Šie du "The Washington Post" reporteriai, kurių straipsniai dėl Votergeito 1974 metų rugpjūtį privertė R.Nixoną atsistatydinti, patvirtino, kad M.Feltas ir buvo tas "didžiagerklis". Pirmieji apie tai paskelbė žurnalas "Vanity Fair" ir M.Felto šeimos nariai.

"Didžiagerklio" tapatybės paskelbimas leido atskleisti vieną didžiausių šių laikų politikos ir žurnalistikos paslapčių ir pagaliau padarė galą tris dešimtmečius trukusioms istorikų bei politikos stebėtojų spėlionėms.

"Markas Feltas buvo "didžiagerklis" ir nepaprastai padėjo mums rašyti apie Votergeitą", - sakoma bendrame B.Woodwardo ir C.Bernsteino pranešime, kuris paskelbtas "The Washington Post" interneto svetainėje.

"Vanity Fair" anksčiau antradienį pranešė, jog M.Feltas, kuriam dabar - 91 metai ir kuris gyvena Santa Rozoje Kalifornijoje, žurnalui ir savo šeimai sakė, kad jis buvo tas anoniminis "The Washington Post" šaltinis.

"Aš esu tas žmogus, kurį jie vadindavo didžiagerkliu", - advokatui Johnui O'Connorui, kuris parašė straipsnį žurnalui, sakė M.Feltas.

M.Felto vaikaitis antradienį reporteriams sakė, kad jo senelis buvo "Amerikos didvyris", nes padėjo atskleisti Votergeito skandalą, o jo duktė pasakojo, kad jis "plačiai nusišypsojo" sužinojęs apie minimą "Vanity Fair" straipsnį.

B.Woodwardas ir C.Bernsteinas dešimtmečius atsisakinėdavo nurodyti, kas buvo jų šaltinis, todėl atsirado daugybė knygų ir dokumentinių filmų apie galimą jo tapatybę, buvo vykdoma daugybė tyrimų.

Tik trys žmonės - B.Woodwardas, C.Bernsteinas ir buvęs "The Washington Post" redaktorius Benas Bradlee - žinojo, kas jis toks, ir žadėjo to neskelbti iki jo mirties.

Laikraštis citavo B.Bradlee žodžius, jog žinodamas, kad "didžiagerklis" yra tokio aukšto rango FTB pareigūnas, jis pasitikėjo laikraščio straipsniais apie Votergeitą.

"Antrasis pagal rangą žmogus FTB - tai buvo gana geras šaltinis", - laikraščiui sakė B.Bradlee.

M.Feltas visada buvo tarp pagrindinių "įtariamųjų". Tik dėl "didžiagerklio" pateiktos medžiagos R.Nixonas tapo vieninteliu atsistatydinusiu prezidentu per visą JAV istoriją.

R.Nixonas atsistatydino paaiškėjus, kad JAV Atstovų Rūmai apkaltins jį dėl virtinės pažeidimų, susijusių su įsilaužimu į Demokratų partijos būstinę Vašingtono Votergeito rajone.

"Vanity Fair" rašė, kad M.Felto šeima apie jo vaidmenį kilus Votergeito skandalui sužinojo 2002 metais, bet pats buvęs FTB direktoriaus pavaduotojas nenorėjo viešai to pripažinti. Galiausiai jo šeima įtikino jį, kad jis elgėsi kaip didvyris ir kad savo vaidmens atskleidimas jam gali būti naudingas.

M.Felto vaikaitis Nickas Jonesas Santa Rozoje žurnalistams sakė, kad jo senelis yra "Amerikos didvyris, kuris pats smarkiai rizikuodamas gerokai viršijo savo pareigą, kad apsaugotų šalį nuo siaubingos neteisybės".

"Mano senelis patenkintas, kad yra gerbiamas už savo vaidmenį", - sakė N.Jonesas.

M.Felto duktė su B.Woodwardu, kuris jį aplankė 1999 metais, kelis kartus telefonu aptarė galimą bendrą pranešimą, nurodo "Vanity Fair". Tačiau B.Woodwardas dažnai tokius pokalbius pradėdavęs nuo įspėjimo: "Tai, kad kalbuosi su jumis, dar visai nereiškia, kad jis yra tas, kas yra jūsų manymu".

Pasak žurnalo. B.Woodwardas nerimavo dėl to, kad šeima spaudė M.Feltą, kurio sveikata ir proto aštrumas su amžiumi prastėjo.

Kaip teigiama B.Woodwardo ir C.Bernsteino knygoje apie Votergeito skandalą "Visi prezidento žmonės" (All the President's Men), "didžiagerklis" dažnai vėlyvais vakarais nuošaliose vietose, pavyzdžiui, metropolitene ar mašinų stovėjimo aikštelėse, susitikdavo su B.Woodwardu perduoti jam informacijos, kuri padėjo reporteriams toliau rašyti apie Votergeitą.

Tarp galimų "didžiagerklių" buvo minimi tuometinis FTB direktorius Patrickas Gray, R.Nixono administracijos vadovas Alexanderas Haigas, buvęs valstybės sekretorius Henry Kissingeris, R.Nixonui kalbas rašęs Patrickas Buchananas ir net buvęs prezidentas George'as Bushas - dabartinio prezidento tėvas, kuris Votergeito skandalo metu vadovavo Nacionaliniam respublikonų komitetui.

Pravardė "didžiagerklis" buvo duota pagal tuo metu rodytą pornografinį filmą.

M.Feltas anksčiau neigė, kad buvo B.Woodwardo ir C.Bernsteino šaltinis, bet kaip tokio aukšto rango FTB pareigūnas galėjo žinoti daugelį šio skandalo detalių. Jo motyvas galėjo būti tai, kad R.Nixonas nepaskyrė jo FTB direktoriumi.