Per keturias dienas buvo užfiksuoti keli karių lydimi ešelonai su karine technika, teigiama „Reuters“ atliktame tyrime. Tyrimas publikuotas naujienų agentūros interneto svetainėje ketvirtadienį, gegužės 28 dieną, praneša tvrain.ru.

Pažymima, kad didžioji dalis technikos yra nepažymėta. Dauguma karių vilki kamufliažo uniformas be skiriamųjų ženklų. Agentūra patikslino, kad tai atitinka Ukrainos rytuose pastebėtų pajėgų aprašymą – Ukrainos pusė įtaria, kad tai Rusijos kariškiai.

Į lauko bazę Rostovo srityje, esančioje netoli Ukrainos sienos, buvo permetamos salvinės ugnies sistemos „Uragan“, savaeigiai artilerijos įrenginiai ir tankai. Kaip pastebi agentūros korespondentai, karinės technikos kiekis Kuzminsko poligono teritorijoje išaugo maždaug tris kartus.

Viso per keturias dienas buvo atgabenta apie trys dešimtys sistemų „Uragan“, dešimtys sunkvežimių ir keletas šarvuočių bei savaeigių artilerijos įrenginių.

Nuo gegužės 23 dienos žurnalistai matė keturis karinės technikos ešelonus per keturias dienas. Mažiausiai pusė karinės technikos iš Rostovo srities geležinkelio stoties neasfaltuotais keliais pasuko į lauko stovyklą.

Iš Kuzminsko poligono Ukrainos sienos link veda neasfaltuotas kelias, čia yra nuošalus sienos kirtimo punktas. Juo daugiausiai naudojasi vietos gyventojai. Kitoje jo pusėje prasideda „Luhansko liaudies respublikos“ teritorija.

„Reuters“ išsiuntė oficialų užklausimą Rusijos prezidento atstovui spaudai Dmitrijui Peskovui, kuriame prašoma atsakyti, ar karių be skiriamųjų ženklų ir nepažymėtos technikos kaupimas pasienyje reiškia, kad ruošiamasi įsiveržimui.

„Klausimo kėlimą ar formulavimą „ar ruošiamasi įsiveržimui“ laikau netinkamu“, – atsakė D. Peskovas.

Anksčiau „Reuters“ pranešė, kad Rusijos kariai dėl konflikto Ukrainoje masiškai palieka kariuomenės gretas. Kai kurie atsisako kariauti, kai atsiduria Ukrainos teritorijoje, kiti pasakoja, kad dalyvavo apšaudant teritoriją nuo Rusijos ir Ukrainos sienos.

Kremlius jau ne kartą pareiškė, kad Ukrainos rytuose Rusijos kariškų nėra.

Rusija siunčia dar vieną „pagalbos konvojų“

Rusijos nacionalinio krizių valdymo centro atstovas ketvirtadienį pranešė, kad į Rytų Ukrainą išvyko Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos konvojus su „humanitarine pagalba“.

„4 val. Maskvos laiku 100 sunkvežimių išvyko iš ministerijos Donskojaus gelbėjimo centro ir vyksta sienos link“, – nurodė atstovas.

Pasak jo, vadinamąją 1 000 tonų „humanitarinę siuntą“ sudaro maisto produktai, statybinės medžiagos, vaistai sveikatos institucijoms.

Nuo praėjusių metų rugpjūčio Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos konvojai pristatė daugiau nei 35 tūkst. tonų vadinamosios „humanitarinės paramos“ Donecko ir Luhansko gyventojams.

DELFI primena, kad JAV viceprezidentas Joe Bidenas trečiadienį pasmerkė Kremliaus vadovo Vladimiro Putino „gryną agresiją“ Ukrainoje, perspėdamas, kad Vakarų šalys turi būti pasiryžusios atsakyti į Rusijos veiksmus tolesnėmis sankcijomis, jeigu prireiktų.

Kritikuodamas Rusijos prezidento veiksmus užsienyje ir savo šalyje vykdomas represijas, J.Bidenas sakė, kad siekiant „pažaboti agresiją toliau kelyje, kritiškai svarbu“ duoti atkirtį V.Putinui.

„Tikimės, kad jis, mūsų požiūriu, elgsis racionaliau, o jeigu jis to nedarys, mes toliau priešinsimės tam, ką apibūdinu kaip gryną agresiją“, – jis pabrėžė sakydamas kalbą vienoje Vašingtono idėjų kalvėje.

Joe Bidenas

J.Bidenas paragino Europos lyderius, susitiksiančius birželį, palikti galioti sankcijas Rusijai, kol bus įvykdytos Ukrainos paliaubų susitarimo sąlygos.

„Sankcijos Rusijai privalo likti ir liks galioti“, – pažymėjo jis, pridūręs, kad sąjungininkai turi būti pasiruošę dar labiau sugriežtinti sankcijas, jeigu „Rusija dar kartą nutols už kontakto linijos“.

Pasak JAV viceprezidento, V.Putinas „širdyje“ yra praktiškas žmogus: „jis spaus, kiek gali .... kol pajus pasipriešinimą“.

„Prezidentas Putinas kliaujasi prielaida, kad jo galimybės išsilaikyti yra didesnės, – pridūrė J.Bidenas. – Ukrainos atvejus jis viliasi, kad sugebės išsilaikyti ilgiau negu dabartinė reformuojanti proeuropietiška vyriausybė ir sužlugdyti ją ekonomiškai.“

J.Bidenas sakė, kad „verta rengti“ debatus dėl Ukrainos aprūpinimo letaline ginamąja ginkluote, bet nepareiškė tiesioginio palaikymo tam prieštaringai vertinamam žingsniui.