Kaip nurodo šaltiniai parlamente, už R.Vėjuonį balsavo 46 deputatai, o už jo varžovą - Europos Teisingumo Teismo teisėją Egilą Levitą, kurį iškėlė valdantysis konservatyvus Nacionalinis aljansas, - 26 Seimo nariai.

Prieš abu kandidatus per neeilinį plenarinį posėdį balsavo 26 deputatai. Vienas balsavimo biuletenis buvo pripažintas negaliojančiu.

Kadangi 59 metų E.Levitas surinko mažiau balsų, jis tolesniame balsavime nebedalyvaus.

Paskutiniame - penktajame balsavime, kuris vyks po pusantros valandos, Seimo nariai dabar balsuos tik dėl R.Vėjuonio kandidatūros.

R.Vėjuonis, kuriam birželio 15 dieną sukaks 49 metai, akcentuoja savo profesinį patyrimą nacionalinio saugumo srityje.

Norint tapti prezidentu kandidatui reikia surinkti mažiausiai 51 balsą 100 vietų Seime. Latvijos valstybės vadovas renkamas slaptu balsavimu.

Seime šiuo metu yra 99 deputatai, nes vieno parlamentaro įgaliojimai sustabdyti, kol vyksta tyrimas dėl galimų finansinių pažeidimų.

Jei R.Vėjuoniui nepavyks užsitikrinti būtino 51 balso, per 10 dienų turės būti surengtas naujas balsavimas.

Per ankstesnius balsavimus kovą dėl prezidento posto, be E.Levito, dar nutraukė opozicinio Latvijos regionų susivienijimo atstovas Martinis Buondaras, 43 metų buvusi krepšinio žvaigždė ir bankininkas, ir 73 metų Seimo veteranas Sergejus Dolgopolovas iš opozicinio prorusiško kairiųjų „Santarvės centro“.

Postą paliekantis centristas Andris Bėrzinis, kuris prezidentu tapo 2011-aisiais, šįsyk nusprendė nesiekti perrinkimo antrai ketverių metų kadencijai, motyvuodamas šeimyninėmis aplinkybėmis.

Latvijos prezidentas yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, skiria premjerą ir turi teisę teikti parlamentui įstatymų projektus bei grąžinti juos pakartotiniam svarstymui.