Kompromiso esmė – kad vietos savivaldos režimas plistų visoje Luhansko ir Donecko sričių teritorijoje (taip pat ir Ukrainos kontroliuojamoje dalyje), bet vadovaus šiai teritorijai žmonės, kuriems pritars tiek Kijevas, tiek Maskva, tiek kiti Minsko proceso dalyviai (Vokietija ir Prancūzija).

Taip kartu su „ypatingos teritorijos“ išplėtimu Donbase atsirastų lyderių, kurie gražintų regioną į Ukrainą su labai išplėstomis teisėmis. Esant tokioms sąlygoms, visi vadinamųjų „liaudies respublikų“ ginkluotųjų darinių dalyviai amnestuojami, dalis jų performuojami į liaudies miliciją, likusieji nuginkluojami, rašoma leidinyje „Vesti“.

„Šie pasiūlymai jau pasiekė Banko gatvę (prezidento administraciją). Man atrodo, juos ten išgirdo, juk kitų variantų pasiekti taiką jau ir nėra“, – teigė leidiniui šaltinis.

Taip pat rašoma, kad šio varianto realizacija neįmanoma be Ukrainos valdžios konfigūracijos pakeitimų: „Reikia arba performuoti koaliciją ir eliminuoti karingiausius elementus, arba, jei tai neįmanoma, paskelbti naujus rinkimus, po kurių pasikeistų jėgų pasiskirstymas Radoje ir galėtų būti suformuota koalicija, kuri pasirengusi kompromisams vardan taikos Donbase“, – cituojamas nežinomas diplomatas.

Oficialaus derybų su Rusija dėl naujo kompromiso varianto dėl Donbaso patvirtinimo nėra.

Primename, jog sekmadienį kontaktinės grupės įgaliotasis atstovas Denisas Pušilinas pareiškė, kad Donbasui gresia didžiulis karas. Jo teigimu, situacija per kelias valandas gali paaštrėti.