Amerikiečių lėktuvas RC-135 gegužės 30 dieną vykdė įprastas operacijas, kai prie jo iš galo priartėjo Rusijos naikintuvas „Su-27 Flanker“, praskrido pro apačią ir prisigretino iš dešinės, nurodė pulkininkas Steve'as Warrenas.

„Tiksliai nežinome, kodėl šis perėmimas buvo atliktas neprofesionaliai“, – kariškis sakė žurnalistams.

„Galbūt Rusijos pilotas buvo nepakankamai apmokytas. Galbūt tai buvo tiesiog asmens, kuris pilotavo tą „Flanker“, bendras neprofesionalumo lygis“, – pridūrė jis.

Televizija CNN pranešė, kad Rusijos lėktuvas vienu metu skrido tik už 3 metrų nuo JAV orlaivio. Tuo tarpu S.Warrenas tik pažymėjo, kad Rusijos lėktuvas prasilenkė tokiu „atstumu, kuris mums atrodė neprofesionalus ir nesaugiai mažas“.

Per tą patį skrydį JAV lėktuvas buvo palydėtas antrąjį kartą, tačiau pirmą kartą Rusijos orlaivių manevrai buvo tinkami, pridūrė S.Warrenas.

Rusijos ir JAV lėktuvai dažnai prižiūri vieni kitų veiksmus tarptautinėje oro erdvėje, bet pastarasis incidentas buvo vienas iš keleto, sukėlusių susirūpinimą dėl pavojingai manevruojančių Rusijos orlaivių.

Balandžio 7 dieną kitas Rusijos „Flanker“ „agresyviai manevravo“ šalia JAV žvalgybos lėktuvo virš Baltijos jūros, tarptautinėje oro erdvėje į šiaurę nuo Lenkijos.

JAV karinės jūrų pajėgos praėjusį mėnesį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip Rusijos naikintuvas Su-24 priskrenda arti prie valdomomis raketomis apginkluoto Amerikos karo laivo „USS Ross“ Juodojoje jūroje. Amerikos kariškiai nurodė, kad Rusijos lėktuvas nebuvo apginkluotas.

NATO naikintuvai pastaraisiais mėnesiais taip pat buvo ne kartą keliami į orą perimti Rusijos lėktuvų, priartėjusių prie Baltijos šalių oro erdvės, padidėjus įtampai dėl krizės Ukrainoje.