Rinkimai, po kurių Moldova gali priartėti arba prie Europos, arba prie Rusijos, vyksta dvi dienos po to, kai atsistatydino proeuropietiškas premjeras Chirilas Gaburici, kilus abejonėms dėl jo mokyklos baigimo pažymėjimo ir universiteto diplomo autentiškumą.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir dirbs iki 21 valandos. Preliminarių rezultatų laukiama sekmadienį vakare. Balsavimo teisę turi maždaug 2,8 mln. moldavų; jie turi išrinkti merus ir vietos tarybų narius. Antrasis rinkimų ratas dėl tų vietų, į kurias joks kandidatas nesurinks 50 proc. balsų, numatomas birželio 28 dieną.

Svarbi vieta yra maždaug 1 mln. gyventojų turinti sostinė Kišiniovas, kur nuo 2007-ųjų dirbantis proeuropietiškas meras Dorinas Chirtoaca varžosi su prorusiškų socialistų kandidate Zinaida Greceanii.

Ch.Gaburici, verslininkas, kuris vadovavo mažumos vyriausybei, prieš lapkričio rinkimus kritikavo tyrimą dėl 1,5 mlrd. dolerių dingimo iš trijų Moldovos bankų.

Analitikai sako, kad pasipiktinimas pinigų dingimu gali atsispindėti vietos valdžios rinkimuose ir suteikti postūmį promaskvietiškoms, o ne proeuropietiškoms partijoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)