Ir taip yra nuo tada, kai 2004 metais kovotojai-separatistai nužudė R. Kadyrovo tėvą Achmatą.

Nuo tada Kremliaus lyderis Kadyrovą jaunesnįjį paėmė „po savo sparnu.“ Rusijos prezidentas jį laiko geriausia užtvara nuo islamistinio terorizmo ir jam atleidžia visus išsišokimus.

„Kiekviename regione yra sava policija, o Čečėnijoje kalnuose dar ir sėdi teroristai, – sako Rusijos prezidentui artimas šaltinis. – Kaip ten bebūtų, R. Kadyrovas elgiasi griežtai laikydamasis Rusijos įstatymų.“

Nors R. Kadyrovas ir yra tik vienas iš 82 regioninių vadovų, jis save laiko antruoju svarbiausiu Rusijos gynėju (po V Putino) nuo ją puolančių Vakarų.

„Tos jėgos, kurios Rusijoje nori surengti revoliuciją, kaip Ukrainoje, suprato, kad jiems teks kovoti su čečėnais, – sakė Š. Saralijevas. – Jiems trukdo V. Putinas ir R. Kadyrovas.“

R. Kadyrovą palaiko 55 proc. Rusijos gyventojų ir jie nebijo, kad valdžia susuks jam galvą. Net šalies muftijų tarybos pirmininko pavaduotojas cituoja jo žodžius, kritikuojančius „Islamo valstybę“. Viskas atrodo taip, lyg religinis lyderis prisiektų ištikimybę Čečėnijos prezidentui.

O Rusijos prezidentas savo protežė gina, tačiau mano, kad svarbu nubrėžti aiškias leistino elgesio ribas. „R. Kadyrovas nori tapti savo šalies kalifu, tad V. Putinui teko jam priminti, kad toks kalifas jau egzistuoja“, – sakė minėtas šaltinis Kremliuje.

Beje, perspėjimai tuo nesibaigė. FST vadovas Aeksandras Bortnikovas asmeniškai televizijos eterio metu apkaltino du čečėnus dėl B. Nemcovo nužudymo.

Kaip sakė minėtas šaltinis, R. Kadyrovui buvo pasiūlytos aukštos karinės pareigas siekiant „atitempti“ jį į Maskvą, tačiau šis atsisakė.

Manoma, kad B. Nemcovo nužudymo tyrimas leis įvertinti Rusijos ir Čečėnijos lyderių ryšių tvirtumą. „Esu vyriausiojo kariuomenės vado pėstininkas, – kartą pareiškė R. Kadyrovas. – Jeigu man duos įsakymą, jį įvykdytų 100 proc. Reikės išeiti, išeisiu. Numirti taip pat esu pasirengęs.“