JAV ir NATO jau ilgą laiką tvirtina, kad kartu su separatistais Rytų Ukrainoje kovoja tūkstančiai rusų karių, nors Rusijos valdžia neigia informaciją apie karinį dalyvavimą Rytų Ukrainoje, o taip pat ir ten žūstančius karius,rašo „Bloomberg“.

Šių metų kovo mėn. NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbowas konferencijoje kalbėjo, kad Rusijos lyderiams vis sunkiau pavyksta nuslėpti faktą, kad Rytų Ukrainoje kovoja ir žūsta daugybė rusų karių. Karinio dalyvavimo pėdsakams nuslėpti imamasi ekstremalių priemonių.

„Rusai mėgina slėpti aukas, atsigabendama mobilių krematoriumų“, – sakė JAV Kongreso Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas Macas Thornberry. „Jie mėgina nuslėpti dalyvavimą ne tik nuo viso pasaulio, bet ir nuo pačių rusų“, – pridūrė jis.

M. Thornberry taip pat teigė matęs tiek JAV, tiek ir Ukrainos šaltinių pateiktų įrodymų, liudijančių apie tokių krematoriumų panaudojimą. Jis patikino negalintis atskleisti įslaptintos informacijos detalių, tačiau patikino šiais pranešimais tikintis.

„Tai išgirdome iš ukrainiečių, šią informaciją patvirtina JAV žvalgyba ir kiti šaltiniai“, – patikino jis.

Buvęs karinių jūrų pajėgų karininkas, demokratas iš Kongreso Ginkluotųjų pajėgų komiteto Sethas Moultonas šių metų kovo mėn. pabaigoje Ukrainoje lankėsi kartu su M. Thornberry. Socialiniame tinkle „Twitter“ jis rašė apie mobilius krematoriumus, bet neatskleidė šios informacijos šaltinių.

Šią savaitę jis patvirtino, kad informacija gauta ne tik iš Ukrainos atstovų, – jų pateikta žvalgybinė medžiaga nėra pagrindinis šaltinis.

Vladimiras Putinas
„Girdėjome apie tai iš skirtingų šaltinių, to pakako, kad būtų patvirtintas šios informacijos patikimumas“, – sakė S. Moultonas. Jis taip pat kalbėjo atsargiai, kad neatskleistų įslaptintos JAV žvalgybinės informacijos.

Tiek M. Thornberry, tiek ir S. Moultonas pritaria A. Vershbowo vertinimui, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas visomis išgalėmis mėgina visus įtikinti, kad Ukrainoje rusų karių nėra. S. Moultonas teigia, kad duomenys apie Ukrainoje žūstančius rusų karius Rusijoje kelia nepasitenkinimą V. Putinu.

Rusų ir ukrainiečių tinklaraštininkai ir aktyvistai pildo Ukrainoje žuvusių karių sąrašus, nurodo detalią informaciją apie jų tarnybos vietą ir mirties aplinkybes. Karių artimųjų įkuriamos organizacijos Rusijoje viešai meta iššūkį V. Putinui.

„Rusija akivaizdžiai turi vidinių problemų, taip pat yra problemų ir dėl aukų kūnų, pargabenamų iš karo“, – įsitikinęs S. Moultonas. „Tai, kad jie degina savo karių kūnus, kelia siaubą ir yra gėdinga“, – neabejojo jis.

Jau anksčiau buvo pasirodę nepatvirtinti pranešimai, kad Rusija jau keletą mėnesių Ukrainoje naudoja mobilius krematoriumus. Skelbiami šį faktą įrodantys vaizdo įrašai. Vis dėlto dar niekada anksčiau JAV atstovai nebuvo oficialiai patvirtinę, kad tiki šiais teiginiais.

Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentinas Nalivaičenka sausio mėn. kalbėjo, kad septyni vilkikuose sumontuoti krematoriumai įvažiavo į šalį per keturių dienų periodą. „Kiekviename iš šių krematoriumų per parą sudeginama 8-10 kūnų“, – tada sakė jis.

