Opozicijos kandidatas sekmadienį netikėtai išplėšė pergalę prezidento rinkimuose, antradienį įveikęs kadenciją baigiantį valstybės vadovą, centristą Bronislawą Komorowskį (Bronislavą Komorovskį), kuris laikomas artimu valdančiajai Pilietinei platformai (PO) ir dar visai neseniai laikytas labiausiai tikėtinu rinkimų nugalėtoju.

Europarlamentaras populistas A.Duda, kuris rinkimų kampanijos metu žadėjo reikšmingas permainas ir dosnias socialines išmokas, surinko 51,55 proc. balsų, o B.Komorowskis - 48,45 proc., rodo pirmadienį Rinkimų komisijos paskelbti galutiniai balsavimo rezultatai.

Šie rezultatai yra svarbus visuomenėje tvyrančių nuotaikų barometras prieš rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje įvyksiančius Seimo rinkimus, po kurių, kaip prognozuoja analitikai, į valdžią po aštuonerių metų pertraukos gali grįžti A.Dudos konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

Tokiu atveju PiS lyderis ir A.Dudos mentorius Jaroslawas Kaczynskis - populistas ekspremjeras ir velionio prezidento Lecho Kaczynskio brolis dvynys - būtų partijos kandidatas į vyriausybės vadovo postą, pirmadienį sakė keli PiS pareigūnai.

43 metų A.Duda prezidentu bus prisaikdintas rugpjūčio 6 dieną ir pradės nelengvą kohabitaciją su PO vyriausybe, kuriai vadovauja premjerė Ewa Kopacz.

V. Putino sveikinimai

Politologas Radoslawas Markowskis iš Politikos mokslų akademijos mano, kad A.Dudos pergalė prezidento rinkimuose buvo netikėta net jo partijai.

„Dabar jų užduotis bus išlaikyti jo, kaip visų lenkų prezidento, įvaizdį, turint galvoje, kad jis buvo išrinktas daugiausia kaimo vietovėse gyvenančių ir mažai išsilavinusių rinkėjų dėka“, - sakė politologas.

Politikos analitikas Erykas Mistewiczius pažymi, kad valdantiesiems liberalams taip pat tenka dalis kaltės dėl tokių rinkimų rezultatų.

„Per pastaruosius aštuonerius metus PO sukūrė jaunimui uždarą sistemą, kurioje neįmanomas kilimas į viršų“, - aiškino jis.

PiS yra nacionalistinė ir euroskeptiška politinė jėga, palaikanti šalyje itin įtakingos Katalikų Bažnyčios poziciją įvairiais klausimais, įskaitant abortus.

Bažnyčia pasveikino su pergale uolų kataliką A.Dudą, kuris pirmadienį apsilankė pietiniame Čenstakavos mieste esančiame Jasna Guros vienuolyne, kad „padėkotų už paramą“ Švč. Mergelei Marijai. Šio paulinų vienuolyno koplyčioje esantį Juodosios Madonos paveikslą, gerbiamą kaip stebuklingą Dievo Motinos atvaizdą, kasmet aplanko keli milijonai tikinčiųjų.

J.Kaczynskis pelnė itin kovingo ir euroskeptiškų pažiūrų politiko reputaciją, kai 2006-2007 metais ėjo premjero pareigas ir vadovavo šaliai tandeme su savo velioniu broliu dvyniu, kuris 2010 metais žuvo lėktuvo katastrofoje Rusijoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasveikino A.Dudą ir paragino „kurti konstruktyvius ryšius tarp Rusijos ir Lenkijos, kurie remtųsi geros kaimynystės ir abipusės pagarbos šalių interesams principais“.

Istoriškai komplikuoti abiejų šalių santykiai šiuo metu yra smarkiai pašliję dėl griežtos Lenkijos kritikos Rusijai už jos vaidmenį Ukrainos konflikte.

A.Duda paragino NATO dislokuoti šalyje nuolatinius Aljanso karių batalionus.

Lenkijos prezidentas turi ribotas galias, tačiau yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, vadovauja užsienio politikai, gali inicijuoti ir vetuoti įstatymus.

A.Duda pirmojo valstybinio vizito vyks į Briuselį, tuomet keliaus į Kijevą, informavo PiS narys, Europos Parlamento vicepirmininkas Ryszardas Czarneckis.

Nemokama kava

Vidaus politikos srityje A.Duda gali mėginti blokuoti įstatymo projektą, numatantį, kad dirbtinis apvaisinimas bus kompensuojamas valstybės.

Tuo tarpu ekonomika gali tapti didžiausiu minų lauku naujajam prezidentui, kuris nepritaria šalies narystei euro zonoje, kol „lenkų gyvenimo lygis yra žemesnis negu vokiečių ar olandų“.

A.Duda žadėjo sutrumpinti pensinį amžių nuo 67 iki 65 metų, apkarpyti mokesčius mažiausias pajamas gaunantiems lenkams ir didinti mokesčius prekybos tinklams bei bankams.

Tačiau mokesčių mažinimas yra „neįmanomas“, teigia bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ Varšuvoje vyriausiasis ekonomistas Witoldas Orlowskis.

A.Duda rinkimų kampanijos metu išmaišė visą šalį, gatvėse agituodamas lenkus, ir visuomet tryško energija, plačiai šypsojosi ir betarpiškai bendravo su žmonėmis.

Stengdamasis sutvirtinti šį „savo vyruko iš liaudies“ įvaizdį, A.Duda pirmadienį pasirodė Varšuvos metropoliteno stotyje, kur praeiviams nemokamai dalijo kavą.

Jis taip pat paskelbė, jog pasitrauks iš PiS, nes Lenkijos prezidentas turi būti politiškai neutralus.

Lenkija, turinti 38 mln. gyventojų, pastarąjį ketvirtį amžiaus išvengė recesijos.

Šįmet ekonomika turėtų augti 3,5 proc., tačiau nedarbo lygis šalyje tebėra aukštas ir balandį siekė 11,3 procento.

„Lenkai nori permainų. Jie parodė geltoną kortelę PO ir gali parodyti šiai partijai raudoną kortelę visuotiniuose rinkimuose“, - pirmadienį rašė „Polska The Times“.

Rinkėjų aktyvumas sekmadienį siekė 55 procentus.