Visas šiuo metu vykdomas NATO sąjungininkų operacijas Afganistane apimančios misijos „Tvirta parama“ („Resolute support“) vadas BNS tvirtino, kad šiuo metu Afganistane atkurti saugumą ir stabilumą padeda daugiau nei 13 tūkst. NATO ir partnerių karių – jie vykdo nacionalinių pajėgų apmokymus, teikia informaciją šalies ministerijoms ir kitoms institucijoms, taip pat dalis pajėgų rengia Afganistano specialiųjų operacijų pajėgas. Tačiau esminė saugumo užtikrinimo našta tenka nacionalinėms saugumo pajėgoms, kurios, anot generolo, net Talibanui paskelbus kovų sezoną, „puikiai su tuo susidorojo“.

„Jie nori vadovauti, jie nori apsaugoti žmones, bet jiems reikia tolesnės NATO ir kitų valstybių paramos, tiek finansinės, tiek ir patarėjų, rengimo specialistų, kurie yra pagrindinis ginklas“, - BNS tvirtino misijos vadas.

Jis atkreipė dėmesį, kad žiniasklaidoje kasdien pasirodo negatyvi informacija apie situaciją Afganistane: detonuojamus magnetinius sprogmenis, savižudžius, įsiveržusius į minią su transporto priemonėmis.

„Žmonėms nuolat primenu, kad už 90 proc. civilių žūčių atsakingas Talibanas ar kiti maištininkai. Mes neturėtumėme to pamiršti ir neturėtumėme jiems leisti išsisukti“, – tvirtino generolas.

„Kalbant apie sprogstamuosius užtaisus, kurie detonuojami Kabule ar kurioje nors kitoje vietoje - ko jūs negirdite, apie ką jūs nepranešate, yra tai, kad devyni iš dešimties atvejų yra sustabdomi, sprogmenys aptinkami. Jie daro gerą darbą, bet Talibanas ir maištininkai neturi taisyklių: jie gali žudyti civilius“, – pridūrė jis.

Generolas pripažino, kad šalies siekis užtikrinti stabilią nacionalinę Vyriausybę iš tiesų įgyvendinamas nelengvai, bet kaip gerą signalą įvertino tai, jog šiuo metu Vyriausybėje dirba visi ministrai. Tuo metu kalbėdamas apie JAV ir NATO planus 2016-ųjų pabaigoje nutraukti „Tvirtos paramos“ misiją, tvirtino, kad kai kuriems Afganistano rajonams ir toliau bus būtina tiekti tiek karinę, tiek žvalgybinę, finansinę, techninę paramą.

NATO esą taip pat svarsto apie tam tikro tipo vadavietes civilinėms misijoms, prie kurių NATO šalys galbūt galėtų prisidėti dirbdamos kartu su Afganistano atstovais - sprendimų dėl jų esą bus ieškoma kitąmet.

„Bet manau, kad turime nueiti dar ilgą kelią iki 2016-ųjų pabaigos, yra daugybė dalykų, kuriuos gali nuveikti saugumo pajėgos, Nacionalinė vienybės vyriausybė. Jie gali ir toliau rodyti pasauliui - štai, mes tvarkomės su korupcija, su saugumo situacija“, – sakė JAV generolas.

Jis taip pat dėjo daug vilčių į pernai išrinktą prezidentą Ashrafą Ghanį (Ašrafą Ganį) bei į Vyriausybės vadovą, vyriausiąjį vykdomąjį pareigūną dr. Abdullah Abdullah (Abdulą Abdulą). Jis sakė keliskart per savaitę susitinkantis su abiem aukščiausiais valstybės atstovais bei matantis „daug gerų dalykų“, nuveiktų ne tik saugumo, bet ir kituose frontuose.

J.F.Campbellas pabrėžė, kad „Islamo valstybė“ tiek Afganistane, tiek Pakistane siunčia pinigus ir verbuoja teroristus. Tačiau skirtingai, nei Irake ar Sirijoje, afganai esą kol kas stipriai atsispiria „Islamo valstybės“ spaudimui.

„Bet verbavimas vyksta. Manau, tai reikia stebėti, reikia tai turėti omenyje ateičiai. Apie ką kalba prezidentas - tai nėra tik Afganistano problema, tai yra regiono problema. Tad reikia žiūrėti iš šios perspektyvos: Afganistanas su tuo kovos, bet jiems taip pat reikia, kad kovotų ir regionas“, – tvirtino generolas.

Generolas tvirtina, kad Lietuvos specialiųjų pajėgų karių ir karininkų buvimas Afganistane „labai sustiprina“ misiją „Tvirta parama“, kuria siekiama atstatyti stabilią padėti Afganistane. Lietuva šioje misijoje dalyvauja su dar 42 šalimis.

„Manęs visą laiką klausia, gal galite grįžti į Gorą, nes nėra nė vienos valstybės, kuri veiktų Gore šiuo metu. Jie tikrai vertina, ką Lietuva yra padariusi ir mes visi esame dėkingi už tai, ką Lietuva nuveikė šioje operacijoje ir toliau daro“, – sakė jis.

Lietuva buvo atsakinga už Afganistano Goro provincijos atkūrimą, jos kariai provinciją paliko 2013 metais.

Šiuo metu misijoje „Tvirta parama“ iš viso dalyvauja per 13 tūkst. karių iš 42 NATO ir partnerių valstybių. Misija skirta konsultuoti Afganistano nacionalines pajėgas bei institucijas, teikti materialinę, techninę bei kitą paramą.

Ši misija šių metų pradžioje pakeitė prieš tai nuo 2003-iųjų metų NATO vykdytą kovinę Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (International Security Assistance Force, ISAF) misiją.

Misijoje „Tvirta parama“ šiuo metu dalyvauja apie 50 Lietuvos karių. Apie 30 specialiųjų operacijų pajėgų eskadrono „Aitvaras“ karių liepą baigia dalyvavimą misijoje ir grįš į Lietuvą.