„Juodasis“ sąrašas, kuris anksčiau nebuvo skelbtas, ketvirtadienį buvo pateiktas Europos diplomatams; į jį įtraukti buvę ir esami parlamentarai bei ministrai, kurie atvirai kritikavo prezidentą Vladimirą Putiną ir karą Ukrainoje.

Manoma, kad sąraše taip pat yra kariškių ir slaptųjų tarnybų vadovų.

Be to, kad paskelbė diplomatams į „juodąjį“ sąrašą įtrauktų asmenų pavardes, Maskva nesugebėjo pateikti „jokios kitos informacijos dėl šio sprendimo teisinio pagrindo, kriterijų ir proceso“, nurodė Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT)

„Mes laikome šią priemonę visiškai savavališka ir nepagrįsta, ypač – nesant jokio tolesnio paaiškinimo ir skaidrumo“, – priduriama 28 šalių bloko diplomatinės tarnybos pareiškime.

Manoma, kad sąraše yra devyni britai, tarp jų – vidaus žvalgybos agentūros MI5 vadovas Andrew Parkeris, ginkluotųjų pajėgų vadas Nickas Houghtonas, buvęs užsienio reikalų sekretorius Malcolmas Rifkindas ir buvęs ministro pirmininko pavaduotojas Nickas Cleggas.

„Skaičiau pranešimus žiniasklaidoje, bet nė žodžio iš rusų!“ – elektroniniu paštu AFP sakė M. Rifkindas.

Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad nėra „absoliučiai jokio pateisinimo šiam sąrašui“.

Kaip rašė vokiečių dienraštis „Bild“, sąraše yra septyni Vokietijos piliečiai, tarp jų – Michaelis Fuchsas, konservatorių CDU-CSU parlamentinės grupės viceprezidentas, ir prancūzų bei vokiečių politikas, buvęs europarlamentaras Danielis Cohn-Benditas.

Į sąrašą taip pat yra įtraukti aštuoni Švedijos piliečiai, Europos Parlamento Liberalų frakcijos vadovas ir Belgijos ekspremjeras Guy Verhofstadtas, buvusi Švedijos kultūros ministrė – centro kairiųjų pažiūrų Lena Adelsohn Liljeroth ir buvęs Čekijos užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas.

Sąraše, apie kurį pirmas penktadienį pranešė Nyderlandų premjeras Markas Rutte, taip pat atsidūrė aštuoni Estijos piliečiai.

Vokietijos vyriausybė taip pat skundėsi dėl šių priemonių slaptumo ir sakė, jog tikisi, kad Rusija paskelbs sąrašą drauge su paaiškinimu, kaip jį teisiškai užprotestuoti.

„Tokiu metu, kai mes bandome švelninti nuožmų ir pavojingą konfliktą Europos širdyje, tai nepadeda“, – sakoma Vokietijos užsienio reikalų ministro Franko-Walterio Steinmeierio pareiškime, kuris buvo paskelbtas per vizitą Ukrainoje.

Lenkijos žiniasklaidos pranešimai rodo, kad į sąrašą įtraukta iki 18 lenkų, tarp jų – gynybos ministro pavaduotojas Robertas Kupieckis ir Senato pirmininkas Bogdanas Borusewiczius.

B.Borusewiczius komunistų laikais buvo garsus disidentas; kovo mėnesį jam nebuvo leista įvažiuoti į Rusiją dalyvauti Maskvos centre nušauto opozicijos aktyvisto Boriso Nemcovo laidotuvėse.

Suomijos naujasis užsienio reikalų ministras Timo Soini vienintelio žinomo sąraše esančio suomio – Žaliųjų partijos europarlamentarės Heidi Hautalos – įtraukimą pakomentavo tinklaraštyje, parašydamas, kad tai „nėra didelis netikėtumas“.

„Tai laukta reakcija į (ES įvestą) kelionių draudimą Rusijos piliečiams“, – rašė jis.

Tačiau Švedijos užsienio reikalų ministrė yra kitokios nuomonės.

„Tai labai stulbinantis elgesys, kuris, deja, negerina Rusijos įvaizdžio, ir mes paprašėme paaiškinimo dėl šio elgesio“, – penktadienį naujienų agentūrai TT sakė Margot Wallstroem.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (429)