Pastarąjį mėnesį augant separatistų surengtų apšaudymų skaičiui, o Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) vykdant misiją dėl iš saugojimo vietų „Donecko liaudies respublikoje“ dingusių sunkiųjų ginklų, separatistai praneša, kad Donbasas yra atsidūręs ties didelio karo riba, o situacija gali paaštrėti jau artimiausiomis valandomis.

Kaip rašo zn.ua, šią informaciją pateikė vienas iš „Donecko liaudies respublikos“ vadeivų Denisas Pušilinas, kalbėdamas apie visaverčių kovinių veiksmų atsinaujinimo tikimybę Donbase.

„Dabar esame atsidūrę ties didelio karo riba. Mūsų konfliktas nėra vidinis, jis labai susijęs su tuo, kas vyksta Sirijoje, Jemene, su sukilimu Makedonijoje. Situacija gali paaštrėti jau artimiausiomis valandomis“, – pareiškė D. Pušilinas.

Taip pat jis patikino, kad kovinių veiksmų pabaiga priklauso nuo pasaulinės bendruomenės pozicijos.

„Kai kurios didelės besivystančios šalys net ir savo neutralitetu ir nesikišimu siunčia tam tikrą signalą, kad jos nepalaiko karinio sprendimo, jos pasisako už tai, kad taikus procesas tęstųsi. Kuris nors sprendimas gali būti lemiamas“, – pareiškė jis.

Denisas Pušilinas

Birželio 10 d. D. Pušilinas taip pat pranešė, kad „Donecko ir Luhansko liaudies respublikos“ neketina „eiti į politinį Ukrainos lauką“, o santykius su Kijevu planuoja palaikyti remdamiesi tarptautiniais procesais.

Ukraina: mes pasiruošę

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasirengusios visiems galimiems scenarijams.

Apie tai televizijos kanalo „Inter“ eteryje pareiškė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas Viktoras Muženka.

„Mes numatome įvairius galimus variantus – nuo vangaus konflikto iki plataus masto agresijos. Ginkluotosios pajėgos ruošiasi ir jau šiandien yra pasirengusios adekvačiai reaguoti į visas šias situacijas, – papasakojo V. Muženka. – Kol kas mes kontroliuojame situaciją ir adekvačiai atsakome į visus iškylančius iššūkius. Mes pasiruošę ir toliau adekvačiai veikti bet kokioje situacijoje“, – pabrėžė jis.