Vienas pabėgęs hipopotamas buvo užspeistas vienoje pagrindinių miesto aikščių ir sutramdytas raminamųjų vaistų šūviu, pranešė zoologijos sodas. Neaišku, kiek pabėgusių gyvūnų vis dar yra laisvėje.

Premjeras Iraklijus Garibašvilis paragino Tbilisio gyventojus neiti į lauką, kol gyvūnai tebėra laisvėje, ir miesto infrastruktūrai padarytą žalą pavadino „žymia“.

„Paskutiniais paskaičiavimais aukų skaičius pasiekė 13“, - žurnalistams sakė Tbilisio meras Davidas Narmanija. Anksčiau jis buvo nurodęs, kad dar dešimt žmonių yra dingę be žinios.

Dėl smarkaus lietaus per Tbilisį tekanti Kuros upė virto galingu srautu, nunešusiu dešimtis pastatų ir automobilių.

Prezidentas Georgijus Margvelašvilis, nuvykęs į potvynio rajoną stebėti valymo darbų, pareiškė užuojautą aukų šeimoms.

„Žmonių netektis, kurias patyrėme, labai sunku toleruoti. Reiškiu savo užuojautą visiems žmonėms, kurie neteko savo giminaičių“, – vietos televizijai sakė jis.

Plaukiojantis hipopotamas

„Rustavi 2“ parodė reportažą, kuriame matyti, kaip hipopotamas plaukia užlietoje Didvyrių aikštėje Tbilisio centre, o gelbėtojai stengiasi jį sugauti.

Socialinėje žiniasklaidoje buvo išplatintos nuotraukos, kuriose matyti didžiulis aligatorius, brendantis pro pastatytus automobilius, ir lokys, užsilipęs ant kondicionieriaus prie pastato sienos.

Savo ruožtu AFP žurnalistas pranešė netoli zoologijos sodo matęs liūto ir ponio lavonus.

Tbilisio zoologijos sodo atstovė Mzija Šarašidzė agentūrai „InterPressNews“ sakė, kad zoologijos sodo teritorijoje buvo rasti trys žuvę žmonės, tarp jų – du darbuotojai.

Pasak sodo administracijos, tarp žuvusių žmonių yra jo gyvūnų prižiūrėtoja Guliko Čitadzė, kuri praėjusį mėnesį buvo užpulta tigrės ir neteko rankos.

„Gyvūnų paieška tęsiasi, bet didelės zoologijos sodo dalies paprasčiausiai nebėra. Ji virto pragarišku verpetu, – sakė M.Šarašidzė. – Maždaug 20 vilkų, aštuoni liūtai, baltieji tigrai, tigrai, šakalai, jaguarai arba buvo nušauti specialiųjų pajėgų, arba yra dingę. Tik trys iš mūsų 17 pingvinų buvo išgelbėti.“

Komunistų „nuodėmė“

Itin įtakingos Gruzijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas patriarchas Elijas II kaltę dėl potvynio suvertė „nuodėmei“, kurią, anot jo, padarė komunistai, pinigus zoologijos sodui surinkę už nugriautas cerkves ir išlydytus jų varpus.

„Įvyko baisi tragedija, žmonės žuvo per potvynį. Tbilisio zoologijos sodas nuniokotas. Kai komunistai okupavo Gruziją, jie pradėjo represijas prieš krikščionis bei dvasininkiją, ėmė griauti cerkves ir vienuolynus, liepė išlydyti cerkvių varpus, jų metalą parduoti ir už tuos pinigus pastatyti zoologijos sodą“, – sakė jis sekmadienio homilijoje.

Todėl, pridūrė patriarchas, zoologijos sodas „negali klestėti toje vietoje. Jis turi būti perkeltas į kitą vietą. Nuodėmė niekada nelieka nenubausta“, – pridūrė jis.

Dešimtys šeimų 1,2 mln. gyventojų turinčiame mieste liko be pastogės, o tūkstančiai – be vandens ir elektros, pranešė merija.

„Dešimtys šeimų lieka be namų, nes jų namai sostinėje buvo sugriauti ar apgadinti. Yra aukų“, – reporteriams sakė mero pavaduotojas Iraklijus Lekvinadzė.

Jis pridūrė, kad, preliminariais apskaičiavimais, padaryta žalos už 10 mln. JAV dolerių.

Virš miesto skraido sraigtasparniai, o gyventojams buvo pasakyta be itin svarbaus reikalo neiti į lauką.

„Negaliu liautis verkusi“

Kelios pagrindinės miesto gatvės yra nuklotos storu purvo sluoksniu ir šimtais išvirtusių medžių.

Meras D.Narmanija ragino Tbilisio gyventojus padėti valymo operacijoms, kurios vyksta visame mieste.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos atstovės N.Giorgobiani, po to, kai liūtys taip pat sukėlė žemės nuošliaužą Cknečio-Betanijos kelyje netoli sostinės, gelbėtojai skraidina žmones iš potvynio rajonų.

21 metų studentas Džakobas Džandžulija, kuris kaip savanoris prisidėjo padėti gelbėtojams, sakė, jog kai kurie Tbilisio kvartalai buvo „nusiaubti“.

„Visų piliečių pareiga padėti gelbėtojams, padėti nukentėjusiesiems“, – sakė jis AFP.

Kita tbilisietė, 46 metų stomatologė Ana Korinteli, negalėjo sutvardyti ašarų, matydama potvynio padarinius.

„Tokia siaubinga tragedija, žmonės žuvo, daugelis prarado namus. Negaliu liautis verkusi, – sakė ji. – Mano širdis kraujuoja, kai pagalvoju, kas nutiko Tbilisio zoologijos sodo gyvūnams.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)