J.Idigorasas mirė nuo emfizemos, jam buvo 69 metai.

Charizmatiškojo lyderio įkurtą partiją, dabar vadinamą "Batasuna", Ispanijos parlamentas ir teismai uždraudė kaip politinį baskų separatistų grupuotės ETA sparną.

ETA reikalauja teisės gimtosiose baskų žemėse - šiaurinėje Ispanijoje ir pietvakarių Prancūzijoje - įkurti nepriklausomą baskų valstybę ir siekdama šio tikslo nuo 1968 metų nužudė beveik 850 žmonių. Praėjusį mėnesį Ispanijos vyriausybė pasiūlė ETA taikos derybas, jeigu grupuotė bus išformuota ir sudės ginklus.

Dėl ligos J.Idigorasas jau seniai nebedalyvavo aktyviojoje politikoje. Anksčiau jis kelis kartus buvo išrinktas į Ispanijos parlamentą ir baskų regioninę įstatymų leidžiamąją instituciją.

Už ryšius su ginkluota baskų separatistų grupuote ETA jis taip pat kelis sykius sėdėjo kalėjime. Paskutinį kartą už grotų J.Idigorasas buvo atsidūręs 1997 metais, bet galiausiai paleistas dėl sveikatos problemų.

1989 metais viename Madrido viešbučių jis išvengė pasikėsinimo, per kurį žuvo kitas partijos "Herri Batasuna" narys parlamentaras Josu Muguruza.