Po mėnesio Ukrainos prezidentas Petro Porošenka parodė kelių rusų karių ir saugumiečių pasus. Jis pasakė, kad šie asmenys buvo sulaikyti arba nužudyti Ukrainos teritorijoje. P. Porošenka atmetė Rusijos tikinimus, kad šie kariai Ukrainos pasienį kirto atsitiktinai.

Dauguma aukšto rango atstovų JAV vertina rusų žuvusius karius kaip retą V. Putino pažeidžiamumo įrodymą, kurį derėtų išnaudoti tiekiant ginklų Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Būtent šios pozicijos laikosi NATO ginkluotųjų pajėgų vadas Europoje Philipas Breedlove‘as, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir daugelis kitų aukšto rango atstovų.

Vis dėlto Europos priešinimosi kontekste JAV prezidentas Barackas Obama šių metų kovo mėn. kalbėjo, kad vis dar svarsto galimybę tiekti ginklų Ukrainai. Po daugiau nei dviejų mėnesių sprendimą jam vis dėlto tenka priimti. Rezultatas – JAV pagalba Ukrainai tiekiant nekarinius krovinius. Net ir ši pagalba tiekiama pavėluotai, o daugeliu atvejų netiekiama iš viso.

M. Thornberry teigia, kad ginklų tiekimas ukrainiečiams padidintų kainą, kurią V. Putinui tenka mokėti už agresiją. Kol V. Putinas mano, kad krizės Ukrainoje kaina yra pakeliama, Rusijos eskaluojamas nestabilumas tęsis, mano jis.

Barackas Obama
Neseniai JAV Kongreso priimtame dokumente – ateinančių metų nacionalinės gynybos įgaliojimų akte – detalūs nurodymai dėl karinės pagalbos Ukrainai teikimo ir mirtinų gynybai skirtų ginklų tiekimo.

Šis dokumentas detalesnis už praėjusiais metais priimtą Paramos Ukrainos laisvei aktą, kurį B. Obama pasirašė, tačiau pagal jį Ukrainai ginklų tiekimas taip ir nebuvo pradėtas. Naujajame dokumente numatyti konkrečiai šiems ginklams skirti pinigai, apibrėžtos ginklų tiekimo Ukrainai sąlygos, įskaitant ir „Javelin“ prieštankinių raketų paleidimo sistemas.

Darome viską, ką galime, kad būtų priimti reikalingi įstatymai. Kaip priversime prezidentą tiekti ginklų šaliai, jei jis to nenori? Nežinau nė vieno, kas būtų prieš, išskyrus prezidentą Obamą“, – patikino M. Thornberry.

S. Moultonas mano, kad Vakarų moralinis įsipareigojimas – padėti ukrainiečiams, o dabartinėmis sąlygomis ukrainiečių kariuomenė paprasčiausiai negali atremti sunkiųjų rusų į Ukrainą nuolat atgabenamų ginklų. Taip pat jis patikino, kad nedavus tinkamo atkirčio V. Putinui dabar, vėliau jis taps tik dar agresyvesnis.

„Neturėtume manyti, kad pabudusi iš žiemos miego meška suvalgys kelias uogeles ir vėl nueis miegoti, ji alkana ir nori daugiau“, – samprotavo jis.

Savaime aišku, kad B. Obamos administracija neapsisprendžia dėl ginklų tiekimo Ukrainai, nes nenori didinti įtampos ir sulaukti atsakomųjų Rusijos veiksmų.

Vis dėlto jei B. Obama nesutiktų tiekti ginklų Ukrainai, apie tai viešai turėtų būti informuoti ukrainiečiai ir amerikiečiai. Tokiu atveju jis turėtų pateikti alternatyvą dabartiniam siūlymui, padėsiančią užkirsti kelią V. Putino piktadarybėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1544)