Atstovų Rūmai šį teisės aktą praėjusią savaitę priėmė triuškinama dauguma, kai demokratai ir respublikonai vieningai pademonstravo norintys suvaldyti itin prieštaringai vertinamą NSA programą, renkančią duomenis apie milijonus amerikiečių, niekaip nesusijusių su terorizmu.

Tačiau naujasis įstatymas įstrigo Senate, kur jam pritrūko trijų balsų iki 60, kad būtų priimtas. Balsai pasiskirstė 57 prieš 42; tai reiškia, kad dauguma senatorių pasisakė už diskusijų dėl šio teisės akto pratęsimą.

Senatas nedelsdamas ėmėsi svarstyti pasiūlymą dviem mėnesiams pratęsti masinį telefoninių pokalbių duomenų rinkimą ir kitas programas, vykdomas pagal vadinamąjį JAV Patriotinį įstatymą, kuris liausis galiojęs birželio 1 dieną, jeigu Kongresas nesiims jokių veiksmų.

Tačiau ir ši rezoliucija neužsitikrino 60 balsų palaikymo.

Kai Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas pasiūlė greitą balsavimą dėl pratęsimų iki birželio 8-osios, 5-osios ar netgi 3-osios, kai bus praėjusios tik dvi dienos po Kongreso darbo pertraukos, tam paprieštaravo respublikonas senatorius Randas Paulas, todėl svarbių nacionalinio saugumo nuostatų likimas tapo neaiškus.

Nuo birželio 1-osios liausis galioti ne vien leidimas rinkti telefoninių pokalbių metaduomenis, bet ir klausytis atsitiktinių pokalbių ir sekti vadinamuosius „vienišus vilkus“ – potencialius ekstremistus, nepalaikančius ryšių su jokiomis teroristinėmis organizacijomis.

Įstatymų leidėjai iki išnaktų stengėsi rasti sprendinį prieš savaitės trukmės Senato atostogas. Baltieji rūmai penktadienį kalbėjo apie labai realią perspektyvą, kad nuo birželio 1-osios gali sutrikti nacionalinio saugumo operacijos.

„Jokio atsarginio plano nėra“, – kalbėdamasis su žurnalistais pripažino Baltųjų rūmų atstovas Joshua Earnestas.

„Tai kritiškai svarbūs įgaliojimai, kuriuos Kongresas turi įtvirtinti teisės aktais (ir kurie) turi garantuoti, kad esminis Amerikos žmonių saugumas bus užtikrinamas ir kad bus apsaugotos Amerikos žmonių pagrindinės pilietinės laisvės“, – pridūrė jis.