Visi šie Kremliaus remiamo Čečėnijos lyderio R. Kadyrovo „žygdarbiai“ pernelyg įžūlūs net ir tokiai spalvingai asmenybei kaip jis. 

Šie R. Kadyrovo išpuoliai turėtų būti vertinami augančios įtampos tarp jo ir oficialios Rusijos valdžios atstovų dėl vasario 27 d. įvykdyto opozicionieriaus Boriso Nemcovo nužudymo kontekste, rašo rferl.org. 

R. Kadyrovas viešai mėgino ginti šio nusikaltimo įvykdymu kaltinamą asmenį, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad tai yra gėdinga. Net ir tada, kai Kremlius įteikė R. Kadyrovui apdovanojimą už nuopelnus valstybei, jis ir aukšto rango jo pavaldiniai pastaraisiais mėnesiais demonstruoja nepaklusnumą Maskvai visais klausimais, pradedant poligamija ir baigiant saugumu. 

Praėjusią savaitę R. Kadyrovas užsipuolė „Facebook“ priklausančios aplikacijos „WhatsApp“ vartotojus, kurie pažėrė priekaištų Čečėnijos gyventojui, vedusiam 17-metę. Jis patikino, kad ši bendravimo platforma prisidėjo prie gandų skleidimo dėl čečėnų policininko Nažudo Gučigovo ir 17-metės merginos vestuvių. 

Kreipdamasis į moterų, skleidžiančių gandus dėl šių vestuvių, sutuoktinius gegužės 18 d. televizijos studijoje R. Kadyrovas patarė vyrams „neišleisti iš namų savo žmonų, kad šios nerašinėtų tokių dalykų“. 

„Jos naktimis neišlenda iš „WhatsApp“. Duokite joms darbo. Tegul dirba darže, tegul eina į šiltnamį“, - piktinosi R. Kadyrovas. 

V. Putinas patikėjo Čečėnijos valdymą R. Kadyrovui, nes manė, kad būtent tokio vadovo ir reikia šiai šaliai, kur dauguma gyventojų – musulmonai. Per pastaruosius du dešimtmečius Čečėnijoje įvyko net du karai. 

Kremliaus parankiniu tapęs buvęs sukilėlis R. Kadyrovas Čečėnijos prezidentu tapo 2007 m. Nuo to laiko jam pavyko iš šalies beveik visiškai išvyti sukilėlius, kurie persikėlė į kaimyninius Rusijai priklausančius Šiaurės Kaukazo regionus. 

Kritikai savo ruožtu kaltina R. Kadyrovą dėl vietos saugumo pajėgų nusikaltimų, nukreiptų prieš taikius gyventojus, oponentų žudymo tiek Čečėnijoje, tiek kituose Rusijos regionuose, tiek ir užsienyje. 

Save R. Kadyrovas pateikia kaip islamiško pamaldumo ir čečėnų kultūros tradicijų saugotoją, nors tokie veiksmai dažnai kertasi su Rusijos įstatymais. 

R. Kadyrovo parama N. Gučigovo santuokai su 17-mete, kuri, kaip praneša „Novaja Gazeta“, nenorėjo tuoktis, Rusijoje sukėlė ginčų dėl poligamijos, kuri šioje šalyje yra uždrausta, tačiau pagal islamo tradicijas yra leidžiama. 

Nuotakos amžius daugeliui sukėlė nuostabą, nes Rusijoje tuoktis leidžiama tik nuo 18 metų. Vis dėlto kiti tikino, kad tam tikruose Rusijos Federacijos regionuose, įskaitant ir Čečėniją, tuoktis leidžiama ir jaunesniems asmenims. 

Vieni šaltiniai teigia, kad N. Gučigovas jau buvo vedęs. Remiantis kitais pranešimais, ankstesnė jo santuoka nebuvo oficiali. 

