Kinija tvirtina, kad jai priklauso 90 proc. Pietų Kinijos jūros, kur, kaip spėjama, glūdi gausios naftos ir dujų atsargos. Kinijos teritoriniai reikalavimai kertasi su Brunėjaus, Malaizijos, Filipinų, Vietnamo ir Taivano interesais.

Neseniai palydovo darytos nuotraukos leidžia daryti išvadą, kad Kinija minėtoje teritorijoje aplink Spratlio salas imasi aktyvių veiksmų, formuoja naujas dirbtines salas ir ieško galimybių aerodromui, kuris galėtų būti naudojamas kariniams tikslams.

Kaip teigia A. Blinkenas, Pekinas tokiais veiksmais smarkiai kelia įtampą visame regione.

„Pekinas savo elgesiu kuria naują precedentą, esą didelės valstybės gali laisvai bauginti mažesniąsias, kelia įtampą ir destabilizuoja padėtį regione, o tai gali sukelti rimtą konfliktą“, – sako JAV diplomatas.

Jungtinių Valstijų ir Kinijos nuomonės dėl situacijos Pietų Kinijos jūroje išsiskyrė ir gegužės 16 dieną, kai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry paragino Kiniją imtis veiksmų mažinant įtampą. Pekinas pareiškė, kad šalies ryžtas ginti savo interesus tvirtas kaip akmuo.

Paklausta apie A. Blinkeno komentarus, Kinijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad Amerika neturėtų kištis ir pareiškė, kad tokie komentarai kenkia atmosferai regione.

„JAV pareiškimai neturi jokio pagrindo“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Hong Lei.

„Mes nepalaikome nė vienos pusės, tačiau nepritariame veiksmams, kurių tikslas jėga ir prievarta perimti teritorijas. Ir toliau raginsime visas suinteresuotas puses ieškoti visiems priimtino sprendimo, kuris neprieštarautų tarptautinės teisės normoms“, – pareiškė A. Blinkenas.

Nemažai ekspertų nesutarimus dėl Pietų Kinijos jūros įvardija kaip vieną iš pavojingiausių taškų Azijoje.

Trečiadienį, gegužės 20 dieną, Kinijos laivynas paskelbė aštuonis perspėjimus – virš salų Pietų Kinijos jūroje, kur Kinija siekia stiprinti savo įtaką, suko ratus JAV lėktuvas, rašo CNN.

Faktas, kad Kinija Pietų Kinijos jūroje aktyviai kuria dirbtines salas ir stiprina karinį buvimą, neramina Pentagoną, kuris vykdo žvalgybinius skrydžius virš minėtųjų teritorijų. Tokiais veiksmais Vašingtonas siekia pademonstruoti, kad Kinijos teritorinės ambicijos jam nepriimtinos. Militarizuotos salos kelia nerimą ir Amerikos sąjungininkams regione.

Buvęs CŽV vadovo pavaduotojas Michaelas Morellis CNN sakė, kad dabartinė įtampa leidžia daryti išvadą, kad ateityje įmanomas ir rimtas Amerikos bei Kinijos konfliktas.