„Buvusi žurnalistė apkaltino Rusijos lyderį, kad jam tenka politinė atsakomybė dėl jos tėvo nužudymo“, – rašo „The Times“.

Taip pat Ž. Nemcova sukritikavo oficialų B. Nemcovo nužudymo tyrimą.

Interviu „The Times“ birželio 5 d. Ž. Nemcova nepasakė, kur šiuo metu gyvena, tačiau patikino nežinanti, ar kada nors ketina grįžti į Rusiją.

„Visų, kritikuojančius režimą ir jo architektą Vladimirą Putiną, laukia persekiojimas, engimas, šmeižtas, įkalinimas ir nuodijimai. Mano tėvas buvo nužudytas dėl politinių priežasčių. Nuo tada situacija gana sparčiai blogėja“, – patikino Ž. Nemcova.

Praėjusią savaitę Ž. Nemcova sužinojo apie savo draugo Vladimiro Kara-Murzos staigią ligą ir patikino mananti, kad jį galėjo būti mėginta nunuodyti.

Per pastaruosius kelerius metus daugelis rusų liberalų ir opozicionierių emigravo, nes baiminosi dėl savo saugumo.

„Rusiška propaganda žudo“, – rašo 31 metų Žana Nemcova Rusijos liberalios pakraipos verslo dienraščio „Vedomosti“ antradienio numerio skiltyje.

„Daugelio Kremliaus kontroliuojamos žiniasklaidos tekstų primena Afrikos propagandistų retoriką“, – pažymi ji ir pabrėžia, kad valstybinė propaganda atliko svarbiausią vaidmenį 1994-ųjų Ruandos genocide.

„(Vladimiro) Putino informacinė mašina, panaši į veikusias nacių Vokietijoje ir Ruandoje, naudoja kriminalinius propagandos metodus ir sėja neapykantą, kuri kursto smurtą ir terorą“, – rašo B.Nemcovo dukra.

Rusijos verslo naujienų televizijos kanalo RBK žurnalistė Ž.Nemcova įspėja, kad agresija kitaminčių atžvilgiu, kurią kursto valstybinė žiniasklaida, gali tapti nevaldoma ir ateityje pareikalauti naujų aukų.

„Neapykanta užsikrėtę žmonės pradeda daryti naujus nusikaltimus savo iniciatyva“,– pabrėžia ji.

Ž.Nemcovos advokatas pranešė, kad moteris išvyko iš Rusijos į Europą ir kol kas neplanuoja grįžti.

„Šiuo metu ji yra užsienyje, – naujienų agentūrai AFP sakė Vadimas Prochorovas. – Manau, greitu laiku ji negrįš.“

Advokatas atsisakė tiksliau nurodyti, kur šiuo metu yra Ž.Nemcova.

V.Prochorovas sakė, kad jaunai moteriai buvo nesaugu likti Rusijoje, kur persekiojami opozicijos aktyvistai.

„Iš esmės čia kuriama teroro atmosfera“, – sakė jis, pabrėždamas, kad asmenys, organizavę B.Nemcovo nužudymą, tebėra laisvėje.

Trumpoje žinutėje naujienų agentūrai AFP Ž.Nemcova nurodė, kad visą informaciją pateikė jos advokatas, ir atsisakė ką nors išsamiau komentuoti.

„Tai mano privatus gyvenimas“, – pažymėjo ji.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę pranešta, kad buvęs nužudyto politiko B. Nemcovo padėjėjas Filipas Kegelesas kartu su žmona emigravo į Izraelį.

Per pokalbį su žurnalistais jis paaiškino, kad tokį sprendimą priėmė iš karto po tragedijos, įvykusios šių metų vasarį, rašo newsru.com.

Šiuo metu F. Kegelesas yra Džafoje ir artimiausiomis dienomis ketina prašyti Izraelio pilietybės.

„Kalbant trumpai, Rusijoje nebeliko prasmės – nežinau, ką galėčiau ten daryti. Kaip gyventi nieko nedarant, taip pat nežinau. Sprendimą emigruoti priėmiau naktį po B. Nemcovo nužudymo“, – emigracijos priežastis aiškino F. Kegelesas.

F. Kegeleso teigimu, tarp valdžios ir opozicijos „visada vyko tam tikras karas“. Mes (šį karą – aut. past.) visiškai pralaimėjome“, – reziumavo F. Kegelesas.

Jis pridūrė, kad prasidėjus konfliktui su Ukraina, jis norėjo išvykti į kelionę, „padaryti pauzę ir pažiūrėti, kaip plėtosis įvykiai Rusijoje“.

„Tačiau po B. Nemcovo nužudymo nusprendžiau, kad reikia paskubėti. Tuomet su žmona ir priėmėme sprendimą emigruoti“, – teigė F. Kegelesas.