Po gegužės 16 d. įvykusių vestuvių R. Kadyrovo administracijos vadovas pareiškė, kad Rusijoje turėtų būti įteisinta poligamija. 

R. Kadyrovas taip pat pažėrė grasinimų ir Rusijos teisėsaugininkams. 

Balandžio 21 d. per susitikimą Čečėnijos sostinėje Grozne R. Kadyrovas pasakė, kad Čečėnijos teisėsaugininkai turėtų nušauti jų teritorijoje be jų žinios pasirodžiusį saugumietį, nesvarbu, ar jis būtų atvykęs iš Maskvos, ar iš Stavropolio.

„Jie turi su mumis skaitytis“, - patikino jis. 

Šis jo pareikšimas beveik sutapo su čečėno nužudymu. Čečėnijos gyventojas žuvo per bendrą kaimyninės Stavropolio srities ir Rusijos vidaus reikalų pajėgų vykdytą operaciją. 

Rusijos vidaus reikalų ministerija šiuos R. Kadyrovo žodžius pavadino nepriimtinais, o pats R. Kadyrovas vėliau pasakė, kad jis tai pasakė užplūdus emocijoms. 

R. Kadyrovas mielai naudojasi socialiniu tinklu „Instagram“ – dar viena „Facebook“ priklausančia platforma, kurią jis vertina kur kas palankiau nei „WhatsApp“. 

Neseniai 1 milijono sekėjų ribą peržengusioje R. Kadyrovo paskyroje „Instagram“ jis reguliariai paberia politinių pamąstymų kratinį, nuotraukų ir vaizdo įrašų, atspindinčių jo aistringą meilę sportui. 

Vienas labiausiai aptarinėjamų pastarojo meto viešų R. Kadyrovo pareiškimų paskleistas būtent per „Instagram“. 

Po to, kai praėjusią savaitę Bostono teismas mirties bausmę skyrė 21-erių sprogdintojui Dzokharui Tsarnajevui, kurio tėvas yra čečėnas, R. Kadyrovas pareiškė netikintis, kad šis išpuolis surengtas be JAV saugumo tarnybų žinios. 

Taip pat jis „Instagram“ gynė čečėnų policininko ir 17-metės santuoką, cituodamas garsųjį rusų poetą Aleksandrą Puškiną ir pasmerkdamas pripažinimo sulaukusią laikraščio „Novaja Gazeta“ žurnalistę, parašiusią, kad mergina tekėjo prieš savo valią. 

Anot R. Kadyrovo, žurnalistė Jelena Milašina į Čečėniją atvyko skleisti liberalistinių melagysčių ir jos darbas apmokamas iš užsienio. 

Prieš tapdamas Čečėnijos prezidentu R. Kadyrovas pagarsėjo dėmesį traukiančiais pasirodymais – pozavo su tigru ir vilku. 

Vis dėlto politologai tikina, kad jo elgesys po B. Nemcovo nužudymo rodo esminį santykių su Maskva pasikeitimą. 

„Jis keičia situaciją, nes mano, kad gali ją pakeisti“, - gegužės 20 d. interviu „Echo Moskvy“ radijui sakė Maskvoje įsikūrusio mokslinių tyrimų centro vadovas Stanislavas Belkovskis

„Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas interviu znak.com sakė, kad įtampa tarp R. Kadyrovo ir aukšto rango saugumo pareigūnų Maskvoje jau senokai auga.

„Konfliktas išlindo į viešumą po Nemcovo nužudymo, bet iš tiesų jis kilo kur kas anksčiau“, - neabejojo A. Venediktovas. 

Taip pat jis patikino ėmęsis papildomų saugumo priemonių po to, kai sausio 9 d. sulaukė grasinimų „Instagram“. A. Venediktovo teigimu, R. Kadyrovas apkaltino jį skatinant antiislamiškas nuotaikas.

„Tai buvo dar prieš Nemcovo nužudymą, pasisamdžiau daugiau apsauginių“, - patikino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)