Pas jį buvo rastas Rusijos Federacijos piliečio pasas ir vadinamosios „Donecko Liaudies Respublikos“ karinis bilietas, išduotas šių metų gegužės mėnesį.

Per apklausą samdomas karys papasakojo, kad atvyko pas draugą į Šyrokynę, kur buvo užverbuotas į pasiskelbusiosios DLR kariuomenę kaip vairuotojas.

Pakariauti jis nespėjo, už svastiką ant nugaros buvo dažnai mušamas, o dabar bijo grįžti į Rusiją ir prašo palikti jį Ukrainoje, kad galėtų išpirkti savo kaltę.

Atvažiavo pas draugą

Romanas Tolstokorovas atvažiavo į Šyrokynę gegužės pradžioje, kaip jis pats paaiškino, asmeniniais reikalais, ir tuo pačiu aplankyti draugo.

„O po to mane užverbavo į DLR. Laikiau rankose ginklą, budėjau įvairiuose objektuose ir stebėjau“, – paaiškino jis.

Bet ilgai samdomam kariui kariauti nepavyko: greit jam teko bėgti iš separatistų dalinio dislokavimo vietos, nes dėl tatuiruotės ant nugaros jis buvo dažnai mušamas.

„Aš pats pabėgau, iš asmeninių paskatų. Ant nugaros turiu ištatuiruotą svastiką. Savo laiku sėdėjau kalėjime, ten ir išsitatuiravau. O dabar viskas liko praeityje“, – pasiskundė S. Tolstokorovas ir parodė per visą nugarą ištatuiruotą nacių erelį.

Rusas kelis kartus kalėjo daugiausiai už vagystes ir narkotikus, jis prisipažino pats ilgai juos vartojęs, bet šiuo metu jau metė. Į Donbasą pabėgo nuo policijos.

S. Tolstokorovas tvirtina, kad į karą pakliuvo atsitiktinai, per klaidą, ir net nesiruošė nieko žudyti, atvyko vairuoti automobilio.

„Neapgalvotas poelgis. Tiesiog atvažiavau. O po to nežinojau, kaip išsisukti. Nieko negalvojau. Atvažiavau būti vairuotoju.“

Traktorininkas-recidyvistas

Sprendžiant iš samdomo kario paskyros socialiniame tinkle „Odnoklassniki.ru“, taikiame gyvenime jis iš tiesų buvo vairuotojas ir net traktorininkas.

Nuotraukose jis pozuoja prie savo traktoriaus gimtosiose Zelenokumsko stepėse, yra nuotraukų, kur jis prie UAZ automobilio vairo.

„DLR nespėjau tapti vairuotoju. Spėjau tik KAMAZ suremontuoti. Daugiausiai budėjau pozicijose“, – sako Romanas.

Pasak jo, ginklą į rankas jis paėmė gegužės 20 dieną ir šaudė į Ukrainos karių pozicijas, bet nieko nematė, šaudė aklai.

„Mačiau osetinus. Jie be skiriamųjų ženklų. Visas padalinys, jie gyvena dviejose skirtingose gyvenvietėse. Vieni atsakingi už ryšius, kiti išvažiuoja kažkur, nežinau, kur“, – pasakoja jis.

Rusas papasakojo ir apie kitus karius, tarp jų labai daug tokių, kurie kariauja iš ideologinių paskatų, tikėdami, kad gina Donbasą.

Dauguma jų yra Ukrainos piliečiai – iš Donecko, Zaporožės ir net Odesos, visi jie yra prorusiški separatistai.

„Jie atvažiuoja plėšikauti. Visi namai, kuriuos gyventojai paliko, yra išplėšti. Daiktai voliojasi, viskas sudaužyta. Išneša techniką, televizorius. Parduoda Novoazovske“, – pasidalijo patirtimi Romanas.

Pardavę techniką, separatistai perka degtinės ir cigarečių. Romanui žadėjo mokėti apie 6 tūkst. grivinų per mėnesį, bet apgavo ir nesumokėjo.

„Žmonės žiūri televizorių, galvoja, kad Rusija tokia didelė, viską jiems duos. Jie galvoja, kad Ukrainoje blogai. Rusijoje dar blogiau, mėnesio gale nieko nebelieka, tik skolos“, – nusivylęs pasakoja Romanas.

Rusijoje baisu

Tai, kad „Dešiniojo sektoriaus“ vaizdo medžiagoje nufilmuotas būtent Rusijos pilietis iš Zelenokumsko, abejonių nekelia. Nors pasas jam išduotas neseniai, 2015 metų balandžio mėnesį, jo paskyra „Odnoklassniki.ru“ svetainėje kalba pati už save.

Nuotraukoje matyti ant krūtinės ištatuiruotas anarchijos ženklas, tokią pačią turi ir pagrindinis vaizdo medžiagos veikėjas, jo nuotraukas komentuoja draugai iš Zelenokumsko.

Taip pat socialinio tinklo puslapyje „Zelenokumsk. Odnoklassniki“ jau atsirado vaizdo medžiaga su Romanu, o naudotojai ragina atsiliepti belaisvio draugus ir giminaičius.

Anksčiau 33 metų Romanas Tolstokorovas mėgo medžioti šernus, žvejoti ir eiti į mišką – jo paskyroje daug nuotraukų, iliustruojančių šiuos pomėgius.

O dar jis ėjo į piligriminę kelionę aplankyti rusiško roko atlikėjų iš grupių „Sektor gaza“ ir „Kino“ kapų, mėgo gerti degtinę ir lankytis koncertuose.

Dabar belaisvis skundžiasi Rusija ir namo grįžti nenori – siūlosi likti Ukrainoje ir išpirkti savo kaltę.

„Į Rusiją nenoriu, ir į DLR nenoriu. Ten žmonės su klaidinga nuomone. Noriu likti Ukrainoje ir daryti tai, ką man patikės“, – prašo sulaikytasis.