Kai Jungtinės Karalystės (JK) ministras pirmininkas Davidas Cameronas atsisakė vykti į Pergalės dienos minėjimą Maskvos Raudonojoje aikštėje, V. Putinas jį pergudravo, pasitelkęs sumanią propagandą.

Per minėjimo iškilmes V.Putinas kartu su ministrais pirmininkais ložėje pasodino tris britų Arkties konvojaus herojus, rašo „The Daily Mail“.

Ernie Kennedy, Geoffas Sheltonas ir Davidas Craigas buvo pasodinti šalia paties V. Putino ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo.

Dėl šio strateginio žingsnio visą pasaulį apskriejo vaizdai, kuriuose – trys britai su medaliais ir baltomis Arkties konvojaus beretėmis.

Ši V. Putino taktika pasiteisino su kaupu: du iš trijų karo veteranų sukritikavo D. Cameroną dėl atsisakymo atvykti į paradą ir apkaltino JK vyriausybę dėl elgesio, primenančio išlepintų vaikų kaprizus.

Iškilmėse Maskvoje dalyvavę veteranai Antrojo pasaulinio karo metais tarnavo Arkties konvojaus laivuose, jiems teko ištverti 40 laipsnių šalčius ir didžiules audras.

Šiais laivais su nacių invazija Rytų fronte kovojantiems rusams jie tiekė gyvybiškai svarbius krovinius.

D. Cameronas, JAV prezidentas Barackas Obama ir kiti Vakarų šalių lyderiai nusprendė nedalyvauti Maskvoje surengtose Pergalės dienai skirtose iškilmėse gegužės 9 d., tokiu būdu išreikšdami protestą dėl Rusijos įvykdyto Krymo užėmimo ir karinio įsiveržimo į Rytų Ukrainą, kur rusai remia vietos separatistus.

JK iškilmėse atstovavo Winstono Churchillio anūkas toris iš JK parlamento Nicholasas Soamesas.

„Prezidentas Putinas mums čia skyrė geriausias vietas. Manau, jis norėjo parodyti, kad mes atstovaujame JK vietoje D. Camerono“, – sakė 89–erių veteranas G. Sheltonas.

„Cameronas turėjo atvykti, man liūdna, kad jis neatvyko. Nesvarbu, ką vyriausybė mano apie įvykius Ukrainoje, nedera ignoruoti kare žuvusių 20 milijonų rusų pasiaukojimo“, – teigė jis.

„Rusai su mumis elgėsi kur kas geriau nei mūsų pačių valdžia, kuri elgiasi kaip išlepintas vaikas“, – jam pritarė 90–metis D. Craigas.

„Kai stebėjau karinės galios demonstravimą, galvojau apie milijonus rusų, kurie paaukojo savo gyvybes padedami mums kare“, – pridūrė jis.

N. Soamesas savo ruožtu teigė, kad D. Cameronas teisingai pasielgė nuspręsdamas nedalyvauti šiose iškilmėse, bet tuoj pat išreiškė pagarbą veteranams.

„Man buvo labai malonu su jais susitikti. Churchillis jų kelionę pavadino pavojingiausia kada pasaulyje buvusia kelione“, – patikino jis.

Po ilgai trukusios kovos dėl pripažinimo 2013 m. Arkties konvojaus veteranams buvo įteikti „Arctic Star“ medaliai. Ankstesnė valdžia nesutiko pagerbti jų už drąsą teigdama, kad konfliktas įvyko pernelyg seniai.

V. Putinas apdovanojo šiuos veteranus Ušakovo medaliais už drąsą.